zolder inrichten
Leestijd: 2 min

Richt je zolder in als leefruimte en verkoop je huis met een extra troef

Wat is donker, staat vol met oude spullen en is de favoriete verblijfplaats van spinnen en andere enge beestjes? Juist, de zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak vergeten als we over de inrichting van ons huis nadenken. Nochtans biedt de zolder heel wat mogelijkheden. Van stoffige opslagplaats naar een extra leefruimte in 5 stappen!

Je zolder inrichten vraagt even wat moed: vaak hebben stof en spinnenwebben zich er jarenlang opgehoopt. Maar bijt toch even door: een ingerichte zolder is een echte troef die je huis meer waarde zal geven! 

STAP 1: Safety first 

Voor je je zolder als leefruimte kan inrichten, moet je bekijken of het er wel veilig is. Zijn de dakbalken in goede staat? Is de vloer stevig genoeg om bijvoorbeeld een bed of kasten te dragen? Ligt er elektriciteit op zolder en voldoet die installatie aan alle voorschriften? Bekijk ook even de isolatie: een zolder die ijzig koud of snikheet is, zal weinig potentiële kopers kunnen overtuigen.  

STAP 2: Maak je zolder bereikbaar 

Is je zolder al bereikbaar met een vaste trap? Dan kan je deze stap overslaan. In veel huizen is dit echter niet het geval en bereik je de zolder enkel via een uitschuifbare ladder. Je kan een dergelijke ladder heel eenvoudig vervangen door een wenteltrap. Dit soort trappen draaien om hun eigen as en nemen heel weinig plaats in. Daardoor passen ze vaak in het zoldergat, zonder dat er extra breekwerk aan te pas moet komen.

STAP 3: Laat het licht binnen 

Zolders zijn vaak donkere ruimtes waar het niet fijn vertoeven is. Breng hier verandering in door dakvensters of een dakkapel te installeren. Meestal heb je hier geen vergunning voor nodig. Schilder de muren in een heldere kleur en vermijd een donkere vloer. Op die manier lijkt de ruimte licht en groter

STAP 4: Kies voor een praktische inrichting van de zolder 

Veel mensen hebben de zolder ook nodig als bergruimte. Zorg er dus voor dat, als je je zolder inricht, er genoeg plaats blijft om spullen te stockeren. De ruimte onder het dak, waar het te laag is om te zitten of te staan, is hiervoor ideaal. Plaats hier kasten, legplanken of gipswanden met een schuifdeur, zodat deze hoeken niet onbenut blijven.

STAP 5: Toon de mogelijkheden en maak van je zolder een echte verkooptroef 

Door je zolder in te richten creëer je een extra leefruimte in je huis. Richt deze ruimte goed in, zodat potentiële kopers meteen zien wat er allemaal mogelijk is. Maak van je zolder een extra slaapkamer of een speelkamer voor de kinderen. Ook een goed uitgeruste home-office kan je huis heel wat meer waarde geven.  

Zolder ingericht? Bereken hoeveel je woning waard is.

Een extra leefruimte kan een grote rol spelen bij de verkoop van je huisBenieuwd hoeveel je huis waard is? Met onze online schattingstool kom je het in enkele klikken te weten. 

Schat je woning online

Meer artikelen