Leestijd: 4 min

Betaalbare tuin én een lust voor het oog? 5 tips!

Een huis bouwen of kopen én nog budget overhouden voor je tuininrichting? Het lijkt vandaag alleen voorbehouden aan de happy few. Toch is een betaalbare tuin allesbehalve een onhaalbare, verre droom. Hoe dan? Wij zetten je in een paar stappen op weg.

De weg naar een nieuwe woning kan flink wat energie kosten. Logisch dus dat veel mensen niet de tijd noch het budget hebben om nog aan hun tuin te beginnen.

Met wat geluk kan je een woning met een mooie tuin op de kop tikken. Voor heel wat andere kopers en nieuwbouwers blijft er echter nog veel (spaar)werk voor de boeg om een gezellige, praktische tuin in te richten. Toch kan het op een betaalbare manier. Wij delen graag onze beste tips met je.

1. Maximale voorbereiding, minimale kosten achteraf

Maak het jezelf gemakkelijk en schakel meteen een tuin- of groenarchitect in. Een investering die je in het begin gemiddeld tussen de 1.000 en 2.000 euro kost, maar die je door de jaren heen heel wat kosten zal besparen.

Een gedreven tuinontwerper luistert naar jouw wensen en vertaalt die in een compleet ontwerp:

  • Waar komt er verharding en borders?
  • Waar moet je jouw gras, hagen, bomen en bloemen inplanten?
  • Hoeveel verhardingsmateriaal, bomen- en plantenstuks heb je nodig per m2?
  • Inclusief meetstaten om een gedetailleerde offerte te laten opmaken
  • Optioneel: een 3D-versie van je tuinontwerp

Door van bij aanvang een tuinarchitect te betrekken, beperk je het aantal onnodige investeringen – die ongetwijfeld een meervoud aan kosten met zich meebrengen – tot een absoluut minimum.

Bovendien laat het ontwerp toe om in fases te werken. Met andere woorden: heb je vandaag nog niet voldoende budget om je ontwerp van a tot z te realiseren, dan heb je tenminste alles in handen om er op jouw tempo naartoe te werken. Kortom, op een doordachte manier evolueer je van een betaalbare tuin naar een droomtuin.

Extra tip: Je tuin op een mooie manier uitlichten, kost flink wat geld. Plaats daarom je elektriciteitsleidingen voor je tuinverlichting al in de grond voordat je jouw tuin begint in te richten. Op deze manier vermijd je onnodige (en kostelijke) graaf- en breekwerken achteraf.

Verharding, zoals klinkers, terrastegels en betonplaten, neemt een enorme hap uit het tuinbudget. Grind is een betaalbaar en ecologischer alternatief.

2. Beperk verharding

Zeker na een bouwavontuur kom je graag het huis binnen met een propere voet in plaats van met een stofwolk in je spoor. Verharding, zoals klinkers, terrastegels en betonplaten, neemt echter een enorme hap uit het tuinbudget.

Niet alleen de verhardingsmaterialen kosten veel geld, ook om ze te laten plaatsen. Tenzij je dus heel handige familieleden en/of vrienden hebt, ga je – waar mogelijk – beter op zoek naar alternatieven. Voorbeelden hiervan zijn grind, boomschors, hakselhout of bodembedekkers. De meeste oplossingen houden bovendien onkruid prima in toom, al dan niet in combinatie met anti-worteldoek.

Bijkomende voordelen van minder verharding: er dringt veel meer regenwater terug de grond in – wat goed nieuws is voor het grondwaterpeil – én veel meer nuttige diertjes vinden de weg naar jouw tuin.

Extra tip: Kies je voor grind, dan ga je grindstabilisatiematten moeten voorzien. Deze zijn voor een grotere oppervlakte vrij kostelijk in aankoop, maar voorkomen dat je steentjes sporen vormen, verzakken of dat er zich water ophoopt. Door deze matten enkel te leggen op de drukke plaatsen – waar je bijvoorbeeld vaak wandelt of met de wagen of fiets voorbijkomt – kan je al heel wat uitsparen.

Extra tip 2: Geen budget meer voor een tuinhuis? Weeg af of je nu al de budgettaire ruimte kunt vrijmaken om de funderingen en een (basic) vloer te (laten) plaatsen. In tussentijd kan je deze extra verharde ruimte bijvoorbeeld als voorlopig terras of als speelruimte inrichten.

3. Kies voor groene privacy

Naast een propere oprit, is ook de nood aan privacy meestal hoog bij kopers en (ver)bouwers. Om in alle rust van een betaalbare tuin te genieten, zijn er gelukkig voldoende budgetvriendelijke alternatieven voor de duurdere tuinafsluitingen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • een natuurlijke, groene haag, zoals de beukenhaag
  • een gemengde haag voor een mooie visuele plantenmix (ook de vogels en insecten zullen je dankbaar zijn!)
  • een landelijke omheining door middel van kastanjehouten paaltjes in combinatie met klimopplanten
  • een basic draadafsluiting, eventueel voorzien van een scherm of doek

Extra tip: Planten of hagen met blote wortel zijn goedkoper in aankoop dan planten in pot. Informeer je wel voldoende over de verschillende planttijden.

Extra tip 2: Voor een beperkte kostprijs kan je een bodemanalyse laten uitvoeren. Op deze manier weet je meteen welke bomen en planten het goed zullen doen in jouw tuin en welke stoffen je best (niet) toevoegt aan je bodem. Het bespaart je ongetwijfeld heel wat dode bloemen en planten.

Op zoek naar extra tuintips van lente tot winter? Neem een kijkje in onze tuinblogsectie.

Heb je op dit moment niet het geduld of het budget voor een piekfijne grasmat? Hou je onkruid bij en geef intussen het wildgras zijn kans.

4. Laat je biljartgazonnetje nog even voor wat het is

De droom van velen, maar in de praktijk nog niet meteen een onderdeel van de betaalbare tuin: een perfecte grasmat. Graszaden op zich kosten niet heel veel geld, de eventuele voorbereidende werken mogelijk wel. Bovendien heeft een kersverse grasmat de tijd nodig om te groeien en aan te dikken.

Heb je op dit moment niet het geduld of het budget? Laat het even aan de natuur over. Hou je onkruid bij en geef intussen het wildgras zijn kans. Na verloop van tijd zul je merken dat je hier zeker een tijdje mee verder kunt.

Extra tip: Gebruik het maaisel na een maaibeurt om je bodem rond planten en struiken te bedekken. Goed tegen onkruid, maar ook om het vocht beter vast te houden in de grond, zeker op hete zomerdagen.

5. Goedkope groentjes uit je eigen moestuin

Een laatste tip die niet veel geld hoeft te kosten, maar die je ieder jaar heel wat geld in de supermarkt zal besparen. Hou, indien mogelijk, voldoende ruimte vrij voor je eigen moes- en kruidentuintje.

Tip: Nog geen ervaring hiermee? Begin met een moestuinbak op hoogte of met een uitbreidbaar perceeltje van zo’n 8 à 10 vierkante meter. Genoeg voor een maandelijkse lading verse basilicum, munt, tomaten, wortels, sla, noem maar op.

Wat je nog allemaal kunt met een minimoestuin? Lees het in deze blog!

Nog meer tips voor een gezellige en betaalbare tuin?

Bij Immoweb kan je niet alleen terecht als voor het grootste woningaanbod in België. Wij delen ook graag onze beste inspiratie en tips rond wonen en tuinieren. Ga dus zeker een kijkje nemen in onze blogsectie en maak van jouw nieuwe huis ook een echte thuis.

Check onze tuinblog

Meer artikelen