De wet Breyne: een welgekomen stok achter de deur
Inhoudstafel
Ervaren bouwers kunnen het zeker beamen: een huis bouwen is een kwestie van gefocust blijven, van de eerste offerteaanvraag tot en met de oplevering. Aan het eind van de rit moet je woning er staan en dat liefst tegen het afgesproken budget. In bepaalde gevallen heb je gelukkig een stevige stok achter de deur om hiervoor te zorgen: de wet Breyne. Wat houdt deze wet in en wanneer kan je hier beroep op doen?
Wat is de wet Breyne precies?
Deze wet gaat intussen al meer dan 50 jaar mee en is ook bekend onder de term woningbouwwet. Al sinds 1971 moet de wet Breyne garanderen dat bouwers en kopers van woningen legale en financiële bescherming genieten na faillissementen of nalatigheden van een bouwaannemer, promotor of verkoper.
Belangrijk om te weten, is dat het om een dwingende wetgeving gaat. Met andere woorden: de verkopende of bouwende partij kan niet onder de bijhorende voorwaarden uit. Als koper of bouwer kan je dus met een geruster hart toeleven naar je toekomstige woning.
Tip: check of de aannemer of bouwpromotor het label Charter der Woningbouwers draagt. Hiermee geeft je bouwpartner alvast aan dat hij zich houdt aan de bepalingen binnen de wet Breyne.
Wie komt in aanmerking?
De wet Breyne is alleen van toepassing wanneer je als koper of bouwer een samenwerking aangaat met één enkele partij die de woning zal bouwen. De meest bekende voorbeelden zijn:
- Sleutel-op-de-deurbedrijven of algemeen aannemers: één partij die de bouwwerken op zich neemt en/of coördineert
- Verkopen op plan: je investeert in een woning die letterlijk alleen nog maar op plan bestaat. De bouwpromotor is hier de verantwoordelijke tegenpartij.
- Verkopen gevolgd door ingrijpende verbouwingen: de verkoper staat hier ook in voor de verbouwings- of uitbreidingswerken van de woning. Let wel: de kostprijs van de werken moet minstens 80% bedragen van de verkoopprijs van de woning. Het gaat met andere woorden om ingrijpende verbouwingswerken.
Bovendien moet de samenwerking van dien aard zijn dat:
- Je minstens één betaling uitvoert aan de tegenpartij voor het einde van de werken
- De tegenpartij een afgewerkte woning oplevert. In officiële termen is dat wanneer een normale bewoonbaarheid van de woning mogelijk is.
Ook wanneer je een koopwoning wenst te verhuren of wanneer je de woning zowel professioneel als residentieel wil gebruiken, blijf je onder de wet Breyne vallen. Ongeacht of het jouw enige woning of tweede verblijf betreft.
Koop je een woning op plan? Ook dan val je onder de bescherming van de wet Breyne.
Wie niet?
Ben je van plan om zelf verschillende aannemers aan te stellen voor de uitwerking van je project, dan beschermt de wet Breyne je niet. In het geval van gebrekkige werken kan je onder bepaalde voorwaarden wel beroep doen op de tienjarige aansprakelijkheid voor architecten en aannemers.
Lees ook: Sleutel-op-de-deurwoning of toch maar niet? Wat is jouw topprioriteit?
De samenwerkingsovereenkomst als garantie
Een van de belangrijkste garanties die de wet Breyne biedt: als bouwer of koper betaal je stukje per stukje, naarmate de werken vorderen. En dit volgens strikte voorwaarden die je samen met de tegenpartij bespreekt en uiteindelijk vastlegt in de samenwerkingsovereenkomst.
Aan welke voorwaarden en garanties dient de aannemer, verkoper of promotor zich verplicht te houden volgens de wet?
- Een gedetailleerde omschrijving van de totaalprijs van de werken, de tijdstippen en betalingsmodaliteiten, vergoedingen in geval van vertragingen…
- De verwachte start- en einddata van de werken
- Een verplichte voorlopige en definitieve oplevering, zodat eventuele gebreken binnen een afgesproken termijn opgelost geraken
- Je betaalt maximaal 5% voorschot op de totale kostprijs van de woning
- Je betaalt niet meer dan wat daadwerkelijk is uitgevoerd
- De aannemer draagt 5% van de totale woningkost bij aan een beschermingsfonds als waarborg voor een eventueel faillissement
Lees ook: Voorschot aannemer: moet je zomaar volgen?
Met de wet Breyne genieten bouwers en kopers van woningen legale en financiële bescherming tegen nalatigheden of faillissementen van een bouwaannemer, promotor of verkoper.
Een samenwerkingsovereenkomst die volgens de regels van de kunst is opgesteld, is bovendien een grote bron van informatie. Naast de identiteitsgegevens van alle betrokken partijen vind je er ook tal van details over terug:
- De woningplannen en bijhorende bestekken
- In het geval van appartementen: een beschrijving van de gemeenschappelijke en privatieve delen
- De financiering: is er bijvoorbeeld sprake van opschortende voorwaarden?
- De benodigde vergunningen
Begin je woningzoektocht op Immoweb
Ben je momenteel nog volop aan het rondneuzen op de woningmarkt? Dan kunnen we je zeker een handje helpen. Op Immoweb vind je namelijk tal van bouwpromotoren terug met interessante woningprojecten. Neem zeker een kijkje, en alvast veel succes!