Vrouw met kaars in de hand tijdens blackout
Leestijd: 4 min

Elektriciteit uitgevallen? De volgende keer heb je een plan!

Stroomstoringen komen nooit op een goed moment. We zijn nu eenmaal sterk afhankelijk van elektriciteit. Bovendien neemt het aandeel in elektrische apparaten in huis almaar toe. Bij deze onze tips om de impact op jouw leven zo beperkt mogelijk te houden de volgende keer als de elektriciteit uitvalt bij jou thuis of in de buurt.

Of het nu gaat om je tot de nok gevulde diepvriezer, je verwarming, je bijna lege smartphone of om het opladen van je elektrische fiets: je hebt stroom nodig voor bijna alles wat je doet in en rondom het huis. Hoe zorg je ervoor dat je op ieder onverwacht moment paraat staat? Of zelfs dat je een toekomstige stroomuitval (bijna) helemaal uitsluit?

Waar ligt de oorzaak van de stroompanne?

Er bestaan verschillende mogelijke oorzaken voor een stroomonderbreking. De sporen kunnen terugleiden naar je eigen woning of net naar een plek kilometers verder weg.

We vragen te veel van het elektriciteitsnet

In periodes van lange hitte of kou stijgt de vraag naar elektriciteit aanzienlijk. Koel- of verwarmingssystemen draaien op volle toeren en kunnen het elektriciteitsnet zwaar onder druk zetten. Dat kan leiden tot lokale stroompannes, enerzijds door een plaatselijke uitval, anderzijds door het preventief en automatisch afkoppelen van specifieke delen van het netwerk, om erger te voorkomen.

We geven te veel terug aan het elektriciteitsnet

Ook het omgekeerde scenario is mogelijk. We wekken almaar meer eigen hernieuwbare energie op, voornamelijk via zonnepanelen. Te veel gelijktijdige injectie op het elektriciteitsnet kan daarom ook leiden tot de elektriciteit die uitvalt in eigen huis of zelfs tot een stroompanne op grotere schaal.

De natuur laat zich voelen

Storm, bliksem, hevige regen, overstromingen of sneeuw kunnen schade toebrengen aan elektriciteitsleidingen of hoogspanningscabines, met een mogelijke stroompanne tot gevolg.

De energievoorraad slinkt

Ons land is voorlopig nog gedeeltelijk afhankelijk van energie uit het buitenland. Tijdens de afgelopen jaren bleek hoe fragiel die aanlevering soms kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. En ook over onze eigen energievoorraad zijn al duizenden liters inkt gevloeid. Of we het woord black-out nog vaak zullen horen, valt dus nog af te wachten.

Oorzaken in eigen huis Stroompannes kunnen ook simpelweg ontstaan door een kortsluiting of overbelasting binnen je eigen woning, bijvoorbeeld door het gelijktijdig gebruiken van te veel zware elektrische apparaten (ovens, droogkasten, wasmachines,…) die samen draaien op een te zwak circuit.

bliksem slaat in op huis in woonwijk
Storm, bliksem, hevige regen, overstromingen of sneeuw kunnen schade toebrengen aan elektriciteitsleidingen of hoogspanningscabines, met een mogelijke stroompanne tot gevolg.

Hoe bereid je je voor op een stroomstoring?

Hoewel stroompannes vaak onverwacht opduiken, kan je toch bepaalde maatregelen treffen om de impact thuis te beperken.

Schrijf een noodplan uit

Zorg ervoor dat iedereen in huis weet wat ze moeten doen tijdens een stroompanne. Dit lijkt overbodig, maar in het holst van de nacht en met jonge kinderen of oudere familieleden in huis, houd je best een plan van aanpak achter de hand.

Stel een noodpakket samen

Zeker ook handig in het geval van een overstroming. Bewaar kaarsen, zaklampen, batterijen en eventueel een draadloze radio op een vaste plek in huis. Op die manier kun je je door het donker begeven en blijf je op de hoogte van eventuele updates bij een langere stroomonderbreking. Met een opgeladen powerbank hou je jouw smartphone aan de praat, zodat je altijd over een rechtstreekse communicatielijn met de buitenwereld beschikt.

Voorzie noodvoeding voor essentiële apparaten

Apparaten zoals medische toestellen, je koelkast of je diepvriezer kan je niet te lang uitgeschakeld laten. Dankzij een noodgeneratorsysteem houd je deze apparaten alsnog gedurende langere tijd draaiende.

vrouw laadt smartphone op via draagbare generator
Dankzij een noodgeneratorsysteem houd je jouw belangrijkste toestellen gedurende langere tijd draaiende tijdens een stroompanne.

Je elektriciteit die nooit meer uitvalt: een utopie of toch niet?

Hoewel je geen controle hebt over externe factoren zoals het weer of netstoringen, bestaan er wel oplossingen om toekomstige stroomproblemen te voorkomen of om zelfs minder afhankelijk te worden van het stroomnet.

Spoor de oorzaak van kortsluitingen op

Een kortsluiting is een van de meest voorkomende oorzaken van elektriciteit die uitvalt. Maar welk apparaat is de grote schuldige? Van zodra de zekering in kwestie is afgesprongen, schakel je alle toestellen op de betreffende kring uit (deze informatie vind je terug op je elektriciteitsplan) en trek je hun stopcontacten uit. Nadat je de zekering en vervolgens de lichtkringen terug hebt ingeschakeld, kan je apparaat per apparaat testen waar de kortsluiting precies ontstaat.

Bescherm je elektronica tegen overspanning

Overspanning treedt op als er te hoge spanningspieken ontstaan in een elektrisch toestel. Met vaak onherstelbare schade tot gevolg. Bliksem is vaak de boosdoener, maar ook een overbelast elektriciteitsnet of simpelweg het inschakelen van een elektrisch apparaat kunnen aan de basis liggen van zo’n piek. Overweeg om stekkerdozen met overspanningsbeveiliging te gebruiken voor je meest waardevolle elektronica, zoals je televisietoestel(len), pc’s of muziekinstallatie.

Zonnepanelen en batterijsystemen

Een van de meest betaalbare manieren om minder afhankelijk te worden van het net is door te investeren in zonnepanelen. Combineer ze met een thuisbatterij om de opgewekte energie op te slaan en te gebruiken tijdens een stroomonderbreking.

Slimme energiemanagementsystemen

Smart home-toepassingen duiken met mondjesmaat op in onze woningen. Het energieverbruik van veel van deze slimme apparaten kan je eenvoudig via een app beheren.

Heel wat nieuwbouwwoningen zijn vandaag uitgerust met een energiemanagementsysteem dat het elektriciteitsverbruik gedetailleerd monitort. Hun slimme varianten kunnen bijsturen en helpen om je energieverbruik te optimaliseren, bijvoorbeeld tijdens piekuren, wat de kans op overbelasting vermindert.

Lokaal energiedelen Ook energie delen, is een manier om de kans op stroompannes te verlagen. Zo zetten bepaalde (grotere) woonprojecten vandaag al resoluut in op het delen van energiebronnen (en -opslag). Daarnaast bestaan er initiatieven om het energiedelen op wijkniveau of zelfs tussen onderlinge gezinnen te organiseren.

Zeg nooit nooit, maar…

Dat je elektriciteit nooit meer zal uitvallen, dat durven we ook na het schrijven van deze blog niet te beweren. Wel hopen we dat je bovenstaande tips kunt gebruiken om de volgende stroomstoring beter of op zijn minst comfortabeler door te komen. Ben je momenteel op zoek naar nog meer tips rond stroom en energie? We heten je van harte welkom op onze Immoweb-blog!

Bezoek onze energieblog
Gepubliceerd op 20 september 2024

Meer artikelen