thuisbatterij en zonnepaneel tegen muur woning
Leestijd: 3 min

Thuisbatterij kopen: nu toehappen of nog even wachten?

Wil je zo onafhankelijk mogelijk worden van energieleveranciers? Dan overweeg je misschien wel om een thuisbatterij te kopen. In deze blog lijsten we de voordelen en aandachtspunten van een thuisbatterijsysteem voor je op.

Wat doet een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een uit de kluiten gewassen batterij waar je zowel elektriciteit in kunt opslaan als kunt uithalen voor dagelijks gebruik.

Het wordt pas heel interessant wanneer je zo’n batterij koppelt aan een zonnepaneleninstallatie. Je wekt namelijk overdag gratis elektriciteit op die je ’s avonds kunt gebruiken om bijvoorbeeld te koken of je verlichting te laten branden.

Zonder zo’n thuisbatterij wordt de opgewekte zonne-energie die je niet meteen verbruikt – omdat je bijvoorbeeld op je werk zit – rechtstreeks terug naar het elektriciteitsnet gestuurd. Bovendien betaal je tijdens de traditionele piekuren, zoals ’s avonds, extra voor de elektriciteit die je weer van het net moet halen.

De belangrijkste voordelen van een thuisbatterij

Een van de grootste voordelen van investeren in een thuisbatterij is dus dat je jouw elektriciteitsfactuur aardig kunt terugdringen. Maar er zijn meer redenen om de sprong op zijn minst te overwegen:

  • Je bent beter gewapend tegen onverwachte prijsstijgingen
  • Je maakt optimaal gebruik van groene energie, een duurzame en milieuvriendelijke keuze
  • Je laat jouw zonnepanelen optimaal renderen
  • Je kunt eventueel een elektrische wagen opladen met je opgeslagen zonne-energie
  • In combinatie met een slimme sturing en met slimme huishoudtoestellen breng je jouw elektriciteitskosten zelfs terug tot een absoluut minimum.
zonnepanelen op woning met oranje dakpannen
Het wordt pas heel interessant wanneer je een thuisbatterij koppelt aan een zonnepaneleninstallatie. Je wekt namelijk gratis elektriciteit overdag op die je ’s avonds kunt gebruiken voor je huishouden.

Waarom nu een thuisbatterij kopen?

De populariteit van de thuisbatterij is op korte tijd enorm toegenomen. Vooral het wegvallen van de terugdraaiende teller – waardoor elektriciteit weer op het net plaatsen een stuk voordeliger was dan met de digitale meter – en de bij momenten zeer hoge elektriciteitsprijzen speelden hier een grote rol in.

Bovendien zijn de prijzen voor een thuisbatterij vandaag een stuk toegankelijker dan een tijdje terug. Afhankelijk van de capaciteit tel je ongeveer tussen de 4.000 euro (3kWh) en 10.000 euro (14 kWh) neer. Om je een idee te geven: een gemiddeld gezin in België verbruikt dagelijks om en bij de 10 kWh per dag aan elektriciteit.

Reken daar de sterk toegenomen kwaliteit bij van de technologie achter de thuisbatterijen en je hebt een aantal sterke argumenten in handen om een aankoop te overwegen in de nabije toekomst.

Wanneer nog even wachten?

Hoewel een thuisbatterij betaalbaarder is geworden, kan de terugverdientijd van je investering toch nog fors oplopen, tot wel 10, 15 of zelfs 20 jaar afhankelijk van het rendement van het toestel.

Reden te meer om extra goed na te denken over deze investering, zeker als je weet dat de gemiddelde levensduur maximum 20 jaar zou bedragen:

  • Ben je zeker dat de opslagcapaciteit van de thuisbatterij maximaal afgestemd is op je huidige elektriciteitsverbruik en op de productie van je zonnepanelen?
  • Wat is het effectieve rendement van de thuisbatterij?
  • Welk type batterij kies je: een lithium-ion-, loodzuur- of zoutwaterbatterij?
  • Hoeveel laadcycli kan de batterij aan tijdens zijn volledige levensduur?
  • Beschikt de batterij over een degelijk koelingssysteem?
  • Dien je nog een aparte omvormer te laten installeren?
  • Is er een elektrische wagen in het spel, die later mogelijk zelf als (extra) batterij voor je woning kan dienen?
  • Kan je de kosten drukken met een zelfbouwpakket?

Maar bovenal: de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Zorg er dus in eerste instantie voor dat je woning degelijk geïsoleerd is en voorzien is van zoveel mogelijk energiezuinige technieken – zoals een warmtepomp – en huishoudtoestellen. Want zelfs de beste thuisbatterij ter wereld kan geen wonderen verrichten.

witte wagen gekoppeld aan elektrische laadpaal
Met een thuisbatterij kan je jouw elektrische wagen opladen, maar mogelijk zal ook je wagen ooit als batterij dienen om weer elektriciteit richting je woning te sturen.

Bestaan er premies voor thuisbatterijen?

Momenteel bestaan er in ons land geen specifieke premies (meer) voor het kopen van een thuisbatterij. In Vlaanderen viel deze premie weg voor toestellen die niet meer gekeurd werden voor april 2023. Ook in Wallonië en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er van een batterijpremie (voorlopig) geen sprake.

Voor een overzicht naar andere (energie)premies verwijzen we je graag door naar de websites van de verschillende gewesten:

Conclusie?

Een thuisbatterij kopen, is een grote troef met het oog op een lager elektriciteitsverbruik en wanneer je bewust meer en meer van je eigen hernieuwbare energie wenst te leven. Toch hou je best rekening met een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het de investering uiteindelijk misschien toch niet waard is. Te beginnen met de huidige staat van je woning: hoe goed ben jij al voorzien op een energiezuinige toekomst?

Wens je hier meer duidelijkheid over te verkrijgen via een onafhankelijke expert? Dan is het mogelijk een goed idee om beroep te doen op een energieauditeur. Hij of zij bezorgt je een effectieve checklist richting een kostenefficiënte energiezuinige woning, helemaal op het tempo van jouw leven en budget.

Meer tips over energie?

Op Immoweb kan je terecht voor nog meer informatie over energiezuinig wonen. Neem een kijkje naar onze blogpagina en zet vandaag al de eerste stappen naar een lichtere energiefactuur.

Ontdek onze energieblog

Meer artikelen