Leestijd: 3 min

Zelfbouwpakket uitproberen? Bespaar tot 50% op je verbouwkosten

Aangezien je op dit artikel bent gestoten, overweeg je om aan de slag te gaan met een zelfbouwpakket voor de renovatie van jouw (toekomstige) woning. Logisch, want niet alleen de prijzen van bouwmaterialen lopen op. Ook de kosten van de werkuren nemen een almaar grotere hap uit het renovatiebudget. Wat moet je weten over deze pakketten voor doe-het-zelvers, die almaar populairder worden?

Wat is een zelfbouwpakket?

De naam zegt het zelf. Zelfbouwpakketten zijn – vaak op maat gemaakte – bouwpakketten met daarin alle nodige materialen en een gedetailleerde gebruikershandleiding om de montage van bijvoorbeeld een installatie tot een goed eind te brengen. Zonder de rechtstreekse hulp van een professionele aannemer. Of je nu enkel jouw badkamer wenst te renoveren of je jouw volledige woning gaat strippen.

Welke zelfbouwpakketten bestaan er zoal?

Een huis steen per steen (her)opbouwen, is natuurlijk een vak op zich. Tenzij je ervaren metsers in je familie hebt zitten die je een handje kunnen helpen, laat je dit werk logischerwijs best over aan de experten ter zake.

Los daarvan zijn er bepaalde werkjes die je zonder al te veel uitleg zelf kunt uitvoeren. Denk aan het isoleren van je dak, het plaatsen van laminaatvloeren, het verven van je muren…

Waar de meeste winst valt te rapen dankzij het gebruik van zelfbouwpakketten? Bij de installatie van technieken, meer bepaald:

 • Elektriciteit: traditionele aansluiting, domotica, laadpaal…
 • Sanitair en water: waterleidingen, (zonne)boiler, regenwaterrecuperatie, toilet…
 • Verwarming: vloerverwarming, radiatoren, koeling…
 • Ventilatie: ventilatiekanalen en -systemen
 • Hernieuwbare energie: zonnepanelen, warmtepomp, thuisbatterij…

Waar de meeste winst valt te rapen dankzij het gebruik van zelfbouwpakketten? Bij de installatie van technieken, zoals vloerverwarming.

Hoe werkt het?

Een voorbeeld: je wilt graag jouw eigen vloerverwarming aanleggen. Geen technische voorkennis? Geen probleem. Stap naar een firma die gespecialiseerd is in zelfbouwpakketten. Zij werken dagelijks samen met zowel amateur- als ervaren zelfbouwers en dat merk je ook al snel aan de manier van samenwerken.

Zo zal een ervaren partner in zelfbouwpakketten je niet alleen voorzien van de nodige handleidingen, maar volgen ze jou gedurende het hele proces op:

 • Aanleveren van installatie-onderdelen op maat
 • Handleiding en bijkomende uitleg vooraf
 • Eventuele opleiding/workshop
 • Eventueel bijsturen indien nodig
 • Controle en keuring achteraf

Met andere woorden: door met de juiste zelfbouwfirma in zee te gaan, mag je er 100% zeker van zijn dat je perfect voorbereid en met kwalitatieve materialen aan de slag kunt gaan.

Hoeveel bespaar je met een zelfbouwpakket?

Zelfbouwfirma’s werken meestal samen met bepaalde vaste materiaalleveranciers, waardoor ze ook vaak competitievere prijzen kunnen aanbieden. Maar zoals hierboven gesteld, bespaar je vooral op de weggevallen werkuren.

Hoe grondiger de renovatiewerken en hoe meer technieken je zelf oppikt, hoe meer je in totaal zult besparen. Gespecialiseerde zelfbouwers schatten dat je om en bij de 50% van je renovatiebudget terug in je portemonnee kunt steken.

Wanneer je beslist om zowel je verwarming, sanitair, ventilatie, elektriciteit als hernieuwbare energie-installaties zelf te installeren, zou je de kosten kunnen beperken tot zo’n 20.000 euro in plaats van 40.000 euro of meer. Van harte welkom binnen een renovatieproject of voor je spaarboekje, toch?

Bovendien blijf je als verbouwer – mits je voldoet aan de opgelegde voorwaarden – recht hebben op een verlaagd btw-tarief van 6%, aangezien je samenwerkt met een erkend vakman. Idem voor verbouwpremies.

Geen of weinig ervaring met zelfbouw? Ga voor de partner die je zoveel mogelijk begeleidt.

Tips bij de keuze van de juiste zelfbouwpartner

Nu nog de juiste partner in zelfbouwpakketten vinden. Een simpele zoekopdracht op Google volstaat om meteen heel wat mogelijke kandidaten te vinden. Toch geven we graag nog een aantal handige tips mee voordat je jouw zoektocht aanvat:

 • Zet vooraf alles goed op een rijtje: naar welk comfort ben je op zoek, op welke energieprestaties mik je…?
 • Vraag offertes op bij verschillende zelfbouwpartners. Hoe gedetailleerder de offertes, hoe beter je kunt vergelijken
 • Kies voor een partner die met kwalitatieve – en dus bekendere – merken werkt
 • Geen of weinig ervaring met zelfbouw? Ga voor de partner die je zoveel mogelijk begeleidt
 • Beslis je om meerdere technieken zelf voor je rekening te nemen en/of verbouw je met een deadline? Communiceer duidelijk over je bouwplanning, zodat je geen noemenswaardige vertragingen oploopt

Vind jouw gedroomde renovatieproject op Immoweb

Sta je nog aan het begin van jouw verbouwavontuur en ben je momenteel op zoek naar de ideale koopwoning? Bij Immoweb ben je aan het juiste adres. Vind een enorm aanbod aan woningen terug bij jou in de buurt. Kies je gewenste gemeente, vink je musthaves aan en vergelijken maar!

Vind een woning om te renoveren

Meer artikelen