Leestijd: 4 min

Wat is modulair bouwen en waarom is het iets voor jou?

Een woning die al volledig gemonteerd en afgewerkt op je nieuwe thuisadres wordt afgeleverd: het is allesbehalve toekomstmuziek. Integendeel, deze manier van bouwen staat meer dan ooit op punt. Wat is modulair bouwen precies en waarom is deze bouwwijze zeker het overwegen waard?

Wat is modulair bouwen?

Beeld je in: je laat een woning volledig naar jouw zin ontwerpen via een architect of bouwpromotor. Maar in de plaats van een traditioneel bouwproject, waarbij je anderhalf jaar lang bouwaannemers en ander werfverkeer op bezoek krijgt, wordt je woning per unit én volledig afgewerkt op de werf geleverd. Meer nog: op enkele dagen tot enkele weken tijd is je woning klaar om te bewonen.

Modulair bouwen breekt volledig met de manier waarop we vandaag – nog altijd – onze woningen neerzetten. Almaar meer bedrijven specialiseren zich in deze manier van bouwen en ook het aantal modulaire bouwprojecten neemt toe. Deze bouwmethode komt dan ook met een aantal onmiskenbare voordelen.

1. Wonen op maat van je leven

Vandaag bouwen de meeste mensen een woning voor de rest van hun leven, ook al weten ze niet wat er nog allemaal hun pad zal kruisen:

 • Zullen ze meer of minder kinderen krijgen dan gepland?
 • Komt een van hun ouders op latere leeftijd bij hen inwonen?
 • Willen ze hun woning ooit ombouwen tot een kangoeroewoning?

Sommige zaken kun je voorzien, andere dan weer niet. Het grote voordeel aan modulair bouwen, is dat je – mits een doordacht voorontwerp – je woning helemaal kunt herinrichten in de toekomst. Je woning bestaat namelijk niet uit één vaste structuur, maar uit verschillende “losse” onderdelen die je eenvoudig aan elkaar kunt koppelen en dus ook weer van elkaar kunt losmaken.

Komt er plots te veel ruimte vrij nadat de kinderen het huis uit zijn? Dan kun je bijvoorbeeld een van de vrijgekomen units als losstaande tuinkamer benutten. Of offer wat ruimte boven op om je leefruimte of keuken te vergroten. Modulair bouwen maakt het snel én zonder uitvoerige breekwerken mogelijk.

Bij modulair bouwen wordt je woning unit per unit en volledig afgewerkt op de werf geleverd. Op enkele dagen tot enkele weken tijd is je woning klaar om te bewonen.

2. De snelheid van prefab bouwen

Tijdens een traditioneel bouwavontuur krijg je te maken met verschillende aannemers die bovendien sterk afhankelijk zijn van diverse onvoorspelbare factoren:

 • Oplopende levertijden
 • Onverwachte materiaaltekorten
 • De weersomstandigheden
 • Droogtijden van chape- en pleisterwerken
 • De vorderingen van de andere aannemers op de werf

Bij elk onverwacht obstakel loopt de bouwtermijn verder op. Een gemiddeld bouwtraject kan mits de nodige pech daarom wel eens oplopen tot een kleine twee jaar.

Met modulair bouwen kort je de bouwtermijn drastisch in. Alle units worden namelijk droog en tussen vier muren opgebouwd en kun je volledig afgewerkt op de werf laten aanleveren. Inclusief verwarming, elektrische- en watervoorzieningen, isolatie, luchtdichting en binnen- en buitenafwerking. Zelfs je vast meubilair kun je op voorhand laten inbouwen.

De productie zelf duurt amper een paar weken tot een paar maanden, afhankelijk van de afwerkingsgraad. Eens alles klaar is in het atelier worden alle units afzonderlijk naar je werf gebracht en ter plaatse aan elkaar gekoppeld. Ook deze werken nemen slechts een paar dagen tot een paar weken in beslag. Samengevat: je wint enorm veel tijd.

3. (Veel) gunstigere prijs mogelijk

De prijs van een woning is de som van de gebruikte materialen en gekozen afwerking en technieken. Ook de prijs van twee gelijkaardige types van modulaire woningen kan dus sterk verschillen.

Waar modulair bouwen wel meerdere streepjes voor heeft, is de snelle prefab bouwwijze die zowel tijd als kosten bespaart. Hiermee kan je de prijs dus stevig drukken in vergelijking met een traditionele woning, gaande van 20 tot 30% in vergelijking met de traditionele bouwmethode. Ook interessant wanneer je wenst te investeren in een modulair woonproject.

4. Veel meer dan een containerwoning

Stel je aan 10 mensen de vraag “wat is modulair bouwen”, dan zouden velen het omschrijven als verschillende containers die op elkaar gestapeld worden. Hoewel het principe hier voor een stuk op gebaseerd is, gaat modulair bouwen véél verder dan dat.

Zowel op vlak van afwerking als energiezuinigheid scoort een modulaire woning vandaag even sterk als een traditioneel gebouwde woning. Idem op vlak van kwaliteit: dankzij de prefab bouwwijze in een droge en neutrale omgeving wordt deze zelfs maximaal bewaakt.

Sta je dus voor twee identiek ogende huizen, dan is de kans groot dat je niet eens zou kunnen zeggen welke de traditionele woning en welke zijn modulaire variant is.

Zowel op vlak van afwerking als energiezuinigheid scoort een modulaire woning vandaag even sterk als een traditioneel gebouwde woning. Idem op vlak van kwaliteit.

5. Duurzamere oplossing

De meeste modulaire woningen bestaan uit een constructie op basis van houtskelet. Dit hout wordt op een duurzame manier verworven. Ook stalen constructies behoren tot de mogelijkheid, een materiaal dat 100% recyclebaar is. Bovendien is er van werfafval amper of geen sprake en beperk je het aantal vervuilende transporten tot een minimum.

En de nadelen?

Naast de duidelijke voordelen bestaan er zeker ook een aantal aandachtspunten rond modulair bouwen:

 • De mogelijkheden op vlak van ontwerp en oppervlakte zijn beperkter aangezien de units per vrachtwagen vervoerd moeten worden
 • De wetgeving rond modulair wonen is vandaag nog altijd vaag. Je dient je dus uitgebreid te informeren bij je gemeente of stad om de nodige toestemmingen te vragen. Voor een modulaire unit als bijgebouw gelden de standaard regionale vergunningsvoorwaarden.
 • Een architect met ervaring in modulair bouwen is wellicht iets moeilijker vindbaar, maar niet voor ieder project een verplichting. Informeer je ook hier duidelijk over.

Verschillende formules mogelijk

Van een casco tot een basic en zelfs een luxueus afgewerkte modulaire woning. Gespecialiseerde woningbouwers bieden vaak verschillende formules voor, zodat je jouw budget zo efficiënt mogelijk kunt besteden.

Vind een modulaire bouwpromotor op Immoweb!

Op zoek naar bouwprojecten die de stempel van modulair met trots dragen? Vind de geschikte bouwpromotor hier bij ons, op Immoweb, en maak van dichtbij kennis met deze opkomende bouwtrend!

Vind een bouwpromotor in jouw buurt

Meer artikelen