Leestijd: 2 min

Bouwen met hout: verschillende mogelijkheden

Van betimmerde huizen in cottagestijl tot villa’s met een onzichtbaar skelet: houten huizen worden steeds populairder. Hebben Belgen binnenkort geen baksteen, maar een balk in de maag?

Houten huizen zijn al lang ingeburgerd in Canada, de Verenigde Staten en Noord-Europa. Ze bieden tal van voordelen, bijvoorbeeld een betere isolatie, een gezond binnenklimaat met droge materialen en een supersnelle montage.

Verschillende technieken
Wat houtbouw technisch gezien van een traditioneel gebouwd huis onderscheidt, is vooral het gebruik van hout voor de structuur (muren en binnenwanden). De rest van het huis (funderingen, gevels, diverse voorzieningen) verschilt weinig van een traditioneel huis. Er bestaan ook verschillende manieren om te bouwen met hout. De volgende bouwmethodes komen het vaakst voor …

Houtskeletbouw, dé ster van de markt
Houtskeletbouw is op dit moment de meest gebruikte bouwmethode met hout. Voor het huis betekent het in feite wat een geraamte betekent voor de mens. Om het bewoonbaar te maken, moet het worden aangevuld met een reeks elementen zoals buitenschrijnwerk, plafonds, gevelbekleding … Een afgewerkte houtskeletwoning lijkt sprekend op een klassieke constructie, alleen de wanden klinken iets holler als je ertegen klopt.

Houtmassiefbouw of de ‘New-Englandstijl’
Houtmassiefbouw is geïnspireerd op het principe van de blokhut. In dit geval blijven de opeengestapelde balken zichtbaar aan de binnenkant, wat bijdraagt aan het spedifieke, ‘gezellige’ uitzicht van de woning. Aan de buitenkant kan gekozen worden voor een houten gevelbekleding met contralatten of een bekleding met gevelstenen. Vaak wordt dit beslist in functie van de stedenbouwkundige voorschriften. Deze bouwwijze bevindt zich momenteel in het hogere prijssegment.

Paal- en balkbouw: prestigieus en prijzig
Bij het paal- en balksysteem is de structuur zelfdragend. De palen zijn in één stuk zijn gemaakt van de grond tot aan het dak, en de balken maken grote overspanningen mogelijk. De opvulling van de gevels gebeurt vaak op dezelfde manier als bij houtskeletbouw, maar kan ook met gestapelde balken. Deze techniek maakt het mogelijk om open ruimtes met hoge verdiepingen en grote vensteropeningen te creëren. Technisch gezien is dit de meest complexe, prestigieuze en prijzige van alle bouwsystemen in hout.

Muren uit massief hout
Deze bouwwijze is geïnspireerd op een montage met gekruiste houtelementen. Ze kan concurreren met de klassieke bouwmethode dankzij de duidelijke stevigheid (de muren klinken niet hol) en de thermische inertie. Als de volle wanden zowel aan de binnen- als buitenkant bekleed zijn, vergeet je al snel dat je in een houten huis woont. Deze bouwmethode, die in België door een familiebedrijf wordt aangeboden, blijft waarschijnlijk een klein deel van de markt uitmaken.