lichtsensor en ingeschakelde lamp naast wekkerradio op nachttafeltje
Leestijd: 3 min

Verlichting met sensor: een uitstekende zaak voor je energiefactuur

Energie besparen hoeft niet altijd te gebeuren via een draai aan de knop van de thermostaat of het uittrekken van je stroomkabels voor je gaat slapen. Het kan ook automatisch, ook zonder dat je jouw hele woning hoeft uit te rusten met domotica. Eén van de beste voorbeelden hiervan is verlichting met sensoren. Even wennen in het begin, maar de kans is groot dat je er snel voor gewonnen bent.

Door sensoren aangestuurde verlichting is in aankoopprijs natuurlijk iets duurder in vergelijking met standaardverlichting. In ruil heb je verlichting in huis die het dagelijkse leven niet alleen goedkoper – je lichten branden alleen wanneer het echt nodig is – maar ook praktischer maakt.

Je hoeft namelijk niet meer in het donker op zoek te gaan naar een lichtknop, hoeft je winkelzakken niet meer eerst op de grond te zetten om de lichten aan te doen… Kortom, herkenbare situaties genoeg waarin verlichting met sensoren zeker welkom zou zijn.

Extra voordelen zijn:

  • Je geniet een comfortabelere levensstijl, want je verlichting leeft letterlijk met je mee
  • Je voegt bijgevolg een persoonlijke touch aan je interieur toe
  • Je verhoogt de veiligheid in en rondom je huis
  • Je verlengt de levensduur van je verlichting aanzienlijk

Hieronder bekijken we de verschillende types verlichtingssensoren en de vele voordelen die gepaard gaan met deze oplossingen.

buitenverlichting tegen bakstenen zijgevel huis
Naast comfort en praktisch gemak zorgt sensorverlichting ook voor extra veiligheid door de omgeving rondom je woning automatisch te verlichten.

Welke types van verlichting met sensoren bestaan er zoal?

De markt van de verlichtingssensoren bestaat uit heel wat uiteenlopende oplossingen gebaseerd op verschillende technologieën. Wij beperken ons in dit artikel tot de drie meest aangewezen oplossingen voor thuissituaties.

1.      Bewegingssensoren

Deze sensoren detecteren beweging in een ruimte door veranderingen in infraroodstraling. Bij beweging zullen je lichten dus automatisch aanspringen. Een ideale oplossing voor ruimtes waar je niet voortdurend aanwezig bent, zoals de inkomhal, de gang of overloop, de berging… Neemt de sensor een tijdje geen beweging meer waar, dan schakelt jouw verlichting zich uit.

Hoewel je de duur en de gevoeligheid van deze sensoren heel precies op maat kunt instellen, is deze oplossing minder aangeraden voor ruimtes waar je iets langer vertoeft en zich minder beweging afspeelt. Denk aan de woonkamer, slaapkamer of zelfs badkamer. Het zou jammer zijn dat je verlichting plots aanspringt als je je omdraait in bed of dat je in het donker komt te zitten wanneer je gezellig geniet van je bad.

Ook voor buiten is verlichting via bewegingssensoren een aanwinst. Zo kom je altijd aangewandeld of aangereden op een goed verlichte oprit. Dit draagt bovendien bij aan het veiligheidsgevoel. Potentiële inbrekers zullen namelijk sneller afgeschrikt raken.

2.      Aanwezigheidssensoren

Ook aanwezigheidssensoren werken via infraroodtechnologie. Het grote verschil met bewegingssensoren of -melders is dat deze sensoren een dubbele functie combineren: ze meten zowel voortdurend beweging als de lichtsterkte. Bovendien zijn deze sensoren veel gevoeliger. Ze detecteren de kleinste beweging en passen je verlichting hierop aan.

Een interessante oplossing voor een woonkamer, thuiskantoor of hobbykamer met andere woorden. Ben je bijvoorbeeld ‘s avonds thuis en lig je in de zetel, dan zal de sensor jouw aanwezigheid waarnemen. Hoe sterk je lichten branden, hangt af van hoe donker of hoe licht het buiten is. Deze lichtsterkte wordt voortdurend bijgestuurd. Bij afwezigheid blijven je lichten helemaal uit.

3.      Geluidssensoren

Verlichting gebaseerd op geluidssensoren komen minder frequent voor. Je kunt deze verlichting inschakelen door je stem te gebruiken, door te klappen, noem maar op. Is het gedurende lange tijd terug stil, dan schakelt de verlichting zichzelf terug uit. Een interessante oplossing wanneer je wat moeilijker ter been bent of met een fysieke beperking kampt. Het is natuurlijk ook gewoon een leuke manier om je lichten aan en uit te doen.

domotica display met lichtbediening in huis
Door verlichting met sensor te combineren met domotica of smart home-technologie optimaliseer je niet alleen jouw energieverbruik, maar creëer je ook een heel persoonlijke sfeer in huis, op maat van jouw dagelijkse routines.

Nog energie-efficiënter? Koppel je verlichting aan slimme technologie

Slimme technologie zorgt ervoor dat verschillende toepassingen in huis met elkaar kunnen communiceren. Met als gevolg dat je nog meer verschil kunt maken op je energierekening.

Vandaag de dag bestaan er tal van oplossingen om je verlichting met sensoren op een efficiënte manier te koppelen aan andere slimme toepassingen in huis:

  • Koppel je slimme verlichting aan je persoonlijke digitale assistent (Google Home, Alexa, Siri…) en stuur deze aan met een specifiek stemcommando
  • Integreer je sensorverlichting in je alarmsysteem. Bij verdachte bewegingen springt er verlichting op specifieke plaatsen aan
  • Stel persoonlijke lichtroutines in die je eenvoudig met je smartphone kunt aansturen. Bijvoorbeeld je slimme verlichting die je ’s morgens automatisch wekt
  • Koppel je slimme thermostaat aan je slimme verlichting en kom thuis in een lekker verwarmde en verlichte ruimte na het winkelen
  • Beschik je over een energiebeheersysteem? Monitor de impact van sensoraangestuurde verlichting op je energieplaatje en optimaliseer waar nodig.

Aan de slag!

Klaar om je helemaal te verdiepen in de wondere wereld van verlichting met sensoren? De installatie van deze types van verlichting kan variëren van eenvoudige plug & play- of doe-het-zelf-kits tot complexere systemen die een professionele installateur vereisen. Begin hoe dan ook op kleine schaal en breid je verlichtingssysteem uit naarmate je ook jouw kennis over de verschillende mogelijkheden uitbreidt.

Op naar maximale energiewinst met Immoweb

Het integreren van verlichtingssensoren thuis is een slimme stap naar een energie-efficiëntere en comfortabelere leefomgeving. Maar the sky is the limit, want er zijn nog tal van andere manieren om jouw maandelijkse energiefactuur naar beneden te krijgen. Duik in ons energiedossier op de Immoweb-blogpagina en laat je op gepaste wijze informeren!

Ontdek onze energieblog

Meer artikelen