thuisbureau in landelijke stijl met hangmat
Leestijd: 4 min

Thuiswerken in alle comfort? 7 tips voor je nieuwbouwplannen

Een ruimte die de laatste jaren almaar meer aandacht opeist in de plannen van vele nieuwbouwers is het thuiskantoor of home office. Door rekening te houden met de volgende 7 tips wordt thuiswerken in jouw toekomstige nieuwbouwwoning straks een zaligheid.

Tijdens de wereldwijde coronacrisis werden we massaal verplicht om thuis te werken. Voor de meerderheid was dit wellicht een totaal nieuwe ervaring. Al snel bleek het voor velen moeilijk om dezelfde productiviteit op te brengen als op kantoor. Logisch, want het comfort dat je op de werkvloer ervaart, kopieer je niet zomaar 1-op-1 naar je thuissituatie.

Klinkt het volgende bekend in de oren? Acht uur lang helemaal verkleumd op je slaapkamer zitten tijdens de winter zonder verwarming. De overvloed aan geluiden die vanaf de benedenverdieping moeiteloos je (geïmproviseerde) bureauruimte binnenvallen via je vide. Scenario’s die eenvoudig te vermijden vallen als je op voorhand goed nadenkt over het ontwerp van je toekomstige nieuwbouwwoning. Zeker als je de volgende 7 zaken mee in rekening neemt.

1.      Helemaal afzonderen vs. multifunctionele ruimte

Een van de eerste overwegingen bij het ontwerpen van een thuiskantoor is de ruimte-indeling. Kies je ervoor om je home office in te richten binnen een volledig aparte ruimte? Of maakt jouw toekomstige thuiswerkplek deel uit van een multifunctionele ruimte, zoals je woonkamer, keuken, hobbykamer of slaapkamer?

Denk daarbij verder dan het hier en nu. Plan je bijvoorbeeld om een groot gezin te stichten, maar is dat nu nog niet meteen aan de orde? Hou hier toch al tijdig rekening mee in je woningontwerp. Eventueel kan je werken met brede glazen deuren of schuifwanden, zodat je the best of both worlds hebt en de nodige privacy kunt afwisselen met een rechtstreekse verbinding met de rest van je huishouden.

2.      Natuurlijk licht vs. optimaal kunstlicht

Het is belangrijk om zowel natuurlijk als kunstmatig licht in overweging te nemen voor de inrichting van je toekomstige thuiskantoor. Voldoende daglicht is in de eerste plaats belangrijk om je lichamelijke en geestelijke gezondheid een natuurlijke boost te geven. Bijgevolg zal ook je productiviteit er alleen maar op vooruitgaan.

Kunstmatige verlichting is dan weer onmisbaar voor eventueel avondwerk of om de korte, donkere winterdagen door te komen zonder pijnlijke ogen. Een lichtplan door een verlichtingsexpert is daarom altijd een goed idee om de perfecte mix te vinden tussen (in)direct en diffuus licht.

man werkt ’s avonds thuis voor pc met sfeerverlichting
Een lichtplan is altijd een goed idee om de perfecte mix te vinden tussen (in)direct en diffuus licht tijdens het thuiswerken.

3.      Strikte stilte vs. gezellig achtergrondrumoer

Een ander belangrijk aspect bij het ontwerpen van een thuiswerkplek is de akoestiek. Door gebruik te maken van akoestische schermen, geluidsabsorberende panelen en/of akoestisch isolerende stoffen (gordijnen, vloerkleden…) haal je het aantal storende decibels drastisch naar beneden.

Tegenwoordig is het aanbod in akoestische oplossingen bovendien zo divers dat je altijd wel een stijl vindt die helemaal opgaat in het door jouw gekozen interieur.

4.      Ergonomie vs. design

Thuiswerken is meer dan alleen een functionele ruimte inrichten om je werk zo efficiënt en goed mogelijk uit te voeren. Het is ook een kwestie van je eigen comfortabele habitat te creëren. De keuze van je thuismeubilair speelt hierin een belangrijke rol. Het oog wil namelijk wat, maar tegelijkertijd moet je ook de hele dag fysiek en mentaal er tegenaan kunnen gaan.

Een ergonomisch ingericht thuiskantoor voorkomt lichamelijke klachten en bevordert de productiviteit. De juiste zithouding, bureauhoogte en type van stoel zijn daarin cruciaal. Door ergonomische meubels (verstelbare bureaus, ergonomische stoelen) en accessoires (ergonomische toetsenborden, muizen, monitorstandaarden…) te integreren, zet je alvast een aantal mooie stappen in de goede richting.


Ook hier geniet je tegenwoordig een zeer uitgebreid aanbod, zodat design en ergonomie straks hand in hand gaan in je thuiskantoor én het perfecte verlengde vormen van de rest van je interieur.

5.      Nu vs. later

Door het creëren van meegroeiende ruimtes pas je jouw woning eenvoudig aan naargelang de veranderende behoeften van jouw thuiswerksituatie én van jouw persoonlijke levensstijl.

Bij het ontwerpen van een nieuwbouwwoning voor thuiswerk is het dus belangrijk om flexibele ruimtes te overwegen met het oog op de toekomst. Waarom zou jouw thuisbureau op latere leeftijd niet perfect dienst kunnen doen als slaapkamer, hobbyruimte of zelfs badkamer mits je op voorhand rekening houdt met de nodige voorzieningen?

gezellig ingericht thuiskantoor met schilderijen
Voeg zeker wat interieurelementen aan je home office toe die je inspireren en je creativiteit doen opborrelen. Zoals bijvoorbeeld artwork of plantjes.

6.      Basic vs. slimme technologie

Natuurlijk dient jouw toekomstige thuiswerkplek comfortabel te zijn op iedere dag van het jaar. Een perfect afgestelde verwarming, koeling en ventilatie vormen de basis van een gezond en stimulerend werkklimaat.

Hoever je hierin gaat, beslis je zelf:

Door het integreren van slimme technologieën in je nieuwbouwwoning, zoals slimme verlichting, thermostaten en beveiligingssystemen, stem je jouw thuiswerknoden naadloos af op de beleving in de rest van de woning én vice versa.  

7.      Vergeet je persoonlijke touch niet

Geen thuiskantoor van je dromen zonder je eigen persoonlijke toets voor die unieke werkbeleving. Voeg dus zeker wat interieurelementen aan je home office toe die je inspireren en je creativiteit doen opborrelen, zoals:

  • Kunst- en beeldhouwwerken
  • Planten (zuurstof!)
  • Inspirerende boeken
  • Een muzieksysteem of platenspeler
  • Stijlvolle organizers
  • Artistieke akoestische panelen

Moet je nog eerst werk maken van je bouwgrond?

Zit je nog veraf van je eerste woningontwerp en ben je nu vooral op zoek naar de geschikte bouwgrond voor je nieuwbouwproject? Op Immoweb voegen we dagelijks tientallen nieuwe percelen toe aan onze uitgebreide database. Zo vind je straks ongetwijfeld een heel interessante bouwgrond in jouw regio.

Vind jouw bouwgrond

Meer artikelen