Leestijd: 3 min

Terras of balkon verhoogt prijs appartement met 4,7 procent

Een balkon of terras verhoogt de waarde van een appartement met gemiddeld 4,7 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Immoweb op basis van haar data in de twaalf grootste Belgische steden. De invloed van zo’n balkon of terras op de woningprijs varieert naargelang de stad: een terras aan de kust, zoals in Oostende, heeft twee keer meer impact (+9,3%) op de vastgoedwaarde dan een terras van een appartement in Brussel (+4,4%).

Hoe groter de buitenruimte van een appartement is, hoe hoger de prijs ervan.

Zo betaal je tot gemiddeld 20,1 procent meer voor een appartement met een terras of balkon van meer dan 50 m². De verdieping beïnvloedt ook de prijs van een appartement met een terras of balkon. Een buitenruimte op de gelijkvloers verhoogt de prijs van de woning met 5 procent, omdat het vaak om een tuin gaat. Een terras wordt daarentegen minder gewaardeerd op een lagere verdieping: het effect is 4,1 procent vanaf de eerste tot de derde verdieping, omdat het balkon kan uitkijken op een lawaaierige straat. Ter vergelijking: vanaf de vierde verdieping stijgt de vastgoedprijs dankzij het balkon dan weer met gemiddelde 5,6 procent.

Een ander opvallend feit is dat de impact van een terras of balkon op de bovenste verdieping bijna twee keer zo groot is (+9%) als op de andere verdiepingen van het gebouw. Een terras of balkon op de bovenste verdieping van een gebouw staat synoniem voor rust, luxe en licht.

Uit onze studie blijkt dat de Belgen veel belang hechten aan een mooi terras. Het is niet verwonderlijk dat een breed uitzicht daarbij een belangrijke rol speelt. De resultaten in Oostende, waar de invloed waarschijnlijk groter is door de nabijheid van de zee, tonen dit heel goed aan.

Jonathan Frisch, vastgoedeconoom bij Immoweb

Niet dezelfde impact afhankelijk van de regio

Behalve de verdieping en de oppervlakte van het terras of balkon, heeft ook de geografische ligging een impact op de prijs van een appartement. Die is het grootst in Oostende (+9,3%). Namen (+8,4%) en Luik (+7,4%) vervolledigen het podium. Daarna volgen Mechelen (+6,1%), Charleroi (+5,6%) en Leuven (+5,3%). In Brussel is de impact +4,4 . Op die manier heeft een terras aan de kust twee keer meer impact (+9,3%) op de vastgoedwaarde dan een terras van een appartement in de hoofdstad (+4,4%). Ook in Antwerpen, Brugge en Hasselt stijgt de waarde van een woning met 4,4 procent wanneer deze een buitenruimte heeft. Gent (+3%) en Bergen (+2,3%) ten slotte hebben de laagste impact.

“Op het eerste gezicht lijkt het effect op de prijs in de hoofdstad (+4,4%) misschien kleiner omdat het wordt uitgedrukt als een percentage van de prijs per m². In werkelijkheid is de absolute waarde van de prijsstijging in Brussel hoger dan in sommige andere steden. Zo wordt een appartement van 95 m² met een buitenruimte dat voor 325.000 euro in Brussel wordt verkocht, voor gemiddeld 13.700 euro meer ingeruild (3.425 euro/m²), tegenover 8.800 euro meer in Charleroi (1.750 euro/m²)”, concludeert Jonathan Frisch.


Methodologie
De berekening van deze effecten is gebaseerd op een econometrische benadering: de hedonische methode, die het mogelijk maakt om de effecten van andere woonspecifieke kenmerken “uit te wissen”. De studie is gebaseerd op 115.575 appartementen (exclusief nieuwbouw) die sinds 1 januari 2018 te koop zijn aangeboden op de website Immoweb door agentschappen en/of particulieren in de 12 grote Belgische steden (Antwerpen, Mechelen, Leuven, Brugge, Oostende, Gent, Charleroi, Bergen, Luik, Hasselt, Namen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest).

Over Immoweb
Al meer dan 25 jaar is Immoweb het grootste digitale vastgoedportaal in België waar kopers en verkopers, huurders en verhuurders elkaar vinden. Immoweb is de eerste halte voor elke Belg die droomt van vastgoed: elke dag vind je bijna 150.000 eigendommen te koop of te huur. Immoweb biedt het meest volledige aanbod vastgoed: huizen, appartementen, bouwgronden, garages, kantoren, winkels en industriële panden, van nieuwbouw tot uitzonderlijke historische panden. Dankzij onze gratis schattingstool weten eigenaars snel hoeveel hun vastgoed waard is. Kopers kunnen in één klik een simulatie voor een hypotheek krijgen via ons geïntegreerde leningaanbod, huurders van een woning kunnen zich verzekeren via Immoweb Protect.

Over de AVIV Group
De AVIV Group is een van de grootste digitale vastgoedtechbedrijven ter wereld en een dochteronderneming van Axel Springer. AVIV’s unieke portefeuillie van toonaangevende merken omvat verschillende van Europa’s bekendste vastgoedzoekertjessites: Groupe SeLoger en Meilleurs Agents (Frankrijk), Immowelt Group (Duitsland), Immoweb (België) en Yad2 (Israël) die samen meer dan 1.500 mensen tewerkstellen. De AVIV-groep heeft ook belangen in bedrijven als Purplebricks, Homeday en Zumper.

Meer artikelen