Leestijd: 3 min

Een blik op de duurste plekken van België

In welke regio is de vierkante meter het duurst? En waar bevinden zich de duurste provincies, wijken of straten in België? Hierna vind je de conclusies van deze grote nationale analyse.

1. Ranglijst per gewest

Het hoeft niet te verbazen dat het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest aan de top staat van deze lijst per gewest, met een gemiddelde hybride* prijs van € 3.326/m², gevolgd door Vlaanderen (€ 2.385/m²) en Wallonië (€ 1.709/m²). De vierkante meter in de hoofdstad kost gemiddeld het dubbele van die in Wallonië.

2. Ranglijst per provincie

Op provinciaal vlak is de vierkante meter het duurst in Vlaams-Brabant, met een gemiddelde hybride prijs van € 2.558/m², op de voet gevolgd door West-Vlaanderen (€ 2.511/m²) en Waals-Brabant (€ 2.511/m²). Maar wat de appartementen betreft, daar is de vierkante meter duurder in West-Vlaanderen (€ 3.607/m²). De verklaring hiervoor is de hoge prijs voor appartementen aan de Belgische kust. Als we dit vergelijken met Brussel, dan blijft de hoofdstad koploper op het vlak van de hybride prijs. Toch blijft een appartement gemiddeld iets duurder in West-Vlaanderen (€ 3.607/m²) dan in Brussel (€ 3.418/m²). Onderaan deze ranglijst per provincie vinden we Henegouwen, waar de prijs per vierkante meter gemiddeld € 1.428/m² bedraagt, iets minder dus dan de helft van de prijs in Brussel.

3. Ranglijst per gemeente

Van de gemeenten waar de vierkante meter het duurst is, staat Knokke-Heist onbedreigd aan de top van deze lijst, met een gemiddelde hybride prijs van € 5.905/m². Elsene staat op de tweede plaats met € 4.191/m², en wordt op de voet gevolgd door Nieuwpoort (€ 4.070/m²). Deze top 5 van duurste gemeenten wordt vervolledigd door Sint-Pieters-Woluwe (€ 4.035/m²), en Ukkel (€ 3.923/m²). Het is dus geen verrassing dat deze ranglijst 2 gemeenten aan de Belgische kust en 3 gemeenten in Brussel bevat. Klik hier om de volledige ranglijst van gemeenten in België te raadplegen.

4. Ranglijst van straten per gemeente

Het is dus logisch dat de top 5 van de duurste straten in België volledig bestaat uit straten in de hoofdstad. De duurste straat is de Chaletlaan in Ukkel (€ 5.662/m²), op de voet gevolgd door de Braambosstraat (die de gemeenten Brussel-Stad en Elsene doorkruist), met een gemiddelde hybride prijs van € 5.600/m². De laatste twee straten in deze ranglijst bevinden zich in Ukkel: de Korporaaldreef (€ 5.529/m²) en de Lorrainedreef (€ 5.514/m²). Klik hier om de top 5 van de duurste straten in je gemeente te raadplegen.**

Een zicht op de drie duurste straten in Ukkel

5. Wijken en microwijken

Als we naar de wijken kijken, zien we dat de top 5 vooral bestaat uit de Belgische kust, met Knokke (€ 6.909/m²) op de eerste plaats, gevolgd door Ramskapelle (€ 4.858/m²) en Heist (€ 4.622/m²). Op de volgende plaatsen vinden we toch een Brusselse wijk (Elsene, € 4.241/m²) en tot slot ook een wijk in Nieuwpoort (€ 4.123/m²).

Op het niveau van de microwijken of statistische sectoren*** bestaat de ranglijst volledig uit 5 locaties aan de Belgische kust, meer bepaald in de gemeente Knokke-Heist. De statistische sector waar de vierkante meter het duurst verkocht wordt, is Het Zwin (€ 11.150/m²), gevolgd door Bronlaan – Het Zoute (€ 10.765/m²) waar de prijzen gemiddeld meer dan € 10.000/m² bedragen, wat ongeveer 10 keer hoger is dan de goedkoopste gemeente van België (Momignies, € 987/m²).

Wil je de vastgoedprijzen kennen in je stad, wijk of zelfs in je straat?

Bekijk dan onze kaart met vastgoedprijzen, en je vindt er in een paar klikken alle informatie over de prijzen per vierkante meter.

Raadpleeg de kaart met vastgoedprijzen

* De hybride prijs is een gemiddelde van de vastgoedprijzen van huizen en appartementen, gewogen naar het vastgoedpark in de betrokken plaats.

**Voor grote steden (Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende, Bergen, Charleroi, Luik, Namen) kan dat zelfs per adres.

*** De statistische sector wordt door Statbel gedefinieerd als “de territoriale basiseenheid die voortvloeit uit de onderverdeling van het grondgebied van de gemeenten en de vroegere gemeenten door Statbel voor de verspreiding van zijn statistieken op een fijnmaziger niveau dan het niveau van de gemeenten” (Statbel). Dit is een nog meer gedetailleerde plaatsbepaling dan de delen van gemeenten of wijken die we hierna microwijken noemen.