man steekt sleutel in slot houten voordeur
Leestijd: 4 min

Je voordeur als statement: in 5 stappen naar de juiste keuze

Voor een voordeur die indruk maakt, willen veel (ver)bouwers gerust een beetje dieper in de geldbuidel tasten. Begrijpelijk, want een stijlvolle voordeur is dan ook hét visuele uithangbord van je woning. Hoe laat je vrienden en toevallige voorbijgangers vol bewondering halthouden voor je huis? We zetten je alvast op weg met 5 handige tips.

In heel wat landen over de wereld hebben voordeuren een uitgesproken kleur, zoals blauw of rood. Een van de meest bekende voorbeelden zijn de Dublin Doors. De buitendeuren in de Ierse hoofdstad staan bekend om hun kleurrijke verschijningen.

In België zijn we net iets subtieler qua kleurgebruik. Toch kan je nog op heel wat andere manieren een unieke voordeur creëren. Bij ons moeten we het vooral hebben van een combinatie van meerdere kenmerken. Wij sommen de belangrijkste hieronder voor je op.

1.      De vorm en afwerking van je voordeur

Doorgaans vind je voordeuren terug in hun traditionele rechthoekige uitvoeringen, maar ook in gebogen varianten.

Deze afgeronde voordeuren of boogdeuren schitteren meestal in de gevels van landelijke woningen, maar vinden ook vlot hun weg naar de hedendaagse en moderne woningen. Vaak gaat het om een standaard rechthoekige deur die zijn ronde vorm krijgt door het omringende metselwerk. Hoe dan ook, creëren dergelijke deuren meteen een specifieke, rustieke sfeer rond de woning in kwestie. Zeker in het geval van een houten voordeur.

Los van de vorm van de deur speelt ook de afwerking van het deurvlak een grote rol. Kies je voor een volledige vlakke afwerking of ben je meer te vinden voor een planchettenpatroon in de vorm van horizontale of verticale latjes? Almaar meer in trek bij houten voordeuren is een eerder ruwe afwerking die natuurlijk verweert in het zonlicht, als variant op de traditioneel gelakte houten deuren.

Of mag je deurgeheel net extra clean ogen? Een vleugeloverdekkend paneel doet iedere kier of naad in je deurvlak verdwijnen. Het resultaat is een superstrak afgewerkt deurpaneel. Zeker als je bijkomend kiest voor onzichtbaar weggewerkte deurscharnieren langs de binnenzijde.  

houten boogdeur met verticale planchetten en zwart smeedwerk
Afgeronde voordeuren of boogdeuren schitteren meestal in de gevels van landelijke woningen, maar vinden ook vlot hun weg naar de hedendaagse en moderne woningen.

2.      Het gekozen materiaal

Hout, pvc en aluminium zijn veruit de drie populairste materialen onder de voordeuren. Ieder met hun eigen voordelen en aandachtspunten op vlak van onderhoud, prijs, isolatie, krasbestendigheid, enzovoort.

De statige eiken voordeur staat zowel bij aanhangers van modern als klassiek hoog op het verlanglijstje. Over de natuurlijke warme uitstraling van een houten voordeur valt dan ook niet te twisten. Het hogere prijskaartje en de nood aan regelmatig onderhoud vormen dan weer een afknapper voor velen.

Pvc en aluminium dan. In vergelijking met twintig en zelfs tien jaar geleden valt er visueel vaak nog amper onderscheid te maken tussen het duo. Dit vooral dankzij de almaar hogere kwaliteit van folies voor raamprofielen.

Zo kun je een pvc raam tegenwoordig perfect “vermommen” als houten raam, inclusief de karakteristieke jaarringen. Of je kan een aluminium raamprofiel nabootsen door te spelen met verschillende structuren van folies. Als (ver)bouwer heb je zo extra welgekomen opties in handen als je met een beperkt budget zit, ook voor je ramen.

3.      Met of zonder beglazing?

Een andere manier om je voordeur extra in de kijker te zetten, is door beglazing te integreren in je deurvlak of voorgevel. Je trekt meteen veel licht binnen in huis en voegt een duidelijke dynamiek toe aan het uitzicht van je woning.

Dit hoeft zelfs niet ten koste te gaan van je privacy. Door gebruik te maken van speciale folies, melkglas, mat glas of zwarte beglazing kun je de inkijk van buiten naar binnen beperken én geniet je volop van de esthetische voordelen van beglazing in en/of rondom je voordeur. 

Liever niet te veel beglazing? Door te werken met kleinere raampjes in combinatie met bovenlichten of kruishouten breng je op een subtiele manier toch voldoende licht naar binnen.

antracietkleurige vleugeloverdekkende voordeur met hoge rvs deurgreep
Een vleugeloverdekkend paneel doet iedere kier of naad in je deurvlak verdwijnen. Het resultaat is een superstrak afgewerkt deurpaneel.

4.      De details in het deurbeslag

Puur minimalisme of net met uitgesproken tierlantijntjes? Er bestaan talloze manieren om met je deurgreep en -beslag jouw voordeur in de verf te zetten:

  • Deurgrepen in roestvrijstaal doen het zelfs na vele decennia nog altijd goed bij zowel klassieke als moderne woningen.
  • Tin, brons, roesttinten en goudkleur komen kijken bij de meer uitgesproken deurafwerkingen, vaak in het geval van klassiekere of landelijkere woningen en in combinatie met sierbeslag.
  • Bij moderne woningen is de trend vandaag vaak “hoe groter, hoe beter”, met deurgrepen die de volledige lengte van de deur volgen, al dan niet in de kleur van het deurprofiel en/of met ingewerkte handgreep of slot.

5.      Vergeet de spotlights niet

Je voordeur mag niet alleen overdag schitteren. Ook na het ondergaan van de zon verdient je voordeur het om volop in de schijnwerpers te staan. Hou daarom bij het opstellen van je tuinlichtplan – nu of binnen enkele maanden of jaren – rekening met het doordacht uitlichten van (het pad naar) je voordeur.

Wandverlichting of sfeerverlichting aan beide zijden van de deur of inbouwspots boven de deur zorgen voor de gepaste sfeer en voor de nodige veiligheid voor zowel bewoners als bezoekers. Al dan niet in combinatie met bewegingssensoren of andere domoticatoepassingen rondom je woning.

Vind meer wooninspiratie op Immoweb

Is je nieuwe voordeur maar een van de nog af te vinken dingen op je (ver)bouwchecklist? Op onze Immoweb Blog vind je nog meer relevante inspiratie voor jouw project. Neem meteen een kijkje!

Ontdek onze woonblog

Meer artikelen