Leestijd: 2 min

Is home staging dé manier om je woning snel te verkopen?

Wanneer je een zoekertje plaatst om je woning te verkopen, vraag je je misschien af hoe je zo snel mogelijk kan verkopen.  Voor sommige mensen wordt home staging beschouwd als dé ultieme methode om het verkoop- of verhuurproces van een woning te versnellen. Wat is precies de werkwijze achter deze techniek?

De kunst om een woning in te richten om de verkoop een boost te geven

In de vastgoedwereld is home staging tegenwoordig haast onmisbaar. Het principe is eenvoudig: net zoals in winkelruimtes de rekken zorgvuldig worden ingericht zodat de klant meer op zijn gemak is en meer koopt, wordt een woning ingericht om er aantrekkelijker uit te zien. Sterke punten worden tot uiting gebracht en zwakke punten worden weggewerkt.

Home staging is een heuse marketingtool voor vastgoed en laat de kwaliteiten van een woning optimaal tot zijn recht komen. Er wordt nagedacht over een optimaal gebruik van de ruimte, benadrukking van bepaalde kleuren, de best passende verlichting … Kortom, een heus staaltje interieurarchitectuur met als doel de verkoop van een pand te stimuleren.

Enkele voorbeeldhandelingen voor home staging

Het kan dus een uitstekend idee zijn om te werken met een professional in interieurdesign voordat je je huis of appartement laat bezichtigen. Hier zijn alvast wat voorbeelden van handelingen die je nu al kan uitvoeren om je woning aangenamer te maken voor bezichtigers:

  • Maak het huis grondig schoon: door de nadruk te leggen op een volledige netheid, geef je de indruk dat je woning in een betere staat is. Vuile ramen wekken bijvoorbeeld de indruk dat de woning verwaarloosd en verouderd is.
  • Ruim op in alle ruimtes en richt ze opnieuw in: met open ruimtes zonder persoonlijke voorwerpen en een nadruk op hoe de ruimte kan worden benut, geef je de bezichtigers zin om gebruik te maken van al die ruimte.
  • Zorg voor betere verlichting: kapotte lampen of te sterk licht geven niet echt een goede indruk. Stem de verlichting af op de gewenste sfeer in een ruimte.
  • Let op details: met bepaalde sfeervolle details zoals servies, tapijten of mooie kussens maak je de ruimtes levendiger.
  • Vergeet de buitenkant van de woning niet: de eerste indruk begint al vóór binnenkomst in het huis, dus zorg zeker voor stijlvolle buitenruimtes door het gras te maaien of bloemen te planten.

Een goed idee voor de verkoop van een woning?

Zoals je kan merken is home staging dus een doeltreffende manier om je woning makkelijker te verkopen. Plaats jezelf eens in de schoenen van de koper. Als je een ongemeubileerde woning bezoekt, is het soms moeilijk om je in te beelden hoe die er met meubels uit zou kunnen zien. Tegelijk kan een bewoond huis vol met herinneringen of persoonlijke voorwerpen van een gezin verwarrend zijn.

En dat is net het voordeel van dit soort inrichting. Met een warme sfeer kan iedereen zich wel een leven in de ruimtes inbeelden. Vergeet niet dat een huis kopen voor de koper altijd een risico inhoudt. Je kan dus een verschil maken als je de koper geruststelt door hem een harmonieuze plek aan te bieden, zeker als de andere woningen die hij bezichtigt niet met even veel zorg zijn klaargezet.

Vind een koper op Immoweb

Elk detail telt om je kansen op de verkoop van je huis te maximaliseren. Een eerste stap naar een geslaagde transactie is dus een zoekertje op Immoweb. Zo bereik je gratis een netwerk met duizenden potentiële kopers.

De juiste prijs vinden voor je zoekertje

Meer artikelen