man draagt verhuisdozen in woonkamer
Leestijd: 4 min

(Ver)kopers en huurders: waar liggen jullie het meest wakker van?

Is een verhuis naar een andere provincie bespreekbaar voor jou? Ken je alle kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken? Is een woning binnen tien jaar überhaupt nog wel betaalbaar? Wij lieten deze en nog vele andere interessante vragen los op duizenden Immoweb-volgers. De belangrijkste conclusies verzamelden we in dit artikel.

Maandelijks tellen we meer dan 15 miljoen bezoekjes van mensen die op Immoweb op zoek gaan naar een nieuwe (huur)woning of bouwgrond. Of die bij ons net de geschikte kopers proberen te vinden, al dan niet met de hulp van een makelaar.

Eind 2022 voerden we een steekproef onder hen uit. Meer dan 4.000 mannen en vrouwen boden ons een gedetailleerd inzicht in hoe kopers, huurders en verkopers vandaag naar de woningmarkt kijken. Wij presenteren je de 5 meest interessante vragen en bijhorende resultaten.

1. Is een verhuis buiten de provinciegrenzen een optie?

There’s no place like home. Voor de meeste kopers of huurders is er maar één thuis en dat is de eigen provincie. Bijna 8 op de 10 ondervraagden zijn niet te vinden voor een nieuwe woning buiten de provinciegrenzen.

De grootste fans van de eigen provincie onder de Belgische kopers wonen in Luik en Luxemburg (94%). De Henegouwers (74%) staan dan weer het meest open om andere oorden te verkennen. In Vlaanderen zijn de Antwerpenaren (88%) en Oost-Vlamingen (87%) het meest honkvast. De Vlaams-Brabanders (69%) zijn het meest geneigd om uit te wijken.

Wat de locatie uiteindelijk ook wordt, uit onze bevraging werd ook duidelijk dat:

  • Een tuin of terras om even in de buitenlucht te kunnen zitten nog altijd een grote meerwaarde is voor kopers en huurders
  • Kopers niet superveel belang hechten aan de nabijheid van scholen of het werk
  • Openbaar vervoer in de buurt van de woning belangrijker is voor huurders dan voor kopers

2. Hoe is de aankoopprijs van een woning opgebouwd?

Wie een woning koopt, betaalt niet alleen voor het pand. Veel kandidaat-kopers zijn hier wel van op de hoogte. Toch heeft 41% geen zicht op het totaalplaatje. Nochtans is het belangrijk om een volledig beeld te hebben van de kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken. Niet in het minst bij het uitbrengen van een doordacht bod.

notaris zet stempel op document

Notariskosten, dossierkosten bij de bank, registratierechten… Veel mensen zijn nog te weinig op de hoogte van welke kosten allemaal bij de aankoop van een woning komen kijken.

3. Is een woning kopen straks nog wel betaalbaar?

Dagelijks merken we aan het zoekgedrag van onze bezoekers dat huren fors aan populariteit wint. Een evolutie die voornamelijk te wijten is aan de hogere woningprijzen en rentevoeten voor hypothecaire leningen.

Zo’n 15% van de ondervraagden ziet het heel pessimistisch in voor de volgende generaties. Zij denken dat het absoluut onmogelijk wordt om straks nog een woning te financieren. Zo’n 80% schat in dat het vooral minder eenvoudig zal worden. Een kleine 5% blijft positief en denkt dat de volgende reeksen (klein)zonen en -dochters even “gemakkelijk” een woning op de kop zullen kunnen tikken als vandaag.

Daartegenover staat dat meer dan 6 op de 10 ondervraagden ervan overtuigd is dat vastgoed ook de komende jaren in waarde zal blijven stijgen. Investeren in vastgoed blijkt uit een analyse van de Belgische woningprijzen door de Nationale Bank van België inderdaad nog steeds een goede zet. Zo ligt de waarde van een woning – rekening gehouden met de inflatie –  vandaag maar liefst driemaal hoger in vergelijking met 50 jaar geleden.

4. Huur/koop ik een huis of appartement?

Waar huizen (66%) veruit het populairste type pand onder kopers vormen, is het bij de huurders meer fifty-fifty verdeeld tussen huizen en appartementen.

En ook onder de leeftijdscategorieën is een duidelijke trend merkbaar. Bijna 70% van de woningkopers is ouder dan 36 jaar. Bij de huurders is de koek gelijker verdeeld, met een lichte uitschieter onder de 36- tot 55-jarigen (32%).

makelaar overhandigt sleutel aan man van koppel

Bijna 7 op de 10 verkopers doen vandaag in meer of mindere mate beroep op een makelaar.

5. Hoeveel verkopers doen beroep op een makelaar?

Tot slot richtte onze bevraging zich ook op de vele verkopers onder onze Immoweb-bezoekers en op de rol die makelaars spelen in hun verkoopproces. Uit de resultaten bleek dat er vier verschillende types van verkopers zijn. Zij die:

  • Meteen een makelaar betrekken: 50%
  • Enkel een makelaar inhuren om een schatting helpen uit te voeren: 11%
  • Het eerst zelf proberen, maar nadien alsnog een makelaar inschakelen: 7%
  • De doe-het-zelvers onder de verkopers: 32%

Met andere woorden: bijna 7 op de 10 verkopers doen in meer of mindere mate beroep op een vastgoedprofessional. Een stijging met 6% ten opzichte van 2019 en zelfs 21% in vergelijking met 2014.

De belangrijkste redenen? De verkoper:

  • Heeft te weinig tijd om geïnteresseerde kopers te ontvangen, rond te leiden en correct te informeren
  • Kan de belangrijkste troeven van de woning niet of moeilijk benoemen
  • Wil niets te maken hebben met de bijhorende papierwinkel

Bovendien is de vastgoedmarkt de afgelopen tien jaar een stuk complexer geworden, onder meer door de almaar strengere renovatie-eisen. Meer dan ooit telt iedere euro en dus is de begeleiding van een erkend makelaar een keuze voor zekerheid. De commissie die daar tegenover staat – gemiddeld tussen de 3,42 en 3,8% op de verkoopprijs – vormt vooralsnog geen obstakel voor de makelaar-believers.

Conclusie?

Uit bovenstaande cijfers blijkt vooral dat we nog steeds graag vasthouden aan het bekende, maar dat zeker (ver)kopers meer en meer tot het besef komen dat professionele begeleiding zeker een toegevoegde waarde kan betekenen. rnrnBen jij nog op zoek naar een nieuwe thuis? Of naar iemand die je begeleidt in het verkopen van jouw woning? Duik zeker eens in onze database van erkende makelaars over heel het land.rn

Vind een makelaar in jouw regio

Meer artikelen