mooie ingerichte terras
Leestijd: 4 min

Terras inrichten: 3 tips om 4 seizoenen te genieten

Exit verblindende zon, gedaan met bibberen onder een dekentje, en adieu gebrek aan privacy. Welkom zon met mate, warme najaarsnachten en een plekje dat helemaal van jou alleen is. Je terras inrichten met deze drie tips, is elk jaar vier seizoenen genieten.

Tip 1: maak het gezellig warm

Vanaf de herfst duiken de temperaturen naar beneden. Maar als het weer een beetje meezit, is het nog fijn genieten op je terras. Als je tenminste niet vastvriest op je terrasstoel.

Vuurkorf

Je terras inrichten met een vuurkorf is een makkelijke en snelle oplossing. Aansteken, allemaal gezellig rond het vuur, en klaar. Het ultieme kampvuurgevoel! Maar hoe gezellig een vuurkorf ook is – het is geen structurele oplossing. En je hout mag nog van topkwaliteit zijn: er is altijd rookontwikkeling.

Tafelhaard

Op zoek naar een permanentere oplossing die meer (gebruiks)comfort biedt? Dan is een tafelhaard misschien iets voor jou. Klein, maar fijn. En daardoor ook een populaire keuze als je een klein terras inricht. De standaard tafelhaard werkt op basis van bio-ethanol. Makkelijk en ecovriendelijk. Tien op tien voor sfeer en gezelligheid, maar hou er rekening mee dat de warmteafgifte vrij beperkt is.

Er zijn hout- en gasmodellen

Mobiele terrashaard

Op zoek naar gezelligheid én warmte om je terras in te richten? Een trapje hoger vinden we de mobiele terrashaard. Die heeft door zijn wieltjes de flexibiliteit van een vuurkorf en geeft voldoende warmte zonder de rookontwikkeling.

Hét grote voordeel van gas, is dat het een comfortabele manier van stoken is. Het vuur is meteen aan én perfect regelbaar qua intensiteit.

Tuinhaard

Ten slotte is er de volwaardige tuinhaard. Die krijgt vaak een vaste plaats of kan je laten inwerken in een wand. Ook deze modellen werken doorgaans op gas.

Conclusie?

Je terras inrichten met de juiste warmtebron? Dat is jezelf de vraag stellen of je in de koudere seizoenen af en toe eens wilt buiten zitten of net meerdere avonden wilt genieten van je terras.

De keuze tussen hout en gas? Hout is actief stoken en levert het mooiste vlammenspel op. Gas is op en top comfort. Geen gedoe met houtblokken, geen rookontwikkeling én een vuur dat meteen aan is.

Tip 2: hou het koel

Op een warme zomerdag kan de zon soms te opdringerig zijn. Gevolg: verblindende zonnestralen en temperaturen die te hoog oplopen. Enkele tips voor als je het beu bent om elke dag weer met parasols te zeulen voor toch maar een streepje schaduw.

Schaduwdoek

Je terras inrichten met een schaduwdoek is een snelle en makkelijke oplossing. Dat zijn de typische driehoeken of vierkanten uit kunststof die je boven je terras spant. Een voordeel is dat je geen tuinmuur of gevel nodig hebt – je kan ze dankzij het meegeleverde palensysteem overal plaatsen. Een combinatie van bevestigingspunten in de muur en het palensysteem is natuurlijk ook een mogelijkheid. Extra troef voor appartementen: instant privacy.

Terrasoverkapping

Op zoek naar een meer structurele oplossing qua zonwering om je terras in te richten? Dan kan je kiezen voor een volwaardige terrasoverkapping.

Het voordeel is dat die bescherming biedt tegen zon, weer én wind.

De opties en mogelijkheden zijn te uitgebreid om in dit artikel te bespreken. Van heel basic – een frame met een afscherming erop – tot alle toeters en bellen: een regelbaar lamellendak voor de perfecte hoeveelheid zon, ingebouwde screens… Het is maar de vraag waar een terrasoverkapping stopt en een volwaardige buitenkamer begint.

Zonneluifel

Je terras inrichten met een oplossing die tussen een schaduwdoek en overkapping in zit? Dan is een zonneluifel iets voor jou. Denk aan een knikarmsysteem dat je tegen je gevel bevestigt en waar een scherm uitschuift.

In tegenstelling tot een terrasoverkapping biedt zo’n luifel alleen maar bescherming tegen de zon. Als het waait en/of regent, laat je ‘m best weer inrollen. Of zal hij dat automatisch doen. Een zonneluifel is dus alleen een partner in crime tijdens de lente en zomer. Plus: je hebt een gevel nodig om het systeem tegen te bevestigen.

Conclusie?

Het gaat erom wat je precies verwacht. Met een terrasoverkapping heb je een permanente oplossing die alle comfort biedt. En die ook in de herfst en winter helpt om je terrasseizoen te verlengen.

Een schaduwdoek is een snelle oplossing. Een zonneluifel is gebruiksvriendelijker: met één druk op de knop klap je je zonwering uit. En als het hard waait of regent, laat je het systeem zo weer inrollen.

Tip 3: hou glurende blikken buiten

Laatste tip om je terras in te richten: privacy. Want hoe goed je misschien ook opschiet met je buren, soms wil je rustig genieten van wat me-time. Privacy op je terras hoeft niet te betekenen dat je meteen je hele tuin hoeft te ommuren. Met enkele slimme ingrepen creëer je instant privacy.

Hoge plantenbakken

Je terras inrichten met hoge plantenbakken in combinatie met beplanting, is een elegante én groene manier om glurende blikken buiten te houden. Hoe hoog? Met 1m20 (bak en beplanting) zit je letterlijk en figuurlijk goed op je terras.

Tip: ga voor meerdere bakken in plaats van één grote. Want je wilt wel privacy, maar geen benepen gevoel.

Haag

Een stapje verder is een strategisch geplaatste haag. Twee tips. Eén: kies voor volwassen planten, dan hoef je geen jaren te wachten tot je effectief uit het zicht zit. Twee: kies voor een haagplant die bladhoudend is, dan zit je ook in de winter goed.

Tuinscherm

Ook een mogelijkheid: een tuinscherm. Hier zijn de mogelijkheden erg uitgebreid. Een schanskorf of steenkorf, bijvoorbeeld.

Dat is een paneel dat bestaat uit stalen draden, dat je opvult met een materiaal naar keuze: keien (vandaar de naam steenkorf), kokos, houtsnippers… Verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Deze panelen ogen vrij massief, dus gebruik ze met mate. Daarnaast zijn er ook houten tuinschermen, lamelsystemen…

Conclusie?

Ook hier veel mogelijkheden. En dus kiezen in functie van jouw situatie en budget. Plantenbakken zijn een snelle oplossing, een haag en/of tuinscherm een grotere ingreep.

Vind je droomwoning op Immoweb

Zo, met deze drie tips geniet je het hele jaar door van je terras. Na de ideeën om je terras in te richten, nu op zoek naar het ideale terras. rn

Vind je droomhuis mét terras op Immoweb!

Meer artikelen