jolie terrasse en bois avec des plantes vertes en ville
Leestijd: 3 min

De Belg stelt zich vragen over de waarde van zijn vermogen

Eén jaar na het begin van de gezondheidscrisis verwachten experten dat het voorjaar in het teken zal staan van het residentieel vastgoed. De verwachte instorting van de markt in 2020 is uitgebleven. Ook al wordt de Belg geconfronteerd met de onzekerheid van de toekomst, toch droomt hij weer van een huis met een tuin of van een tweede verblijf.  Nu de tweede lente van de lockdown is ingezet, stelt de Belg zich meer dan ooit vragen over zijn vermogen.

Zelfs al is de vastgoedmarkt niet ingestort, toch stellen we ons heel wat vragen over het comfortniveau dat een vastgoedvermogen ons in de toekomst zal opleveren  Tal van Belgen hebben helaas vastgesteld dat hun woning niet echt geschikt is voor telewerk.  Of dat ze geen private buitenruimte hebben en tijdens de lockdownperiodes zelfs dreigden te “stikken”. Anderen droomden dan weer van een tweede verblijf waar ze de batterijen konden opladen in alle veiligheid.

Meer uit zijn woning halen

Meer dan ooit beschouwt de Belg zijn woning als een goede investering. De renovatiemarkt zit volop in de lift en beperkt zich niet tot de zoektocht naar betere energieprestaties om de energiefactuur te doen dalen. Een modernere thuis en meer comfort zijn de voornaamste drijfveren van de Belg om te renoveren. Dat is ook niet meer dan logisch als je nillens willens steeds vaker thuis bent.

Volgens marketingbureau Essencia zijn het behoud of zelfs een stijging van de waarde van de woning en de uitbreiding van de woonruimte argumenten die vaak worden aangehaald om een renovatie te rechtvaardigen, veel meer dan het milieubewustzijn. En aangezien het momenteel moeilijker is om er even tussenuit te gaan, kan je net zo goed je cocon inrichten zodat je thuis een vakantiegevoel heeft. De verkoop van zwembaden en jacuzzi’s is nog nooit zo goed geweest … net als de verkoop van ergonomische bureaustoelen, en dat alles omwille van het telewerken!

Een toekomstbestendige woning kopen

Soms is de conclusie pijnlijk duidelijk: zelfs als je je woning renoveert, zal ze niet meer aan je verwachtingen kunnen voldoen. Naarmate je levensstijl in de loop der jaren verandert, zal je meer of minder ruimte nodig hebben, beter bereikbaar openbaar vervoer en winkels willen, lagere gebruikskosten, meer comfort … Dan is de tijd aangebroken om een verhuizing te overwegen, wat er in de meeste gevallen op neerkomt dat je je woning verkoopt om een andere te kopen. De lente is traditioneel een goede tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Na een jaar van beperkingen als gevolg van de COVID-maatregelen zou dit wel eens kunnen resulteren in een vastgoedexplosie.

Voor 2021 verwachten de experts een stijging van de vastgoedprijzen binnen de grenzen van de inflatie (tussen 1 en 2%). Tegelijk blijven de hypotheekrentes op een zeer laag niveau. De context blijft met andere woorden gunstig om een woning te kopen of bouwen. Als de lockdown je ertoe heeft gedwongen om je vastgoedproject in de ijskast te zetten, dan is dit nu ongetwijfeld het juiste moment om het nieuw leven in te blazen.

Terras of tuin?

Nu we opgesloten zitten binnen vier muren, snakken we naar meer frisse lucht en daglicht. Deze natuurlijke elementen zijn niet alleen goed voor onze gezondheid, maar hebben ook een positieve invloed op onze concentratie en ons humeur. De vastgoedontwikkelaars hebben begrepen dat het niet langer mogelijk is om appartementsgebouwen te bouwen zonder buitenruimten, balkons, terrassen of daktuinen. Ook al neemt de gemiddelde grootte van de woningen af, toch is het zaak om het ruimtelijke gevoel in de woning te vergroten, bijvoorbeeld door de binnenruimten naar buiten toe uit te breiden. De woningen zijn beter georiënteerd, hebben grotere ramen, en de grens tussen binnen en buiten is vager geworden.

Ook een eigen of gemeenschappelijke tuin is zeer gewild en zo ontworpen om er in alle seizoenen zoveel mogelijk tijd in door te brengen.  Stadsbewoners die behoefte hebben aan natuur wenden zich tot de markt van tweede verblijven, en zorgen er zo voor dat de vraag explodeert. Het buitenverblijf moet tegelijk een andere omgeving oproepen maar toch dichtbij genoeg zijn om er ook tijdens korte breaks  van te kunnen genieten. In feite wordt de baksteen die de Belg altijd in zijn buik heeft, omgevormd tot een ideaalbeeld met frisse lucht, natuurlijk licht, natuur … en hoop.

Ontdek de waarde van je pand

Alles begint bij een schatting van de waarde van je pand.
Met onze gratis online tool krijg je een prijsindicatie van je pand!

Ontdek de waarde van je pand

Meer artikelen