Een ruitjespak en een blauw kostuum
Leestijd: 2 min

8 vragen waarmee je de perfecte makelaar voor je woning vindt

Bij het verkopen van je woning is het vinden van de juiste prijs natuurlijk ontzettend belangrijk. Een goed startpunt is een online schattingstool. Vervolgens kan je met diezelfde tool een makelaar vinden en de prijs samen verder verfijnen. Maar hoe vind je de makelaar die het best bij je past? Deze 8 essentiële vragen helpen je op weg:

1. Is je makelaar een erkend vastgoedmakelaar?

Controleer steeds of de makelaar van je keuze erkend is. Een erkend makelaar heeft de juiste opleiding gevolgd, beschikt over de nodige verzekeringen en kreeg een officiëel erkenningsnummer van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Een lijst met erkende makelaars vind je op de website van het BIV.

2. Heeft je makelaar ervaring met de verkoop van huizen in je buurt?

Een makelaar die je buurt kent, is een grote meerwaarde voor de verkoop van je huis. Een lokale vastgoedmakelaar kent de prijzen in jouw regio. Hij kan je helpen de juiste verkoopprijs te bepalen, wat er voor zorgt dat je huis sneller verkocht raakt.

3. Heeft je vastgoedmakelaar ervaring met vergelijkbare huizen?

Bekijk voor je een deal sluit of de vastgoedmakelaar wel ervaring heeft met de verkoop van vergelijkbare woningen. Zo is een makelaar die gespecialiseerd is in bedrijfspanden geen ideale partner om jouw appartement te verkopen.

4. Hoe zal je makelaar je huis in de kijker zetten?

Elke vastgoedmakelaar gebruikt zijn etalage en de verschillende zoekertjessites om je huis te promoten. Daarnaast zijn er nog veel andere mogelijkheden. Worden er luchtfoto’s genomen met een drone? Neemt de makelaar de geïnteresseerden ook mee voor een wandeling in de buurt? Vraag zeker wat de vastgoedmakelaar in petto heeft voor jouw verkoop.

5. Met welke andere vragen kan je nog bij je makelaar terecht?

Vastgoedmakelaars werken vaak samen met specialisten die kunnen helpen om je huis sneller te verkopen. Zo kan er een professionele fotograaf ingeschakeld worden om je huis zo goed mogelijk in beeld te brengen. Een interieurspecialist kan je dan weer advies geven over hoe je je huis zo aantrekkelijk mogelijk maakt.

6. Hoeveel bedraagt de commissie?

Elke vastgoedmakelaar is vrij om zijn tarief te bepalen. Er worden verschillende modellen gebruikt: een vast percentage van het verkoopbedrag, een variabel percentage van het verkoopbedrag of een vast absoluut bedrag. Informeer je goed over de commissie die jouw makelaar aanrekent zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

7. Hoe verloopt de communicatie tussen jou en de vastgoedmakelaar?

Vraag je makelaar hoe de communicatie tussen jullie zal verlopen. Geeft hij je wekelijks of maandelijks een overzicht van het aantal geïnteresseerden? Licht hij je in over de manieren waarop hij je woning in de kijker zet? En hoe kan jij hem bereiken: enkel per mail of ook telefonisch en misschien zelfs via WhatsApp?

8. Wat met de compromis en de ondertekening van de akte?

Zorgt de vastgoedmakelaar voor een compromis dat juridisch correct en waterdicht is ? Blijft hij ook na het ondertekenen van de compromis bereikbaar voor vragen? Blijft hij tussen het opstellen van de compromis en de ondertekening van de akte fungeren als tussenpersoon tussen jou en de koper? Maak op voorhand duidelijke afspraken.

Start je zoektocht hier

Helemaal klaar om de zoektocht naar een geschikte makelaar te starten? Wij zetten je graag op weg. Bekijk welke makelaars in jouw buurt wonen.

Vind een makelaar in jouw buurt

Meer artikelen