Leestijd: 4 min

7 tips om je woning tegen jouw vraagprijs te verkopen

Wie zijn woning te koop zet, hoopt natuurlijk op een snelle verkoop tegen de gevraagde prijs. Hoe langer je woning op de markt staat, hoe meer de nervositeit toeslaat. Hoe vergroot je jouw kansen op geïnteresseerde kopers die met het gevraagde bedrag over de brug komen?

1. De juiste prijs

Le Juste Prix, De Juiste Prijs, The Price Is Right. Dat een product naar waarde weten te schatten ook daadwerkelijk de kassa doet rinkelen, bewijst het langstlopende spelletjesprogramma ooit – intussen al bijna 70 jaar – vandaag nog altijd.

Nog belangrijker wordt het wanneer je jouw woning probeert te verkopen. Een woning die maar niet verkocht geraakt, is gedoemd om snel in prijs te zakken. Alles begint dus met het plakken van een realistisch en geloofwaardig prijskaartje op je woning.

Lees ook: 4 onmisbare tips om de verkoopprijs van je woning te bepalen

Aangezien tal van factoren bijdragen aan de waarde van je woning – bouwjaar, bewoonbare oppervlakte, gebruikte materialen, energiezuinigheid, omgeving… – doe je er nog altijd best aan om je woning via de officiële weg te laten schatten. Wil je zelf toch al een voorzichtig beeld krijgen van de waarde van jouw woning binnen jouw regio?

Lees ook: Ben je verplicht te verkopen wanneer de vraagprijs geboden wordt?

Vanaf 2022 zijn potentiële kopers trouwens verplicht om zelf een officiële schatting te laten uitvoeren om een hypothecaire lening te kunnen aanvragen. Nog een reden waarom je dus best een zo sterk mogelijke inschatting laat maken van de geschikte verkoopprijs.

2. Vestig extra aandacht op de sterke punten van je woning

We zeiden het hierboven al: heb je een woning met een sterk E-peil of EPC-score? Pak hiermee uit. Net als het feit dat je in een rustige buurt woont en een mooi uitzicht op de velden hebt. Woon je in de stad? Benadruk dan net de nabijheid van leuke trekpleisters in de buurt of de mogelijkheid om dichtbij parkeren.

Telt je woning iets minder vierkante meters? Benadruk dan net het gezellige en misschien wel authentieke karakter van je woning. Of de nieuwe keuken en/of badkamer die je nog niet zo lang geleden hebt ingericht.

Zorg er dus voor dat je woning in uitstekende staat is voordat je overgaat tot verkopen.

3.     Herstel zoveel mogelijk gebreken

Woningen waar nog aanzienlijk veel (renovatie)werk aan is, schrikt potentiële kopers mogelijk af om de gevraagde verkoopprijs te bieden. Het is namelijk allesbehalve eenvoudig om de prijs van toekomstige renovatiewerken correct in te schatten. Dat geldt eens te meer voor woningen die vandaag een rood of oranje energielabel hebben. Vanaf 2023 is het verplicht voor kopers om dergelijke woningen binnen de vijf jaar te renoveren. Met alle gevolgen van dien voor de verkoopprijs.

Zorg er dus voor dat je woning in uitstekende staat verkeert voordat je overgaat tot verkopen. Los vochtproblemen op, werk barsten in je muren weg en geef je kamers nog een nieuw likje verf mee… Zo niet, bestaat de kans dat je snel zal moeten zakken met je verkoopprijs.

Lees ook: Welke renovaties betalen zichzelf terug, wat haalt je prijs naar beneden?

4.     Breng je woning zo goed mogelijk in beeld

Eens je woning helemaal verkoopklaar is, is het tijd om zoveel mogelijk kopers warm te maken. Hoever je daarin wenst te gaan, bepaal je zelf. Schakel je geen makelaar in om je woning te verkopen, overweeg dan om toch een professionele fotograaf in te schakelen. Niets dat je woning zo weinig oneer aandoet dan een wazige of onderbelichte foto. Of waarom geen (drone)filmpje inzetten om je woning bij geïnteresseerde kopers aan te prijzen?

Let wel: sommige camerastandpunten geven een vertekend beeld van je woning. Zo kan een breedbeeldlens een kamer veel ruimer doen lijken dan dat ze daadwerkelijk is. Bekijk dus zeker eerst het resultaat voordat je potentiële kopers een verkeerde indruk geeft.

Naast mooie foto’s van een ordelijk huis of appartement is het minstens even belangrijk om zoveel mogelijk foto’s te tonen. Breng zoveel mogelijk ruimtes in beeld, inclusief je voor- en achtertuin. En vergeet ook de buitenkant van je woning niet duidelijk te tonen, zodat potentiële kopers een mooi totaalbeeld krijgen.

Niets dat je woning zo weinig oneer aandoet dan een wazige of onderbelichte foto. Of waarom geen (drone)filmpje inzetten om je woning bij geïnteresseerde kopers aan te prijzen?

5.     Schakel een professionele makelaar in

Een professionele makelaar kent niet alleen de kneepjes van het vak, maar ook de potentiële valkuilen bij het verkopen van je woning. Tegen een bepaalde commissie zal hij de verkoop van je woning van begin tot eind begeleiden en zijn expertise gebruiken om de best mogelijke deal te bekomen.

Lees ook: 8 vragen waarmee je zeker de juiste makelaar vindt

6.     Maak van je huis een thuis

Presenteer je woning altijd op zijn best, of het nu op foto, in een video of tijdens een persoonlijke rondleiding is. Richt je woning huiselijk en gezellig in, ruim alle kamers netjes op, zorg dat je tuin er opperbest bijligt, laat zoveel mogelijk licht binnen… Kortom, laat zien dat je woning een echte thuis is. Het zal je alleen maar positieve indrukken opleveren bij je bezoekers.


Beslis je om geen makelaar onder de arm te nemen, organiseer dan bijvoorbeeld zelf een kijkdag. Laat meerdere geïnteresseerden samen langskomen. Zo drijf je niet alleen het competitiegevoel op, je maakt het jezelf ook gemakkelijker. Je hoeft namelijk maar één of twee keer je huis op orde te brengen en alle uitleg te doen.

7.     Toon je woning aan zoveel mogelijk geïnteresseerden

Hoe meer mensen hun oog op jouw woning laten vallen, hoe meer kans op een verkoop aan de door jou geafficheerde prijs. En waar kan je daar beter mee beginnen dan op Immoweb? Als de nummer 1 immowebsite in België bereik je bij ons een maximum aan potentiële kopers.

Verkoop jouw woning via Immoweb

Tijd om je woning onder de mensen te brengen. Je zoektocht naar de gevraagde opbrengst voor je woning begint hier op Immoweb.

Plaats je zoekertje nu online

Meer artikelen