verkopen met een vastgoedmakelaar
Leestijd: 3 min

Zelf verkopen of met een vastgoedmakelaar?

Denk je erover om je woning te koop te zetten en twijfel je tussen een professional inschakelen of het zelf organiseren? Onderzoek heeft uitgewezen dat van alle particulieren die hun huis zelf verkopen er 38% niet in slaagt om dat project te realiseren. Doe je een beroep op een makelaar, dan vergroot je dus je kansen. Maar dat is niet het enige voordeel…

1. Laat een professionele schatting uitvoeren

Een goed vertrekpunt is je woning of appartement te laten schatten door middel van een gratis online schattingstool zodat je een idee hebt van de waarde. Bij dergelijke hulpmiddelen heb je vaak de mogelijkheid om vervolgens één of meerdere immobiliënkantoren te kiezen voor een meer nauwkeurige waardebepaling. Maar waarom zou je een beroep doen op een vastgoedexpert?

De makelaar zal per definitie:

 • De immobiliënmarkt goed kennen
 • Rekening houden met de reële prijzen van de laatste transacties
 • Vertrouwd zijn met het geografisch gebied waarin hij actief is
 • Een goed beeld hebben van de verwachtingen van de kopers

Hij kan de juiste inschattingen maken van de prijs voor je woning. Hij heeft de expertise om een goede prijs op je vastgoed te plakken én op het juiste moment.

Het is van fundamenteel belang om je woning tegen de juiste prijs te koop te zetten. Zo vergroot je immers je kansen op een snelle verkoop. Want hoe meer kopers de exorbitante prijs van je huis zien, hoe meer ze zullen onderhandelen over een prijsverlaging… En goed nieuws, de meeste immobiliënkantoren bieden een gratis schatting aan. De analyse van de makelaar geeft je bovendien een aanwijzing voor zijn professionalisme en zijn opvolging vanaf het eerste gesprek.

2. Maximaliseer je kansen op verkoop

Met een makelaar heb je niet alleen een realistische schatting van je huis. Dankzij zijn plaatselijke en professionele netwerk krijg je er ook een bron van potentiële kopers bovenop. Hij beschikt daarnaast over een aantal tools om je verkoop een boost te geven. Zo kan hij:

 • Foto’s van je woning op zijn website, op gespecialiseerde sites en op zijn digitale display zetten
 • Flyers verdelen met foto’s van je huis
 • Advertenties plaatsen

Een andere troef van de vastgoedexpert is dat hij je een aantal diensten kan voorstellen om je woning goed te doen uitkomen. Zo zal hij je vastgoedzoekertje illustreren met kwaliteitsfoto’s of een professioneel filmpje. En voor de begeleidende beschrijving zal hij uitdrukkingen gebruiken die kandidaat-kopers aanspreken. Sommige vastgoedkantoren bieden zelfs een film in 360 graden aan, zodat kopers rustig vanuit hun zetel je woning kunnen bezichtigen. 

Wil je dat je huis er aantrekkelijker uitziet? Makelaars kunnen je adviseren over reële of virtuele home-staging. Je moet weten dat een heel kleine restyling van je vastgoed al meteen meer bezoekers trekt. De foto’s zullen mensen sneller enthousiast maken, waardoor er meer kandidaat-kopers opduiken. Maak er zeker gebruik van.

3. Volledige begeleiding op maat

Je eerste zorg is kopers vinden. Maar als je er iemand moet uitkiezen, kan dat een moeilijke opdracht zijn. Want hoe herken je ‘goede profielen’ die echt willen kopen (en die dus niet zullen afhaken)? Niemand die je hierin beter kan begeleiden dan een makelaar.

Bovendien selecteert de vastgoedexpert de meest solide dossiers om elk risico op ontoereikende financiering uit te sluiten. Hij controleert daarvoor de kredietwaardigheid van de kandidaten: hun inkomen, hun eigen inbreng en potentieel krediet. Verder moet je als particulier verkoper je tijd flexibel kunnen indelen om de bezichtiging van je woning te organiseren. Als je bovendien mensen over de vloer krijgt die puur uit nieuwsgierigheid langskomen, dan kan dat wel eens tegenvallen. De vastgoedmakelaar daarentegen zal de bezichtiging organiseren volgens de beschikbaarheid van de kopers (en niet omgekeerd) en de meest groteske aanvragen tegenhouden.

Wie is er beter geschikt om de onderhandelingen te voeren dan een makelaar die opgeleid is in verkooptechnieken voor de vastgoedsector en zijn honorarium wil verdienen? Hij heeft in tegenstelling tot jou de nodige afstand om bij het onderhandelen feitelijke argumenten te gebruiken. Aangezien zijn missie verkopen is, voelt hij instinctief aan wanneer de onderhandeling haar grens heeft bereikt. Tot slot helpt de makelaar je bij alle administratieve en technische procedures voor de verkoop.

4. Garantie voor een veilige transactie

Het zou echt jammer zijn een essentiële juridische stap over te slaan doordat er geen professional is om je te begeleiden. De makelaar onderneemt alle juridische stappen voor jou. En jij kunt rekenen op een veilige transactie.

Bij de verkoop zal de vastgoedexpert:

 • Het compromis opstellen
 • Blijven waken over het financiële dossier van de kopers (moeilijke parameters om te controleren voor een particulier)
 • De herroepingstermijn respecteren
 • Een schakel zijn tussen jou, de koper en de notaris

Zo garandeert de makelaar je een snelle en efficiënte verkoop in alle gemoedsrust. De makelaar stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat de transactie goed verloopt en je een goede prijs krijgt voor je huis of appartement.

Start je zoektocht hier

Helemaal klaar om de zoektocht naar een geschikte makelaar te starten? Wij zetten je graag op weg. Bekijk welke makelaars in jouw buurt wonen.

Vind een makelaar in jouw buurt


Meer artikelen