huis beveiligen
Leestijd: 5 min

Huis beveiligen: van gezond verstand tot smart security

Je huis beveiligen, zoiets stel je best niet te lang uit. 7 op de 10 criminelen maken zich schuldig aan diefstal en een groot deel daarvan heeft het specifiek gemunt op woningen. Hoe schrik je inbrekers zo snel mogelijk af en stuur je hen met lege handen weer weg? 

Je huis beveiligen begint bij de achterzijde

De cijfers van de federale politie zijn overduidelijk: 7 op de 10 inbrekers wagen hun kans via de achterzijde van de woning. Slechts in een minderheid van de gevallen proberen ze een voor- of zijdeur te forceren.

Regel nummer 1: gebruik je gezond verstand en steek ongewenste bezoekers zelf geen handje toe. Wat je dus vooral niet moet doen:

  • Verstop geen sleutels onder deurmatten, bloempotten…
  • Een deur met beglazing? Laat je sleutel nooit in het slot steken langs de binnenkant
  • Laat je ramen nooit op een kiertje staan, ook al ben je maar even uit huis
  • Laat geen ladders of (zwaar) gereedschap vrij rondslingeren in je tuin
  • Plak nooit een briefje tegen het raam waarop staat dat je even weg bent

Je buur is je vriend…

Het kan nooit kwaad dat iemand anders een oogje mee in het zeil houdt. Een goed contact met je buren is een extra beveiliging. Ook wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat, kunnen zij ervoor zorgen dat je brievenbus niet uitpuilt van de post. Of je kan hen vragen om af en toe de verlichting in te schakelen om de indruk te wekken dat er toch iemand thuis is.

… net als de tijd

Nog een opvallend cijfer: meer dan 8 op de 10 inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers en geen routiniers. Met andere woorden, je huis beveiligen op een doordachte manier volstaat al om de meesten onder hen af te schrikken. Een gouden vuistregel: hoe langer het duurt voordat een inbreker binnengeraakt, hoe zenuwachtiger hij wordt. En hoe groter de kans dat hij van een kale reis terugkomt.

Hoe boek je het meest succes? Door zowel in te zetten op sterk buitenschrijnwerk als op elektronische beveiliging.

De absolute basis: inbraakveilige ramen en deuren

In welk duur alarmsysteem je ook investeert, zonder ijzersterk buitenschrijnwerk blijft je woning kwetsbaar. Met je achterdeuren en –(schuif)ramen voorop. Je huis beveiligen begint dus met de nodige aandacht te besteden aan je ramen en deuren. Vaste ramen bieden nog altijd de beste beveiliging, maar wat als dat praktisch gezien niet mogelijk of gewenst is?

Heb je net een woning gekocht, maar ben je niet meteen van plan om je oudere ramen en deuren te vervangen, dan kan je altijd je toevlucht nemen tot bijzetsloten. Bepaalde gemeenten voorzien trouwens premies om woningen inbraakveiliger te maken.

Voor nieuwbouwwoningen of bij ingrijpende renovaties die gepaard gaan met nieuwe ramen en deuren, zijn de opties meteen uitgebreider. Waar moet je buitenschrijnwerk zeker aan voldoen om inbraakveilig te zijn?

  • Veiligheidscilinders* en deursluitingen met een SKG-veiligheidslabel van minstens twee of drie sterren. Hoe meer sterren, hoe langer een inbreker zijn handen ermee vol heeft.
  • Voldoende automatische dagschieters*, doorlopende sluitlatten* en meerpuntssluitingen* met pinnen en haken voor je buitendeuren: één voor één extra frustrerend voor de inbreker
  • Paddenstoelnokken* in het sluitwerk van je ramen: deze wrikt een inbreker niet zomaar los met de schroevendraaier
  • Zichtbare sloten, bijvoorbeeld op deur- of raamkrukken, zijn altijd een slimme keuze en schrikken de meeste inbrekers al snel af.
  • Hoe dikker je beglazing, hoe beter. Gelaagd glas of inbraakwerend glas bieden nog eens extra bescherming.
  • Ook rolluiken werken ontmoedigend: ze zijn niet alleen moeilijk te doorbreken, ze maken ook een hels lawaai.

*Veiligheidscilinder: een stalen cilinderkoker in je deur waarin je jouw sleutel steekt. Het eigenlijke mechanisme van je deurslot.

*Automatische dagschieter: een metalen uitspringend mechanisme dat automatisch in het slot valt wanneer je de deur dichtdoet, zonder dat je de sleutel hoeft om te draaien. 

*Meerpuntssluiting: zorgt voor beveiliging binnenin je deurframe op meerdere hoogtes. Een mechanisme met pennen en haken zorgt voor bijkomende weerstand tegen inbraak.

*Sluitlatten: de metalen lat die van boven naar beneden loopt aan de binnenzijde van je deur. In veel gevallen is deze lat op bepaalde plaatsen onderbroken. Hier kan een inbreker alsnog de deur forceren. Een doorlopende sluitlat gaat dit tegen.

*Paddenstoelnokken: een sluitmechanisme binnenin het raam. Dit mechanisme trekt het raamprofiel extra stevig aan. Een sterke bijkomende bescherming in vergelijking met standaard nokken.

IP-camera’s staan via het internet voortdurend in verbinding met je smartphone of met noodcentrales en meldkamers.

De uitstekende aanvulling: elektronische hulp van bovenaf

Naast het structurele beveiligen van je huis, kan je ook je toevlucht nemen tot elektronische beveiliging.

Bewegingsmelders

(Buiten)lichten gekoppeld aan een bewegingsmelder kunnen al voldoende zijn om inbrekers af te schrikken. Kies voor een optische melder met een zo groot mogelijk detectieveld (tot 360°) en bereik (aantal meter).

Alarmsysteem

Met een doordacht alarmsysteem is er bijna geen beginnen aan voor een inbreker. Een alarmsysteem bestaat uit meerdere mogelijke onderdelen die je op elkaar kan afstemmen:

  • een buitensirene met signalisatielicht: zodat de politie snel hoort én ziet waar de (poging tot) inbraak is gebeurd
  • de alarmcentrale zelf: het grote brein achter het alarmsysteem. Hou deze unit zo ver mogelijk uit de buurt van de inbrekers, zodat ze het systeem niet eenvoudig kunnen uitschakelen
  • het bedieningspaneel, eventueel voorzien van een schermpje: hiermee schakel je het alarm in en uit. Voorzie deze op verschillende strategische plaatsen in de woning.
  • Sensoren op ramen en deuren: magneetcontacten geven een signaal door wanneer het contact tussen twee oppervlakken wordt onderbroken, glasbreuksensoren slaan alarm wanneer er schade wordt toegebracht aan je beglazing. 
  • Sensoren die de binnenomgeving in de gaten houden: bij beweging of een schommeling in temperatuur schiet het alarm in werking. Een hond of kat in huis? Hier bestaan aangepaste sensoren of melders voor.
  • Communicatiefunctie: bij alarm neemt het systeem automatisch contact op met een bewakingsfirma (indien abonnement) of noodcontact (hulpdiensten, buren…)

Het is vandaag ook mogelijk om je alarmsysteem te monitoren via een app op je smartphone. Volg verdachte bewegingen in en rondom huis van overal ter wereld en sla alarm. Of koppel alles aan een domoticasysteem: gaat het alarm af, dan kan je bijvoorbeeld overal de lichten automatisch laten aanspringen.

Een modern alarmsysteem kan je koppelen aan slimme apparatuur in huis, zoals smart lighting, een slimme videofoon of zelfs een slim, digitaal deurslot dat zich enkel opent via jouw smartphone.

Videobeveiliging

Een steeds populairdere manier om het huis te beveiligen – dankzij het hoge afschrikeffect – is door een alarmsysteem te koppelen aan camera’s. Enerzijds heb je basic bewegingsdetectoren die enkel bij beweging videobeelden doorsturen, anderzijds volwaardige IP-camera’s die via het internet voortdurend in verbinding staan met je smartphone of met noodcentrales en meldkamers.

Afhankelijk van het type camera – al dan niet mobiel, beeldkwaliteit, infraroodfunctie voor voldoende bereik op donkere plaatsen… – lopen de prijzen natuurlijk op. Laat je dus altijd goed informeren door een gespecialiseerde firma.

Tot slot mag je ook het privacyplaatje niet uit het oog verliezen. Zo dien je je als bezitter van een bewakingscamera te houden aan de Camerawet. Dat betekent dat je jouw camerasysteem verplicht moet registreren. Bovendien moet je op je eigendom met een speciaal pictogram aangeven dat je een bewakingscamera bezit.

Nog een stapje verder? Go smart

De modernste generatie IP-camera’s kan je zowel koppelen aan een geïntegreerde alarmsirene als aan een cloudopslag. Hiermee sla je alle opgenomen beelden veilig en versleuteld op. Zo heb je in principe geen apart alarmsysteem meer nodig. De steeds geavanceerdere software maakt het bovendien mogelijk om dieren van mensen te onderscheiden en zelfs gezichtsherkenning toe te passen.

Net zoals binnen het domoticaverhaal kan je jouw modern alarmsysteem koppelen aan slimme apparatuur in huis, zoals smart lighting, een slimme videofoon of zelfs een slim, digitaal deurslot dat zich enkel opent via jouw smartphone. The sky is echt wel the limit als je er het nodige budget aan kunt of wenst te besteden.

Op zoek naar meer woontips?

Je huis beveiligen, is maar een van de vele manieren om je gerust en comfortabel te voelen tussen je eigen vier muren. Ben je op zoek naar nog meer wooninformatie- en inspiratie?

Ontdek onze woonblogs
Gepubliceerd op 28 mei 2021

Meer artikelen