man plamuurt schuin plafond op zolder
Leestijd: 4 min

In huis werken op zondag: regelgeving en tips

Werken uitvoeren op zondag is een gangbare praktijk voor veel Belgen. Maar let op, want de wetgeving rond geluidsoverlast is behoorlijk streng: er gelden specifieke regels voor deze activiteiten. Dus, vanaf hoe laat mag je ’s ochtends beginnen met werken in België? Mag je een boormachine gebruiken op zondag? In dit artikel vind je de belangrijkste punten van de regelgeving en praktische tips om burenruzies te vermijden.

Geldende regelgeving

Officiële regels, te respecteren tijdstippen en mogelijke sancties met betrekking tot in huis werken op zondag: we zetten alles op een rij.

Wettelijk kader

In België wordt geluidsoverlast geregeld door nationale wetten, maar ook door regionale en gemeentelijke bepalingen. Het doel van deze regels? Een rechtvaardig evenwicht garanderen tussen:

  • jouw recht om werken uit te voeren;
  • en het recht van jouw buren op rust.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt bijvoorbeeld de “geluidsordonnantie” en bijbehorende uitvoeringsbesluiten om overlast te beperken. In essentie beschouwen de lokale autoriteiten elk buitensporig geluid dat de rust kan verstoren als een overtreding. Dit omvat:

  • kluswerken;
  • renovatiewerken;
  • en het gebruik van luidruchtige tuinmachines zoals boormachines of grasmaaiers.

In Wallonië is de regelgeving vergelijkbaar. Toch raden we je aan om de gemeentelijke verordeningen te raadplegen, want elke gemeente is vrij om eigen tijdstippen vast te stellen en specifieke beperkingen op te leggen.

Handig om te weten: Welke regio in België je ook woont, als je grote werken plant, informeer je dan bij jouw gemeente over de toepasselijke regels.

Toegestane tijdstippen

De toegestane tijdstippen voor werken verschillen per regio en gemeente. Dit zijn de algemeen gehanteerde tijden:

  • Op weekdagen: luidruchtige werken zijn vaak toegestaan tussen 7 uur en 20 uur.
  • Op zaterdag: de tijdstippen zijn meestal beperkt tot tussen 8 uur en 18 uur.
  • Op zondag en feestdagen: luidruchtige werken zijn in de meeste gevallen verboden.

In bepaalde situaties is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen bij jouw gemeente. Zo’n speciale toestemming kan bijvoorbeeld worden verleend voor dringende werken.

Handig om te weten: Werken die als ‘stil’ worden beschouwd (schilderen, schoonmaken of kleine handmatige klussen) zijn meestal toegestaan op zondag, zelfs zonder uitzondering.

Sancties bij overtreding

Het niet naleven van de regels rond geluidsoverlast kan leiden tot sancties:

  • een administratieve boete die kan oplopen tot honderden euro’s;
  • een onmiddellijke aanmaning om de werken te stoppen;
  • of zelfs een gerechtelijke procedure als de overlast zich blijft voordoen of jouw buren een klacht indienen.

Meestal worden controles uitgevoerd door gemeentelijke ambtenaren of de lokale politie na een klacht van buren.

Tips voor werken op zondag zonder buren te storen

Werken uitvoeren zonder geluidsoverlast te veroorzaken, is vaak een moeilijke opgave. Toch kun je enkele maatregelen nemen om de geluidsimpact te minimaliseren en burenoverlast te voorkomen.

Voorbereiding en planning

Het plannen en voorbereiden van jouw werken is al een goede manier om problemen te vermijden en ervoor te zorgen dat je de regelgeving respecteert. Enkele tips:

  • Kies voor stille werken in het weekend. Schilderen, handmatig schuren of meubels monteren kun je bijvoorbeeld gerust op zondag doen.
  • Gebruik geschikt gereedschap. Apparaten zoals zagen en elektrische boormachines kunnen meer of minder lawaai maken afhankelijk van het model. Kies indien mogelijk voor de stilste apparaten.
  • Plan lawaaierige taken op weekdagen of zaterdag. Moet je een muur doorbreken, een muur boren of bomen snoeien? Plan deze taken dan in de week of op zaterdag, zodat je de rust op zondag respecteert.
koppel gaat in huis werken op zondag door te schilderen
Schilderen, handmatig schuren of meubels monteren kun je bijvoorbeeld gerust op zondag doen.

Handig om te weten: Het huren van stil gereedschap is een interessante optie. Je kunt de geluidsimpact beperken en klachten van buren voorkomen zonder te hoeven investeren in nieuwe apparatuur.

Communicatie met de buren

Een goede communicatie met jouw buren is vaak de sleutel tot het vermijden van spanningen. Hier zijn enkele suggesties om jouw goede wil te tonen en het risico op klachten te verminderen:

  • Informeer jouw buren van tevoren. Laat een briefje achter in hun brievenbus als je in huis gaat werken op zondag of, nog beter, bel bij hen aan om de geplande werken rechtstreeks te bespreken.
  • Wees flexibel. Het is goed mogelijk dat jouw buren bepaalde beperkingen hebben, zoals kinderen die slapen of thuiswerkers. Toon jouw bereidheid om jouw planning aan te passen aan hun situatie.
  • Bied compensaties aan. Een klein gebaar, zoals het aanbieden van een dienst in ruil voor de overlast, kan wonderen doen om de verstandhouding te verbeteren.

Omgaan met burenconflicten

Of je nu te maken krijgt met een klacht over geluidsoverlast of zelf slachtoffer bent van lawaaihinder, het is belangrijk om het probleem eerst helder te identificeren.

Geluidsniveaus identificeren

Voor je een klacht indient of reageert op een klacht, is het goed om de oorzaak van de overlast helder te hebben:

  • Meet het geluid. Gebruik een apparaat zoals een geluidsmeter om het geluidsniveau te bepalen. Geluiden boven 60 dB kunnen als overlast worden beschouwd.
  • Noteer de details. Houd bij om welke tijden en welke soorten geluiden het gaat. Deze concrete informatie kan van pas komen bij een gesprek of klacht.

Handig om te weten: Als het conflict blijft bestaan, kun je een akoestisch expert inschakelen om de geluidsoverlast objectief te beoordelen.

Vriendelijk oplossen

Probeer bij conflicten altijd eerst een vreedzame oplossing te zoeken voordat je juridische stappen onderneemt. Drie belangrijke regels:

  1. Praat rustig. Kalme communicatie werkt vaak het best. Luister naar de klachten van jouw buren en leg jouw situatie uit.
  2. Maak gebruik van gemeentelijke bemiddeling. Veel Belgische gemeenten bieden bemiddelingsdiensten aan om burenconflicten op te lossen.
  3. Wees bereid tot compromissen. Soms is het aanpassen van jouw werktijden of het beperken van de duur van de werken al voldoende om het probleem op te lossen.

Juridische stappen

Als een vreedzame oplossing niet mogelijk blijkt, kun je juridische stappen overwegen:

  • Dien een klacht in bij de gemeente. Zoals eerder vermeld, kunnen de lokale autoriteiten optreden om de regels af te dwingen.
  • Roep de hulp in van de politie. Bij ernstige overlast kan de politie ingrijpen en de werken stilleggen.
  • Ga naar de rechter. In uiterste gevallen kun je het geschil voorleggen aan de bevoegde rechtbank.

Met deze informatie kun je in huis werken op zondag in alle rust en conform de Belgische regelgeving. Als je twijfelt, neem dan contact op met jouw gemeente voor extra informatie.

Klaar om de waarde van je woning te kennen?

Op Immoweb schat je snel en gratis je woning online.

Gratis mijn woning schatten
Gepubliceerd op 4 maart 2025

Meer artikelen