Zicht op huizen en een straat
Leestijd: 4 min

De 5 belangrijkste oorzaken van huurverlies

Een huis kopen is een prachtige gebeurtenis in het leven. Een prestatie voor velen van ons. Het is jouw plek, jij bent de meester aan boord. En stel dat dit huis of appartement dan maandelijks verhuurd zou worden, ben je ook zeker dat je maandelijks de huur kan ontvangen. Toch is het belangrijk om ook de risico’s onder de loep te nemen. Daarom sommen wij de vijf meest voorkomende oorzaken van huurverlies op.

Onroerend goed is een grote investering voor velen van ons en daarom is het ook zo aantrekkelijk. Maar als eigenaar moet je je eigendommen altijd op een doordachte manier beheren en je goed bewust zijn van de risico’s van huurverlies die hieraan gelinkt worden.

‘Velen zien een onroerend goed als een investering, maar ze vergeten vaak de verantwoordelijkheden en mogelijke problemen die plotseling kunnen opduiken. Een onroerend goed kan een goede investering zijn, maar dat geldt niet voor iedereen.’

Cullen Roche, de oprichter van Orcam Financial Group, LLC

Om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van je investering in onroerend goed, zijn er een aantal goede werkwijzen die je kan volgen en nog belangrijker, valkuilen die je moet vermijden.

Laat ons kort stilstaan bij de 5 belangrijkste oorzaken van huurverlies bij huiseigenaars en op die manier potentiële gevaren in de toekomst vermijden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch?

Tijd

De eerste oorzaak kan je omschrijven met één woord: tijd. De reden dat we tijd op de eerste plaats zetten, is omdat het deel is van alle andere oorzaken. Het vinden van huurders, onvoorziene schade, onbetaalde huur… deze problemen kosten allemaal veel tijd en dus ook geld.

man en vrouw in de keuken

En dan hebben we het nog niet over de vergaderingen met mede-eigenaars, met de huurders of huurders van de omliggende appartementen. Dit kan enorm veel tijd kosten daar het vaak moeilijk is om tijdens die vergaderingen tot een unaniem akkoord te komen.

Verhuurproblemen

De tweede meest voorkomende oorzaak van huurverlies is alles wat draait rond het verhuren van je pand. Eerst moet je huurders vinden en als je deze dan hebt gevonden, is het te hopen dat ze elke maand netjes de huur volledig betalen. Uit onderzoek bleek dat zo’n 67% van alle huiseigenaars problemen hebben gehad met onbetaalde huur. Dit kost niet alleen tijd, maar ook enorm veel geld.

vrouw op haar telefoon in een stijlvol appartement

Om jullie een idee te geven hoe serieus deze oorzaak is, hebben we wat cijfers opgezocht. De gemiddelde tijd die een eigenaar nodig heeft om onbetaalde huur problemen op te lossen is 9 maanden. Als je dan een maandelijkse huur van €750 rekent, komt dit uit op een kost van €6730. Dit kan voor financiële problemen zorgen bij de eigenaar, indien deze afhankelijk is van de huurinkomst om zijn eigen persoonlijke lening af te betalen.

Schade door de huurders

Nog een oorzaak van huurverlies is de schade die huurders kunnen veroorzaken. We denken dan aan het opnieuw schilderen van de muren, een beschadigde keuken of vloer… Vaak is deze schade veel duurder dan men in eerste instantie denkt. De gemiddelde totale schade bij huiseigenaars die problemen hadden met hun huurders ligt rond de €16.000. Dit bedrag gaat over een serieuze schade die niet binnen de 24 uur valt op te lossen.

Dit is natuurlijk niet echt een bedrag dat elke huiseigenaar meteen opzij heeft liggen. Dus ook deze oorzaak kan voor een serieus verlies in de omzet zorgen. Maar op zo’n moment is het een goed idee om experten in te lichten over het probleem en hen de schade te laten berekenen. Eventueel zelfs voor de huurders in het appartement trekken. Op die manier heb je een duidelijke schatting om je op te focussen. Een kostenraming voor schade aan de vloer, de keuken, de muren…

Natuurlijke en onvoorziene schade

Een vierde oorzaak van huurverlies is natuurlijke en onvoorziene schade. En als we spreken over natuurlijke schade hebben we het niet over een vulkaanuitbarsting of tsunami. Zoiets komen we in Europa bijna nooit tegen, gelukkig.

mensen in overstroomde straat

Maar in de winter krijgen we te kampen met hagelbollen of bij de overgang van de seizoenen hebben we lange regenbuien die voor wateroverlast zorgen. Hoe vaak horen we niet in het nieuws dat er een boom op een huis gevallen is of dat er verschillende dakpannen zijn weggewaaid? Misschien een barst in een raam of de kelder onder water. Een simpele waterlek kan algauw een paar duizend euro aan schade geven.

Los van de natuurlijke schade zijn er vaak onvoorziene renovaties die plotseling opduiken en niet uitgesteld kunnen worden. Denk maar aan een gebroken aircosysteem, nieuwe ramen of hernieuwing van een oprit of keuken. Vraag maar eens rond, welke eigenaar heeft nog nooit een plotselinge renovatie moeten doen? Hadden ze die verwacht? Waarschijnlijk niet. En vaak bleken de kosten achteraf hoger te zijn dan verwacht.

Verzekeringscontracten

Problemen met het verzekeringscontract is de laatste oorzaak van huurverlies, en deze valt zeker niet te onderschatten. Iedereen hoort wel eens een verhaal over verzekeringen die kleine addertjes onder het gras hebben of uitzonderingen waar men op voorhand niet van op de hoogte was. We hebben verhalen gehoord van mensen die door waterschade een gebroken wasmachine hadden.

Maar uiteindelijk bleek dat hun verzekering de schade niet zal terugbetalen omdat in het contract opgemerkt was dat elke machine op een verhoog van een aantal centimeter moet staan. Dit soort regeltjes zijn vaak de reden dat mensen omzetverlies lijden.

Zorg ervoor dat je een verzekering kiest die transparant is, dat wil zeggen duidelijk aangeeft voor welke schades en/of situaties je gedekt bent. Vraag tips aan anderen die reeds ervaring hebben met het kiezen van verzekeringen of het kopen van een onroerend goed.

Conclusie

  • Hoe meer we ons op alles voorbereiden, hoe kleiner de kans wordt dat we omzetverlies gaat lijden.
  • Onderschat de verantwoordelijkheden niet die komen kijken bij het investeren in een onroerend goed.
  • Neem je tijd, lees erover online en vraag hulp aan online instellingen die in deze branche werken en reeds jarenlange ervaring hebben.

Meer artikelen