Toren van opeengestapelde woningen
Leestijd: 5 min

Speciaal onderzoek van Immoweb: Belgen en verhuizen. Meer dan 20% van de Belgen wacht tot hun 30ste om het ouderlijke nest te verlaten

Voor 66% van de Belgen betekent verhuizen veel meer dan een eenvoudige adreswijziging: het is het begin van een nieuw hoofdstuk in hun leven. Als we in de achteruitkijkspiegel kijken, is ons leven, puur vanuit het oogpunt van vastgoed, uiteindelijk de opeenstapeling van verschillende woningen vanaf onze geboorte tot vandaag. Het is deze 'opeenstapeling van woningen' die Immoweb wilde onderzoeken aan de hand van een diepgaand onderzoek naar de vastgoedgeschiedenis van de Belgen. In dezelfde geest lanceert Immoweb vandaag ook een nieuwe reclamecampagne waarin deze voortdurende evolutie centraal staat: woningen stapelen zich op en laten zien hoe onze vastgoedbehoeften gedurende ons leven veranderen.

In de loop van hun leven verhuizen Belgen gemiddeld bijna 4 keer

jonge moeder verhuist met haar kind

Belgen verhuizen minder vaak dan Fransen en Duitsers, die gemiddeld meer dan 4 keer verhuizen in de loop van hun leven. Deze frequentie verschilt echter van gewest tot gewest: in Brussel is het gemiddelde meer dan 4 verhuizingen, terwijl het in Vlaanderen en Wallonië iets minder is.

“Brusselaars blijken mobieler te zijn, een trend die verklaard kan worden door een dichter woningaanbod, een meer dynamische huurmarkt en een gemiddeld jongere bevolking,” legt Alicia Rees uit, doctoraatsstudente demografie (UCLouvain). 

Het ouderlijke nest verlaten… maar er soms naar terugkeren

Belgen verlaten het ouderlijk nest

Volgens de resultaten van het onderzoek is de gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten 22 jaar. Dit is later dan bij de buurlanden: in Frankrijk is het gemiddelde 21 jaar en in Duitsland 20,5. 

Bovendien wachtte 22% van de ondervraagde Belgen tot 30 jaar of ouder om zelfstandig te worden, tegenover 15% in Frankrijk en 14% in Duitsland. Bovendien wachtte 22% van de ondervraagde Belgen tot hun 30ste of ouder om zelfstandig te gaan wonen, tegenover 15% in Frankrijk en 14% in Duitsland.  Uit de Immoweb-studie blijkt verder dat 17% van de Belgen na hun eerste ervaring met onafhankelijkheid terugkeert naar hun ouders, een percentage dat vergelijkbaar is met dat in Frankrijk en iets hoger dan in Duitsland (15%). Deze trend verschilt van gewest tot gewest, met 21% van de Brusselaars, 18% van de Vlamingen en 15% van de Walen die naar hun ouderlijk huis terugkeren.

“Er zijn verschillende redenen om terug te keren naar het ouderlijk huis. Jonge werknemers hebben vaak te maken met onzeker of tijdelijk werk, problemen met het vinden van een woning of het afsluiten van een lening. Relaties spelen ook een belangrijke rol, aangezien een breuk of echtscheiding kan leiden tot een tijdelijke terugkeer naar het ouderlijk huis, net lang genoeg om een zekere mate van stabiliteit te herwinnen. Voor veel jongvolwassenen is het ouderlijk huis een oplossing voor economische of persoonlijke onzekerheden” Alicia Rees, doctoraatsstudent demografie (UCLouvain).

Het liefdesleven, een belangrijke factor bij het veranderen van woning

Relaties spelen een doorslaggevende rol in de beslissing om te verhuizen. 65% van de ondervraagde Belgen zei dat hun wooncarrière werd beïnvloed door hun liefdesleven, een trend die nog sterker was bij de 35-44-jarigen (74%). Dit verband tussen liefde en woonmobiliteit wordt ook weerspiegeld in de redenen om te verhuizen. 

Na het verlaten van het ouderlijk huis (53%), behoren samenwonen met een partner (42%) en scheiding of echtscheiding (31%) tot de meest voorkomende redenen om te verhuizen.

6 Belgen op 10 verhuizen vanwege hun liefdesleven

Verre van ideale accommodatie voor veel Belgen

Terwijl 37% van de Belgen hun huidige woning ziet als “een droom die is uitgekomen”, ziet de meerderheid hun woning nog steeds als een tijdelijke fase. 28% ziet het als een overgangsfase, 23% als een tijdelijk compromis en 12% vindt zelfs dat het niet aan hun verwachtingen voldoet. Deze perceptie verschilt van gewest tot gewest. In Brussel, waar de vastgoedmarkt krapper is, zegt slechts 20% van de bewoners volledig tevreden te zijn met hun woning, tegenover 38% in Vlaanderen en 40% in Wallonië

De ontevredenheid is ook groter in de hoofdstad, waar 20% van de Brusselaars vindt dat hun woning niet aan de verwachtingen voldoet, tegenover 15% in Wallonië en 9% in Vlaanderen.

Bovendien beschouwt 35% van de Brusselaars hun huidige woning als een tijdelijk compromis, een veel hoger percentage dan het nationale gemiddelde, wat aangeeft dat het moeilijker is om een woning te vinden die aan hun verwachtingen voldoet.

Elke woning, een getuige van een belangrijke fase in het leven

Of het nu een lange, rustige rivier is of een die niet altijd lineair is, ieders leven bestaat uit keuzes, verrassingen, gebeurtenissen (meer of minder gelukkig), ontmoetingen en soms zelfs ongelukken… Zoveel stadia die kunnen worden afgelezen en teruggevonden in het vastgoedtraject van ieder van ons. 
Want hoewel ons leven niet alleen beperkt is tot onze vastgoedkeuzes, zijn ze ook verschrikkelijk onthullend voor de verschillende fases van ons leven. Een vaststelling die wordt gedeeld door bijna 8 op 10 Belgen (83%). Volgens het onderzoek zijn de drie belangrijkste levensfasen die samengaan met verhuizen het verlaten van het familiale nest (53%), samenwonen met een partner (42%) en scheiding of echtscheiding (31%).

Waarom verhuizen Belgen

Andere veel voorkomende redenen:

  1. Op zoek naar een groter of groener huis (22%)
  2. De komst van een kind (18%)
  3. Verandering van job of economische situatie (14% en 16%)
  4. Veranderende verlangens en ambities (11%)
  5. Verandering van school voor kinderen (5%, maar 11% in de leeftijdsgroep 25-34 jaar)
  6. Overlijden van een naast familielid (5%)

De verhuizing, tussen opwinding en nostalgie

Hoewel 66% van de Belgen zegt blij te zijn met het vooruitzicht om te verhuizen, gaat de overgang nog steeds gepaard met tegenstrijdige emoties. 50% van de respondenten voelt zich ongeduldig, terwijl 39% zich overweldigd voelt door de organisatorische verplichtingen die gepaard gaan met een verhuizing.

Naast deze dualiteit gaat de verhuizing ook gepaard met meer melancholische gevoelens: 33% voelt nostalgie, 25% voelt verdriet in verband met de achtergelaten herinneringen en 20% zegt zich zorgen te maken over het onbekende. 12% gaat zelfs zover dat ze zich verloren voelen, geconfronteerd met het wegvallen van hun referentiekaders.

Het onderzoek onthult ook regionale verschillen in de manier waarop deze overgang wordt ervaren:

  • Geluk wordt vaker geassocieerd met verhuizen in Vlaanderen (69%), gevolgd door Wallonië (65%) en tot slot Brussel (59%).
  • Ongerustheid is hoger in Brussel (27%), lager in Wallonië (20%) en nog lager in Vlaanderen (19%).
  • Het gevoel overweldigd te worden door de logistiek van de verhuis is ook meer uitgesproken in Brussel (45%), gevolgd door Vlaanderen (41%) en Wallonië (34%).

“In Brussel, waar de huurdruk hoog is en de mobiliteit frequenter, lijkt het verhuisproces emotioneler te zijn. In Vlaanderen daarentegen, waar de toegang tot huisvesting a       ls stabieler kan worden ervaren, wordt verhuizen vaker als een positieve stap gezien”, legt Alicia Rees, doctoraatsstudente demografie (UCLouvain), uit.

“Immoweb, bij elke wending in het leven”.

De nieuwe merkcampagne van Immoweb illustreert de speciale link tussen het vastgoedtrajecten levensfasen. Nieuwe ruimtes worden letterlijk op oude gestapeld, als symbool voor de opeenstapeling van ervaringen die ons leven vormgeven, met al hun ups en downs. Net als Emma, de heldin van het filmpje, bouwt iedereen zijn eigen “vastgoedtoren” en beklimmen ze elke trede dankzij Immoweb.

“Omdat het leven voortdurend in beweging is, positioneert Immoweb zich als een betrouwbare partner die elke Belg in staat stelt zich te concentreren op het essentiële, terwijl wij hun vastgoedproject vereenvoudigen dankzij belangrijke diensten zoals de opgeslagen zoekopdracht of de schattingstool,” legt Mirjam Aardoom, VP Brand & Communication bij Immoweb, uit.

“We hebben deze campagne bedacht om betrokkenheid te creëren en gesprekken te voeren rond een belangrijk concept: vertel me over je vastgoedtraject en ik vertel je wie je bent. Heb je ooit nagedacht over, of gewoon een lijst gemaakt van, de verschillende woningen waar je sinds je geboorte hebt gewoond? Is er een bepaalde samenhang? Jouw leven is de rode draad en Immoweb is de schakel die tot je dienst staat,” legt Agathe Weil uit, Brand & Design Director bij Immoweb.

De nieuwe reclame is vanaf maandag 10 maart op tv te zien.

Ontdek het filmpje

Methodologie

Studie van YouGov uitgevoerd van 7 tot 10 februari 2025 bij een steekproef van 1.003 personen die representatief is voor de Belgische bevolking van 18 jaar en ouder.

Over Immoweb

Al bijna 30 jaar is Immoweb het toonaangevende vastgoedplatform in België dat kopers, verkopers, huurders en eigenaars met elkaar in contact brengt. Met bijna 150.000 dagelijks beschikbare panden, vereenvoudigt Immoweb elk vastgoedproject, van het zoeken tot de realisatie. Gebruikers kunnen gratis de waarde van hun vastgoed schatten, in één klik een hypotheek simuleren en een verzekering afsluiten via Immoweb Protect.

Perscontact
Tim Jansen
FINN

[email protected]
+32 497 30 18 88

Gepubliceerd op 10 maart 2025

Meer artikelen