Dennenappels met een potje voor een sofa
Leestijd: 2 min

Rondleidingen voor kandidaat-huurders: hoe pak je het aan?

Ook huurders kopen niet graag een kat in een zak. Wie overweegt een woning te huren, wil graag eerst het huis of het appartement grondig bekijken en de nodige vragen stellen aan de verhuurder. We geven je enkele tips hoe je de rondleidingen van kandidaat-huurders kan aanpakken.

Je woning staat te huur en je krijgt heel wat reacties van kandidaat-huurders die de woning willen bezoeken. Hoe organiseer je dat praktisch? Wat als de woning momenteel nog verhuurd is? Welke vragen kan je verwachten?

De woning is nog verhuurd

Als je huis of appartement nog verhuurd is, kan je de huurder niet om de haverklap vragen om kandidaat-huurders te ontvangen. Maak vooraf duidelijke afspraken over één tot twee bezoekmomenten per week, zoals wettelijk bepaald. Laat je huurder zelf beslissen of hij al dan niet aanwezig is tijdens de rondleidingen.

De woning is vrij

Als je woning niet verhuurd is, kan je de bezoeken organiseren op het moment dat jou best uitkomt. Plan indien mogelijk een aantal bezoeken vlak na elkaar. Op die manier zien de kandidaat-huurders dat er veel interesse is en dat ze snel moeten toehappen als ze geïnteresseerd zijn.

Mogelijke vragen

Om te weten aan welke vragen je je kan verwachten, kan je je als eigenaar eens in de plaats van kandidaat-huurders stellen. Op welke vragen zou jij een antwoord willen? Bekijk verder hoe je de troeven van je woning extra in de verf kan zetten en hoe je over de mindere kanten gaat praten. Dit zijn een aantal vragen waaraan je je kan verwachten:

 • Kan er onderhandeld worden over de huurprijs?
  Beslis hierover vooraf en hou je aan die beslissing. Wees duidelijk, een vaag antwoord op deze vraag biedt alleen maar ruimte voor discussie.
 • Hoeveel bedragen de maandelijkse vaste kosten?
  Informeer je en noteer de bedragen zodat je vlot en nauwkeurig kan antwoorden op deze vraag. Dit boezemt ook vertrouwen in: kandidaat-huurders zien dat je een betrokken eigenaar bent die alles opvolgt. Kan je niet direct antwoorden, bel je potentiële huurders dan later op en profiteer van die gelegenheid om feedback te vragen.
 • Wanneer werden de laatste renovaties uitgevoerd?
  Een moderne en verzorgde woning ligt altijd beter in de markt. Een eigenaar die zijn woning onderhoudt, komt ook betrouwbaarder over. Hou een overzicht van de renovaties en aanpassingen bij de hand zodat je kan antwoorden op de vragen hierover.
 • Is er veel omgevingslawaai?
  Geef geïnteresseerde huurders eerlijk info over eventuele geluidsoverlast van andere woningen of over straatlawaai. Lieg hier niet over, je kandidaat-huurders kunnen zich immers gemakkelijk informeren bij buren. Erken het als een minpunt en vervolg het bezoek met een aantal positieve punten.

Stippel de huisbezoeken zo uit dat je de pluspunten in de verf kan zetten. Begin het bezoek met een troef en sluit het ook zo af. Erken eventuele mindere kantjes, maar besteed er niet te veel tijd aan. Blijf eerlijk en geduldig, zodat je het vertrouwen van de potentiële huurders kan winnen.

Verhuur je woning in 1-2-3 met de hulp van Immoweb

Ben je op zoek naar dé geschikte huurder voor jouw huis of appartement? Plaats een zoekertje op Immoweb en zet je woning in de kijker. Immoweb krijgt dagelijks tot vier keer meer bezoekers dan andere immosites en is dus de ideale partner voor elke verhuurder.

Plaats een zoekertje op Immoweb

Meer artikelen