Tips voor een bloeiende tuin zodra de lente haar intrede doet!
Inhoudstafel
Februari is een maand van koud, bar weer. Maar 21 maart brengt warmte, licht en lente met zich mee: het seizoen van vernieuwing, kleur, groei en bloei. En een cruciale periode voor je tuin, want die profiteert natuurlijk extra van het zachte lenteweer. Nu de temperatuur weer stijgt, hebben we heel wat tips voor jou om iets moois te maken van je tuin. Van wieden tot planten: ontdek onze tuiniertips en krijg zo de groene vingers van een expert. Wedden dat je de buren jaloers maakt?
Maak je grond klaar voor de lente
Het mooie weer is terug. Een geschenk uit de hemel voor je tuin, waar de natuur en het leven al snel in volle bloei zullen terugkeren. Maar om je daarvan te verzekeren, moet je je grond klaarmaken.
Wanneer en hoe je tuin klaarmaken voor de lente?
De herfstregen, de kou en de vorst hebben hun sporen nagelaten en je planten aangetast. Voor je de knoppen ziet ontluiken en de takken weer groen worden, zal je de schade die de winter achterliet moeten herstellen. Dan pas kan je tuin weer helemaal opbloeien. De maanden maart en april zijn daarin cruciaal: dit is het moment van het jaar waarop alles gebeurt. Wat je doet bij het begin van de lente, zal dan ook bepalend zijn om deze zomer van een droomtuin te kunnen genieten.
Snoeien en knippen
Je eerste taak, begin maart, is alle dode takken wegknippen, net als twijgen die verdord, afgebroken of beschadigd zijn. De natuur heeft afgezien. Let erop dat je een snoeischaar gebruikt om te knippen, zodat je de hergroei in de komende weken een handje helpt. Sommige fruitbomen en andere struiksoorten hebben al gebloeid wanneer de lente komt. Wacht tot ze helemaal uitgebloeid zijn in mei-juni om ze te snoeien. Het is nu ook het moment om sommige planten te snoeien en te verplanten, zoals laurier en olijfbomen.
De tuin opruimen voor de lente
Zodra je je planten, bomen en struiken verlost hebt van beschadigde scheuten en kapotte takken, is het tijd om de bodem te bewerken. Nu kan je ook onkruid wieden en je tuin schoonmaken — een ondankbare maar belangrijke klus die haar invloed zal hebben op wat daarna volgt. Voor een nette tuin in de lente en de mooiste bloei besteed je best elke week een halfuur of een uur aan onkruid wieden. Liefst met de hand, zo spaar je andere planten. Zodra de bodem bevrijd is van het schadelijke groen dat hem nodeloos voeding onttrok, kan hij weer rusten, kracht en energie herwinnen en zijn voedingsstoffen aanwenden voor nieuwe gewassen.
De aarde bewerken
Is je tuin helemaal netjes, van de bodem tot de kruinen van de bomen? Dan is nu het moment aangebroken om de aarde te bewerken, door ze om te spitten of om te woelen (handig met een woelvork of tuinfrees). Het doel is eenvoudig: de aardkluiten breken, de grond wat losser maken en zo veel mogelijk verluchten. Om dat te bereiken, moet je de oppervlakte zorgvuldig bewerken. Spit de aarde om tot op 30 cm diepte. Voor een gazon die naam waardig doe je hetzelfde en zaai je gras van zodra het mooie weer zijn opwachting maakt. Laatste tip: verplant je gewassen jaar na jaar om je bodem te sparen. Roteren is de boodschap.
Blaas deze lente weer leven in je tuin
Eindelijk: de lente staat voor de deur! Je hebt opgeruimd, schoon schip gemaakt en alles gedaan wat je moest doen om je tuin klaar te maken. En nu is hij helemaal klaar om nieuw leven te verwelkomen.
Zaaien en planten
Zodra de winterse vorst voorbij is, is het tijd om te planten! Zaaien en planten doe je liefst in de lente: maart en april blijven de beste maanden voor deze eerste stap. De timing is perfect voor vaste planten (rozemarijn, lavendel en andere geurige planten), die voortaan elk jaar uit de grond zullen komen. Vergeet niet om ze ver genoeg uit elkaar te zaaien, zo gaan ze langer mee.
In het koninkrijk van het fruit en de groenten
Droom je van een mooie moestuin of fruit met de kleur van de zon, dan zal je je bomen moeten snoeien. Eenmaal gesnoeid zullen ze beter gedijen: hun vruchten zullen meer smaak hebben, worden groter en talrijker. Kies voor een praktische, functionele groentetuin, liefst niet te groot.
Het gros van je moestuin zal pas beginnen groeien in de lente, al zijn sommige groentesoorten beter bestand tegen de winterse vrieskou en kan je ze dus ook vroeger planten. Uien en radijzen, bijvoorbeeld, kunnen eind februari al. Voor aardbeien, tomaten en courgettes zal je moeten wachten tot in mei. Aan jou de keuze om toch al in gang te schieten als je een kelder hebt of een andere plek waar je planten afgeschermd zijn van de koude. Laat gerust al aardappelscheuten kiemen of plant bollen in potten in een mengsel van zand en aarde. Laat maar komen, die zaden en zaailingen!
Laat die bloemen maar groeien in de lente
Een tuin is natuurlijk niets zonder bloemen. Bloemen geven je tuin kleur, een eigenheid, karakter. Vanaf maart-april, eens de koude voorbij is, zal je moeten beginnen planten en stekken. Baken kleine percelen af om dichte bloembedden te creëren. En kies dan uit meer dan 200 soorten lentebloemen jouw favorieten. En dan de vraag: welke bloemen planten in de lente? Dahlia’s, begonia’s, klaprozen, strobloemen, anjers, mignonettes, madeliefjes, vlijtig liesje, petunia’s, fresia’s, Oost-Indische kers, gerbera’s, enzovoort. Plant goudsbloemen in de buurt van je moestuin, verbena en geraniums op je terras of balkon. De lente is ook het startseizoen om je kamerplanten te verpotten in een grotere pot, zodat de wortels de ruimte en tijd krijgen om zich te ontwikkelen.
Na de eerste inspanning, het onderhoud
Je tuin ziet er prachtig uit. Maar opdat hij zijn glans zou behouden en al die planten optimaal zouden bloeien, zal je hem moeten onderhouden, het gras maaien, de bodem bemesten…
Een gazon zoals dat van een Engelse tuin
Zodra het weer zacht wordt, zal je je gazon moeten verzorgen. In april is het tijd om voor de eerste keer te maaien. Merk je dat er mos tussen het gras groeit, dan helpt ijzersulfaat om je gazon weer fris groen te maken. Regelmatig maaien voorkomt de verspreiding van onkruid. Al moeten we erbij vertellen dat sommige soorten onkruid, zoals het beroemde klaverblad, goed zijn voor je gras en je bodem rijker maken.
Komaf maken met onkruid en ongedierte
Je tuin en gazon zijn gemakkelijk het slachtoffer van ongedierte waartegen je ze zal moeten beschermen. Compost of mulch zullen je bondgenoten zijn. Dat is biologisch materiaal dat je aan de voet van je struiken uitspreidt, maar ook in je bloembedden en rond je vaste planten. Zo vermijd je bovendien onkruid. Compost koop je in de winkel, in een tuincentrum of in een recyclagecentrum.
Je moestuin zal ook blij zijn met dit soort behandeling. Spit eerst de toplaag om en overdek die dan met een laag groenafval (takken, bladeren en schors die je uit je tuin hebt gehaald tijdens de grote lenteschoonmaak). Dat tapijtje heet mulch en is goud waard in de bestrijding van ongewenste begroeiing.
Dan rest er ons nog één probleem: insecten. Je wil natuurlijk de biodiversiteit van de natuur behouden en chemische producten of andere schadelijke stoffen vermijden. Er bestaan bio behandelingen die goed werken, op voorwaarde dat je er op tijd bij bent. Vijand nummer één: wolluizen en de palmmot. Beide zijn dodelijk voor planten en dus absoluut te vermijden.
Water geven en bemesten
Wanneer je vreest dat je in de lente niet de eerste grassprietjes uit de bodem zal zien komen en afhankelijk van hoe rijk je bodem van nature is, kan je een beroep doen op meststoffen. Kies de juiste soort en je zal zien dat je flora versneld ontwaakt en de mest de groei van je vaste planten stimuleert, zodat ze sneller bloeien. Geef de voorkeur aan minerale of biologische mest. Tot slot nog één tip: goed bewateren zal de werking van je mest versterken en garandeert een tuin die helemaal openbloeit in de lente. Hou rekening met regen en geef je tuin wekelijks water.
Wil je de waarde van je huis met tuin weten?
Met de shattingstool kan je gratis en in slechts enkele minuten de waarde van je woning weten.