Een levendige tuin in de zomer: in 8 stappen richting genieten
Inhoudstafel
Je tuin in de zomer laten schitteren, dat begint bij een strak plan. Om al het harde werk tijdens het voorjaar en de lente ook in de heetste maanden van het jaar te laten renderen, geven we je enkele belangrijke tips mee.
1. Je gazon: ga niet (altijd) te kort
Een kort getrimd gazonnetje spreekt veel mensen tot de verbeelding. Het oogt natuurlijk heel mooi en strak. Maai je gras in volle zomer minimaal één keer per week. Wanneer de zon op volle sterkte brandt, kies je beter voor een hogere stand op je grasmaaier. Te korte grassprietjes zijn meteen heel kwetsbaar en drogen dus ook snel uit.
Bij hoge temperaturen en een sterke zon is je gazon extra gebaat bij een mulchbeurt. Deze mulch beschermt het onderliggende gras als een natuurlijk deken en voorkomt dat het opgenomen vocht te snel verdampt. Geef vroeg en laat op de dag water aan je gazon en gebruik bij voorkeur opgevangen regenwater.
Regen en verkoeling op komst? Gebruik deze dagen om de nodige meststoffen, bodemverbeteraars of andere voedingsstoffen aan je tuinbodem toe te voegen.
2. Je bloemen en planten: verspil geen water
Staan je bloemen en planten volop in bloei? Dan heb je uitstekend gewerkt de afgelopen lente. Voorzie ook hier voldoende water en voedingsstoffen om ze vlotjes doorheen de zomer te loodsen. Zorg er altijd voor dat het water snel de wortels van de plant kan bereiken. Dit doe je door een putje of een aantal gaatjes dicht bij de wortel te maken.
Op extra warme dagen doe je er beter aan om twee dagen per week langduriger water te geven dan elke dag een klein beetje. Afhankelijk van het type plant natuurlijk. Hebben je planten of bloemen water te weinig? Dan beginnen ze duidelijk te verkleuren of gaan ze hangen.
Planten in potten of (hang)bakken hebben extra water nodig, omdat ze geen of weinig volle grond onder zich hebben. Idem voor jonge boompjes of struikjes.
In juni is het trouwens het ideale moment om eventueel onkruid tussen bloemen en planten te wieden en overtollige bladeren of dode bloemen te verwijderen. Zeker op zonnige dagen. Onkruid mag je ook gerust laten liggen. Het vormt een voedend organisch laagje voor de onderliggende bodem. Schieten bepaalde planten sterk omhoog, geef ze dan de nodige ondersteuning om te voorkomen dat ze doorplooien en beschadigd geraken.
3. Snoei tijdig je hagen
De meeste hagen beginnen flink te groeien vanaf de warmere maanden. Begin niet te vroeg met snoeien, bij voorkeur rond midden mei. De vuistregel is wel om je hagen minstens een eerste snoeibeurt gegeven te hebben voor de officiële start van de zomer. Vanaf midden september is het in principe niet meer nodig om je haag te snoeien.
4. Bescherm je groen tegen mee-eters
Bladluizen, kevers, slakken en zelfs vogels: je tuin ligt vol aantrekkelijk lekkers. Van gaatjes in je sla tot gepikte kersen: heel wat insecten en andere dieren schuiven graag mee aan tafel. Zeker kolen en wortelen durven wel eens insecten aan te trekken.
Gebruik gaas of een beschermdoek om je fruit en groenten te beschermen. Ook een vochtige omgeving kan helpen om deze ongewenste bezoekers weg te houden. Extra sproeien op warme dagen is dus zeker geen overbodige luxe.
Hou ook rekening met plantenziektes die zeker bij extra warm weer schadelijk kunnen zijn voor de flora in je tuin. Eén van die slachtoffers is de buxus, die tijdens de zomer en herfst te maken krijgt met schimmel. Heb je zelf te weinig ervaring hiermee, schakel dan de expertise in van een plantenkenner, bijvoorbeeld in je dichtstbijzijnde plantencentrum.
5. De ideale groenten voor je zomertuin?
Vers uit eigen grond en vol van smaak. Je tuin is in de zomer een ideale gastheer voor heel wat lekkere groenten. In juni komen bijvoorbeeld asperges, peultjes, komkommers en tuinbonen het best tot hun recht. In juli doen aubergines, courgettes en bleekselderij het heel goed. Augustus is dan weer de maand van maïs en pompoen. Maar ook tomaat, spinazie, paprika en aardappelen zijn in de zomer helemaal rijp om te oogsten.
Tijdens de zomer zijn er meer dan genoeg groenten die je nog kan laten groeien. Denk aan radijs, spinazie, tuinkers, rapen, wortelen, Chinese kool en andijvie. Let wel: sommige groentesoorten, zoals koolgewassen (broccoli, bloemkool…) en vruchtgewassen (pompoen, courgette…) kweek je beter op om ze erna te verplanten, in plaats van te zaaien. Juni is in principe de maand om groenten te planten die nog niet in de grond zitten.
Kijken we naar het fruit, dan zijn aardbeien, kersen, bessen, frambozen, pruimen en abrikozen typische zomerproducten.
6. Creëer extra schaduw, zet planten in
Bomen zijn de airco’s van de natuur. Een boom met een lage stam en brede kruin zorgt voor welgekomen verfrissing in je tuin op warme zomerdagen. Dankzij hun schaduw genieten zowel jijzelf als omringende bloemen en planten de nodige bescherming tegen de krachtige zomerzonnestralen.
Op minischaal beschermen ook planten elkaar tegen de zon. Door ze dicht genoeg tegen elkaar te planten, dekken ze elkaar letterlijk in. Ze houden op deze manier ook gemakkelijker vocht vast en zorgen er ook voor dat de grond onder hen niet te snel uitdroogt. Deze afstanden variëren naargelang het type planten je dichtbij elkaar verzamelt. Schakel dus ook hier de nodige expert in.
7. Op vakantie? Verzilver bovenstaande tips
Ben je een tijdje weg van huis tijdens de zomermaanden en is er niemand om je tuin op te volgen tijdens je afwezigheid? Maai dan sowieso je gras niet te kort. Bij langdurige hitte en een gebrek aan besproeiing dreigt je gras beschadigd te geraken. Verzamel je gepotte planten ook zo dicht mogelijk bij elkaar op een schaduwrijke plek.
8. Bye bye zomer?
Vanaf september begint de herfst stilaan zijn intrede te doen. Hoewel de zon stilaan in kracht verliest, kunnen de temperaturen en het aantal droge dagen nog flink hoog liggen. Met andere woorden: blijf je tuin voldoende voeden en bewateren. September is daarnaast een goede maand om vaste planten aan te planten of te splitsen met het oog op extra beplanting. Maar meer daarover in een latere blog.
Genieten van je eigen bloeiende tuin?
Droom je van een nieuwe thuis met een tuin op maat van jouw groene vingers? Of eerder van een grote tuin met een gezellig huisje erlangs? Op Immoweb vind je ongetwijfeld waar je naar op zoekt bent.