Leestijd: 3 min

Budgetvriendelijk verhuizen? Het kan met deze 7 tips!

Heb je net een woning gekocht of gehuurd en ben je helemaal klaar om te verhuizen? Dan is het misschien wel even slikken als je in de verhuistarieven duikt. Prijzen om en bij de 1.000 euro voor een gemiddelde woning zijn allesbehalve een uitzondering. Gelukkig bestaan er manieren om budgetvriendelijk te verhuizen. Aan de slag!

1.    Geen plan? Slecht plan!

Wie al eens verhuisd is, weet dat het er op zo’n momenten best chaotisch aan kan toegaan. Logisch, je bent nerveus en opgewonden, en wilt dat al je spullen heelhuids “de andere kant” halen.

Daarom is het eens zo belangrijk om een gedetailleerde planning op te stellen vooraf:

  • Wat moet er mee naar je nieuwe woning en wat mag naar het containerpark?
  • Welke spullen hebben extra bescherming nodig?
  • Moet je bepaalde waardevolle spullen laten verzekeren?
  • Wat is je maximale verhuisbudget?
  • Kan je hulp van buitenaf inschakelen?

Wij delen alvast deze handige verhuischecklist met je, zodat je zeker niets uit het oog verliest.

2.    Ga met de grove borstel door je spullen

Verhuizen is het perfecte moment om nog eens uitgebreid door al je bezittingen te gaan. Het heeft absoluut geen zin om spullen mee te verhuizen die je toch nooit meer gebruikt. Denk aan kleren die je niet meer draagt of oude meubels die jarenlang het daglicht niet hebben gezien.

Verkoop items online of via een garageverkoop, of schenk ze aan mensen die extra hulp kunnen gebruiken. Je maakt niet alleen iemand anders blij, maar bespaart zowel op verpakkingsmateriaal als op verhuiskosten.

verhuislift tegen appartement in stad
Weet dat een professionele verhuisfirma beschikt over professionele tools om verhuisspullen op een veilige manier in de hoogte te transporteren.

3.    Ronsel familie en vrienden

Weet dat een professionele verhuisfirma beschikt over professionele tools om verhuisspullen op een veilige manier in de hoogte te transporteren. Meestal beschikken zij ook over een verzekering die hun aansprakelijkheid dekt bij eventuele schade tijdens het verhuizen.  

Maar mogelijk heb je heel wat vrienden of kennissen die klaarstaan om jou te helpen. Misschien kunnen ze je gratis aan een grote bestelwagen of busje helpen of kunnen ze heel wat spullen met hun eigen wagens verhuizen. Dit maakt je verhuis meteen heel wat budgetvriendelijker. Zorg wel voor een duidelijk draaiboek vooraf:

  • Hoe lang heb je iedereen nodig op je verhuisdag?
  • Welke spullen laad je als eerste en als laatste in?
  • Zijn er voorwerpen die extra sterke personen vereisen omdat ze zwaarder zijn of een onpraktische weg moeten afleggen?
  • Welke hulpmiddelen dien je te voorzien om de verhuis eenvoudiger en veiliger te maken?

Oh ja, trakteer jouw helpers zeker op lunch tijdens de verhuiswerken of organiseer een etentje of barbecue achteraf om hen te bedanken voor de hulp en voor je uitgespaarde euro’s.

4.    Vergelijk meerdere verhuisfirma’s

Als je toch een verhuisbedrijf wilt inhuren, vergelijk dan verschillende offertes. Vraag minstens drie bedrijven om een prijsvoorstel. Kijk hierbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de bijhorende voorwaarden:

  • Gaat het om een dagprijs of uurprijs?
  • Wie zorgt voor de eventuele aanvraag van een parkeerverbod en/of voor het inrichten van de verhuiszone?
  • Komen er eventuele verborgen kosten bij de offerte kijken, zoals toeslagen voor zware items of lange afstanden?

Pas door goed te vergelijken, vind je de beste deal die past binnen je budget.

5.    Vermijd dure piekmomenten

De zomer is traditioneel een populaire verhuisperiode en dat kan voor duurdere tarieven zorgen. De dagen zijn namelijk langer en over het algemeen ook droger. Ook in weekends en vakantieperiodes is het vaak moeilijker om nog een plaatsje te bemachtigen bij een verhuisfirma. Hoe langer op voorhand je jouw verhuis kunt plannen, hoe beter, met andere woorden.

koppel ligt op zetel tussen verhuisdozen
Ga alvast op zoek naar meer dan voldoende (grote en stevige!) verhuisdozen. Hoor bij vrienden, check bij de plaatselijke supermarkt of winkels,…

6.    Bespaar op dozen en verpakkingsmaterialen

Iedereen kent ze wel, de befaamde bananendozen. Ga alvast op zoek naar meer dan voldoende (grote en stevige!) verhuisdozen. Hoor bij vrienden, check bij de plaatselijke supermarkt of winkels,…

Gebruik daarnaast handdoeken, lakens en kleding om breekbare items in te pakken, in plaats van dure bubbelfolie. Vergeet straks niet alles van een duidelijk label te voorzien, zodat je alles meteen op de juiste plaats kunt zetten.

7.    Vergeet je administratie niet

De belangrijke kostenbespaarders voor en tijdens je verhuis heb je al meegekregen. Nog een aantal finale administratieve tips om je verhuis nog net dat tikkeltje budgetvriendelijker te maken:

  • Verhuis je van huurwoning naar huurwoning? Sluit tijdig je lopend huurcontract af om dubbele huur te vermijden
  • Geef tijdig je adreswijziging door aan banken, nutsbedrijven, verzekeraars, zodat je achteraf geen extra kosten betaalt om post te laten doorsturen
  • Regel op tijd de overdracht van je energie- en telecomcontracten naar je nieuwe woning. Mogelijk vind je een goedkoper alternatief en is een overstap naar een nieuwe leverancier meer aangewezen?

Tips nodig om je woning gezellig in te richten?

We wensen je alvast veel succes met je toekomstige verhuisplannen. En dan is het tijd om je nieuwe woning in te richten! Heb je hier nog wat hulp en inspiratie bij nodig? We’ got your back. Breng een bezoekje aan onze woonblog en duik in onze inrichtingstips!

Ontdek onze woonblog
Gepubliceerd op 26 juli 2024

Meer artikelen