jonge vrouw met verhuisdoos in studentenkot
Leestijd: 4 min

Je eerste studentenkot huren? Dit is je gameplan!

De middelbare schoolperiode ligt bijna volledig achter je. Nu wacht het studentenleven! Spannend? Dat zeker. Eens te meer als je beslist hebt om op kot te gaan in een van de vele bruisende studentensteden die ons kleine landje rijk is. Maar hoe pak je het aan als je een studentenkot wilt huren? Wij gidsen je in 8 stappen richting je nieuwe parttime thuis!

Begin ruim op tijd met zoeken

Idealiter start je al in het begin van het jaar met je zoektocht naar een kot. De plaatsen zijn namelijk gegeerd én beperkt. Zeker de toffe en tegelijkertijd betaalbare koten.

Duik al een eerste keer in de kotzoekertjes en hoor eens rond bij oudere broers of zussen van je vrienden of zij interessante plekjes kennen. Misschien komt er wel een kamer vrij in het kot waar zij momenteel in verblijven en kunnen zij een goed woordje doen bij de kotbaas of -bazin van dienst?

Bepaal je budget

Je hebt koten van 300 euro per maand en je hebt koten van 1.000 euro per maand. Je kunt een studentenkot op je eentje huren of samen met een groep van vrienden. Mogelijk kom je zelfs in aanmerking voor een gesubsidieerde kamer. Hoe meer info je vooraf verzamelt en hoe duidelijker je plannen zijn, hoe eenvoudiger het wordt om de ideale keuze te maken.

Houd ook rekening met de energiekosten. Zijn deze inbegrepen in de prijs of niet? Hoe en wanneer wordt dit afgerekend? Zijn er nog mogelijke kosten, zoals voor je wifi of de waarborg, verzekeringskosten, eventuele schoonmaak- of parkeerkosten,…? Vragen waar de verhuurder van het kot een duidelijk antwoord op moet kunnen bieden.

Kies je ideale uitvalsbasis

Natuurlijk speelt de locatie van je toekomstig kot een belangrijke rol, ook wat de huurprijs betreft. De volgende factoren kunnen ervoor zorgen dat jouw kot binnen een hogere prijscategorie valt:

  • De nabijheid tot een campus, faculteit of lesgebouw
  • Ligt het kot in het centrum, aan de rand van of zelfs net buiten de stad?
  • Passeert er veel openbaar vervoer in de nabije omgeving?
  • De reputatie van de straat of wijk (toeristische waarde, veiligheid, overlast,…)
  • Zijn er veel voorzieningen in de buurt (supermarkten, uitgaansleven,…)?

Stel jouw persoonlijke kotchecklist op

Niet iedere student heeft nood aan hetzelfde comfortniveau. Ga voor jezelf na wat je must-haves en nice-to-haves zijn:

  • Heb je graag je eigen keuken/badkamer of stoort het je niet om deze voorzieningen te delen met je kotgenoten?
  • Is het belangrijk dat alles modern en nieuw is of is dit niet van belang?
  • Moet er ook een ontspanningsruimte aanwezig zijn, zoals een woonkamer of zelfs een tuintje?
  • Hoeveel vierkante meter heb je minimaal nodig op je eigen kamer om goed te kunnen functioneren?
jonge studente werkt aan laptop op kamer
Niet iedere student heeft nood aan hetzelfde comfortniveau. Ga voor jezelf na wat je must-haves en nice-to-haves zijn

Kanshebbers gevonden? Hold it!

Heb je op basis van bovenstaande tips een geweldige kotshortlist samengesteld? Mooi zo! Nu is het tijd om te dubbelchecken of jouw kanshebbers too good to be true zijn of écht aan alle voorwaarden van een modern en voldoende uitgerust kot voldoen.

Plan een bezoekje en wees kritisch

Natuurlijk wil je jouw mogelijke studententhuis voor de komende jaren eerst van dichtbij verkennen, voordat je de knoop doorhakt. Plan daarom tijdig een bezoekje in met de verhuurder, idealiter nog tijdens het academiejaar, zodat je met je eigen ogen kunt zien hoe het kotleven eraan toe gaat.

Vergeet hierbij je kritische blik niet, zeker als je van plan bent om een wat ouder studentenkot te huren. Werkt alles nog naar behoren en is er sprake van voldoende basiscomfort? Je wilt bijvoorbeeld geen winter doorbrengen in een kot waar de verwarming met haken en ogen aan elkaar hangt, waar er amper daglicht binnenkomt of waar er sprake is van vochtproblemen. En ook: is de veiligheid voldoende gegarandeerd? Denk aan de aanwezigheid van rookmelders, brandblussers,…

Krijg je een van de huidige kotbewoners te pakken, vraag dan zeker na of alles naar wens is verlopen tot nog toe, inclusief het contact met de kotverhuurder. Hoe comfortabeler je omgeving, hoe beter je brein gestimuleerd wordt. En dat brein zal je nog vaak nodig hebben tijdens je studentenperiode.

Verdiep je in de kotregels

Je kot delen met andere studenten betekent ook dagelijks samenleven met mensen die er andere gewoontes op nahouden. Goede onderlinge afspraken zijn dus geen overbodige luxe. Mogelijk heeft de kotverhuurder al een volledig huisreglement uitgeschreven en kan je dus op basis hiervan de nodige spelregels afspreken met je kotgenoten.

  • Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de schoonmaak?
  • Doet ieder zijn eigen inkopen of wordt er wekelijks een potje uitgelegd?
  • Wordt er samen gekookt of kookt ieder zijn eigen potje?
  • Wie wast er af na het eten?
  • Zijn er regels over bezoek en geluidsoverlast?

Hoe meer mensen zich inzetten voor de goede sfeer, hoe onvergetelijker het kotleven zal worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat er vriendschappen voor het leven gesmeed worden.

Lees je contract goed door

Heb je jouw definitieve keuze gemaakt? Het huurcontract is een belangrijk document dat jouw rechten en plichten vastlegt. Lees het contract grondig door voordat je iets ondertekent. Let op de huurprijs, de huurperiode, de opzegtermijn en eventuele bijkomende kosten. Maar ook op afspraken rond onderhoud en reparaties. Wie moet wat voor zijn rekening nemen en in welke gevallen? Als je iets niet begrijpt, vraag dan zeker om bijkomende uitleg.

Het is ook een goed idee om een kopie van het contract aan je ouders of aan een andere volwassene voor te leggen voordat je het ondertekent.

studenten vrienden eten samen pizza
Hoe meer mensen zich inzetten voor de goede sfeer, hoe onvergetelijker het kotleven zal worden.

Wees volledig in de plaatsbeschrijving

Het is wettelijk verplicht om een plaatsbeschrijving te organiseren bij het (ver)huren van een studentenkot. Dit moet ten laatste gebeuren een maand nadat je in je nieuwe kot woont.

Tijdens zo’n plaatsbeschrijving stel je samen met de verhuurder de huidige staat van je kot vast en inventariseer je de meubels die er al stonden en die je eventueel zelf mee hebt genomen. Aan het einde van je huurperiode vindt er een afsluitende beschrijving plaats. De verhuurder kan een waarborg vragen die eventuele schade in de toekomst dekt. Het is dus in je eigen belang om deze plaatsbeschrijving zo volledig mogelijk in te vullen.

Vind jouw droomkot op Immoweb!

Welke studentenkoten wachten op dit moment op een nieuwe eigenaar? Op Immoweb vind je honderden beschikbare koten over heel het land terug. Neem meteen een kijkje en bewaar je favorieten in een handig overzicht.

Vind jouw kot op Immoweb
Gepubliceerd op 14 augustus 2024

Meer artikelen