ruim ogend appartement met open tv-rek
Leestijd: 3 min

Meer ruimte creëren in huis als huurder: hoe pak je het aan?

De kosten om een huis of appartement te huren, zitten in stijgende lijn. Toekomstige huurders met een beperkter budget zijn dus sneller aangewezen op een woning met een kleinere oppervlakte. Gelukkig kan je op verschillende manieren meer ruimte creëren in huis zonder dat er grote verbouwingswerken aan te pas hoeven te komen.

Op woningjacht? Doe zoveel mogelijk inspiratie op

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker bij het zoeken naar de geschikte huurwoning.

Pinterest, Instagram, TikTok, Google en tegenwoordig ook ChatGPT,… Het internet stroomt over van woninginspiratie en dat in alle mogelijke vormen. Laat je volop inspireren en zorg dat je straks het potentieel van jouw toekomstige huis of appartement beter kunt inschatten.

Verken elk hoekje en stel vragen

Tijd voor een rondleiding in je potentiële nieuwe huurwoning. Misschien zie je dankzij jouw zoektocht naar inspiratie al meteen interessante mogelijkheden? Gebruik de beperkte tijd daarom om zoveel mogelijk antwoorden te krijgen op jouw vragen:

 • Neem je rolmeter mee om eventuele opmetingen te doen, zodat je kan zien waar je jouw huidige of toekomstige meubilair kwijt zou kunnen
 • Neem zoveel mogelijk foto’s
 • Vraag na hoe hoog de verschillende ruimtes zijn en of je nog over extra opbergruimte in het gebouw beschikt
 • Bespreek met de verhuurder welke aanpassingswerken toegelaten zijn: mag je zomaar verven, boren,…?
leeg appartement met witte houten deur en parketvloer

Krijg je een rondleiding in een interessant appartement of huis? Gebruik je tijd om het potentieel van de woning zo goed mogelijk in te schatten.

Creëer slimme opbergruimte

Een van de problemen waar de gemiddelde huurder al snel mee te kampen heeft: een gebrek aan opbergruimte. Als je jouw huiswerk goed hebt gemaakt, beschikt jouw toekomstige huurwoning over heel wat extra opbergpotentieel.

Heb je bijvoorbeeld nog ongebruikte ruimte over onder een trap? Richt deze plek in om spullen een plaats te geven die je niet supervaak gebruikt. Idem voor een nachthal of andere ongebruikte hoekjes in huis: mogelijk liggen ook hier nog mogelijkheden. Al dan niet in combinatie met (nieuw) meubilair.

Kleur buiten de lijntjes

Over de nachthal gesproken. Als opbergruimte geen issue is, zou zo’n ruimte ook perfect kunnen dienen als ontspanningshoekje. Zeker wanneer de ruimte voldoende verwarmd is en voorzien is van de nodige verlichting, elektriciteits- en internetaansluitingen.

Op dezelfde manier zouden ook andere ruimtes in huis verschillende functies kunnen uitoefenen. Denk aan:

 • een grotere slaapkamer die je deels als thuiskantoor kunt inrichten
 • een deeltje van de woonkamer dat als lees-, muziek- of speelhoekje kan dienen
 • een ruimere berging of garage die je ook kunt gebruiken om te sporten of te fitnessen

 

stijlvolle eetkamer met doorkijkraam in tussenmuur

Geef daglicht zoveel mogelijk vrij spel in huis. Hoe meer licht je doorheen jouw woning stuurt, hoe ruimer ze oogt.

Ga slim om met je meubelkeuze

Een andere manier om meer ruimte te creëren in huis en om origineel met een beperktere woonoppervlakte om te gaan: benut de beschikbare ruimte optimaal aan de hand van jouw meubilair. Tegenwoordig heb je een ruime keuze uit meubels die niet alleen ruimtebesparend zijn, maar ook perfect opgaan in de rest van je interieur.

Een kleine greep uit het enorme aanbod:

 • Hoogslapers in combinatie met een bureau of opbergkasten
 • Bedden of zetels voorzien van handige opberglades
 • Inklapbare tafels, stoelen, zetels,… als je nog extra plaats wilt winnen

Benut je muren maximaal (maar blijf subtiel)

Beschik je over verschillende vrije muren in huis? Monteer hier en daar (zwevende) wandplankjes in huis om interieuraccessoires op een leuke manier uit te stallen of om kleine spulletjes een makkelijk bereikbare plaats te geven. Bijvoorbeeld in de woonkamer of in de keuken.

Hou het geheel wel overzichtelijk en subtiel, want te overvolle wanden zorgen net voor chaos in je woning.

Speel met (dag)licht en kleuren

Ook door de juiste kleuren en lichtaccenten toe te passen, creëer je meer ruimte in huis – of althans een ruimtegevoel.

De absolute basisregel: geef daglicht zoveel mogelijk vrij spel in huis. Hoe meer licht je doorheen jouw woning stuurt, hoe ruimer ze oogt. Er bestaan tal van manieren om de lichtinval in je woning te versterken en om kleine ruimtes visueel te vergroten:

 • Heldere kleuren reflecteren beter het licht. Mag je jouw vloeren en muren een lichter kleurtje geven? Doen! Donkere kleuren slokken het licht dan weer op.
 • Idem voor meubels, interieuraccessoires en raambekleding, zoals witte lichtdoorlatende gordijnen of lamellen
 • Prop je vensterbanken niet vol met hoge planten of grote accessoires
 • Werk met grote spiegels om het licht terug de ruimte in te sturen en om je ruimte optisch te vergroten

Vermijd tot slot een kakofonie van kleuren en werk met aanvullende, lichte kleurtoetsen doorheen je woning. Na zonsondergang kun je dan weer volop de kaart van de (sfeer)verlichting trekken om je ruimtes helemaal tot hun recht te doen komen.

Nog op zoek naar de perfecte huurwoning?

Wij nodigen je uit in onze gratis database. Kom duizenden huurwoningen in jouw directe regio verkennen en filter ze volgens jouw persoonlijke voorkeuren. Wij wensen je alvast een succesvolle woningjacht toe. Neem bovenstaande tips zeker mee onder de arm!

Vind jouw huurwoning

Meer artikelen