man houdt handdoek tegen lekkende leiding onder gootsteen
Leestijd: 3 min

Sanitaire herstellingen huurwoning: wie draagt welke kosten?

Als huurder of verhuurder is het wel eens onduidelijk wie verantwoordelijk is voor welke herstellingen en onderhoudskosten aan de huurwoning. Ook als het gaat om sanitaire voorzieningen zoals het toilet, het bad of de douche. Via deze blog brengen we meteen meer duidelijkheid over de kostenkwestie bij deze sanitaire herstellingen.

Zorg voor duidelijkheid vanaf het begin

Goede afspraken maken goede vrienden. Dit geldt in tal van situaties, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. En zeker ook tussen huurders en verhuurders. De kleinste onduidelijkheid kan namelijk heel wat vragen, frustraties en in het slechtste geval geschillen met zich meebrengen.

De basis van deze duidelijke afspraken? Een uitgebreide plaatsbeschrijving waarbij beide partijen aanwezig zijn en de staat van de woning gedetailleerd in kaart wordt gebracht. Het resultaat is een ondertekend akkoord. Je kan zelfs afspreken om zo’n plaatsbeschrijving door een onafhankelijke derde partij te laten uitvoeren om extra zekerheid in te bouwen.

Wat zeggen de huurwetten?

Vandaag beroept ieder gewest in ons land zich op zijn eigen huurwetgeving. De regels rond huren en verhuren kunnen dus met andere woorden afwijken tussen Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Wat de kostenverdeling tussen huurder en verhuurder bij een defect of schadegeval betreft, zijn de basisprincipes echter quasi dezelfde in alle regio’s.

Hoe zit het met de kosten die puur gelinkt zijn aan sanitaire herstellingen in een huurwoning? Ook hier vertrekt ieder gewest vanuit dezelfde redeneringen.

  • De verhuurder staat in voor herstellingen aan sanitaire installaties die het gevolg zijn van slijtage, ouderdom of overmacht. Denk in dat laatste geval aan stormschade of een aardbeving. Bijgevolg zorgt de verhuurder er ook voor dat het financiële plaatje afgehandeld wordt, al dan niet via de verzekering.
  • De huurder dekt op zijn beurt de kosten van herstellingen aan het sanitair ten gevolge van dagelijks gebruik. Voorbeelden hiervan zijn een lekkende kraan, het kitten van de voegen rondom de douchecabine, een verstopte afvoer vrijmaken,… Daarnaast is de huurder ook verantwoordelijk bij zelf aangebrachte schade, zoals bij het forceren van een kraan, het negeren van verstopte toiletleidingen met alle gevolgen van dien,…

Met andere woorden: als huurder zal je dus nooit een volledig nieuwe badkamer moeten plaatsen en betalen, tenzij jouw nalatigheid of een spijtig ongeluk ervoor gezorgd heeft dat de ruimte onder water is komen te staan en tot onomkeerbare schade heeft geleid.

vrouw wandelt met checklist door woning
Net zoals een gedetailleerde plaatsbeschrijving zorgt voor extra zekerheid bij beide partijen, zijn er nog een aantal andere zaken die in jouw voordeel kunnen spelen bij het (ver)huren.

Dubbelcheck het huurcontract

Ook het huurcontract is een belangrijke bron van informatie voor huurder en verhuurder. Het is dus belangrijk dat beide partijen hun handtekening onder een document zetten dat ze beiden voor de volle 100% begrijpen en goedkeuren. Werk dus in samenspraak zoveel mogelijk dubbelzinnigheden uit de weg.

Blijf goed communiceren

Natuurlijk wil een verhuurder dat zijn huurder heel goed zorg draagt voor zijn eigendom. Omgekeerd hoopt de huurder op een begripvolle en behulpzame verhuurder in geval van vragen of problemen. Duidelijke afspraken zijn hierin cruciaal, net als een goede communicatie tussen beide partijen van zodra het huurcontract ondertekend is.

Gebeurt dat niet, kan dit ook financieel onaangename gevolgen met zich meebrengen. Je wilt het als huurder bijvoorbeeld niet aan de hand hebben dat je een klein defect verzwijgt en er nadien heel grote kosten jouw richting uitkomen door nalatigheid.

jong koppel overstuur in zetel terwijl water lekt door plafond
Zowel voor huurders als verhuurders is een verzekering meer dan aangewezen om financiële verrassingen bij bepaalde schadegevallen te vermijden.

En als het toch tot een dispuut komt?

Ondanks de duidelijke regels kan er alsnog soms discussie of onenigheid ontstaan tussen huurder en verhuurder over wie verantwoordelijk is voor bepaalde sanitaire herstellingen of kosten.

Als constructief communiceren niet meer lukt, kan je een onafhankelijke en neutrale bemiddelaar inschakelen. Bemiddeling is sneller, goedkoper en minder belastend dan een gerechtelijke procedure.

Mislukken ook hier alle pogingen, dan rest er nog de mogelijkheid om de zaak voor de rechtbank te brengen. Maar dat is een langdurig en duur traject dat je liever vermijdt.

Conclusie? Ga voor goede afspraken!

Wil je jouw (ver)huurschaapjes volledig op het droge houden? Probeer er dan alles aan te doen om een positieve verstandhouding in stand houden, van de start tot het einde van het contract. En dat gaat veel verder dan bovenstaande herstellingskosten van je sanitair en de onduidelijkheden die hier nog vaak bij komen kijken.

Ontdek meer (ver)huurcontent op Immoweb!

Ben je je momenteel helemaal aan het verdiepen in de wereld van huren of verhuren? Op onze Immoweb-blogpagina hebben we heel wat relevante en nuttige informatie en inspiratie verzameld. Zo ben je helemaal mee met het reilen en zeilen op de huurmarkt. Veel leesplezier!

Check de Immoweb-huurblog

Meer artikelen