Verhuren via Airbnb: waarom is het (n)iets voor jou?
Heb je een woning of appartement dat je niet fulltime gebruikt? Dan is verhuren via Airbnb misschien wel een optie om te overwegen. Almaar meer mensen kiezen ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan reizigers. Maar is het ook iets voor jou en zo ja, wat moet je op voorhand zeker goed uitpluizen?
Inhoudstafel
Waarom jouw woning te huur zetten via Airbnb?
Er zijn verschillende redenen waarom het interessant kan zijn om je woning te verhuren via Airbnb.
Je verdient een mooie euro bij
Of het nu om je eigen woning, een vakantiewoning of een tweede verblijf gaat: tijdelijk verhuren via Airbnb kan een mooi extra inkomen opleveren. Zeker in toeristische of populaire regio’s kan de opbrengst aardig oplopen.
Je woning staat niet nutteloos leeg te wezen
Heb je een woning die vaak leegstaat, bijvoorbeeld omdat je regelmatig voor een langere periode naar het buitenland moet voor je werk? Dan is Airbnb een handige manier om je huis of appartement ook tijdens deze periodes bewoond te houden.
Jij bepaalt de regels én de agenda
Jij bent de baas over je huisregels. Wil je liever geen huisdieren of rokers ontvangen in je woning? Geef het snel en eenvoudig aan in je online advertentie.Jij beslist bovendien zelf wanneer je jouw woning verhuurt en voor hoelang. Heb je de woning nodig voor jezelf of familie? Dan blokkeer je gewoon de kalender.
Je ontmoet nieuwe mensen
Veel verhuurders vinden het sociale aspect van Airbnb een leuke bonus bovenop de andere voordelen. Je ontmoet namelijk reizigers van over de hele wereld. Wie weet is het wel de start van nieuwe, mooie vriendschappen.
Airbnb vs. het klassieke huurcontract
Een alternatief voor tijdelijk verhuren zou kunnen zijn dat je via een traditioneel huurcontract werkt. Op bepaalde vlakken biedt Airbnb-verhuur je echter een aantal duidelijke voordelen:
- Je hangt niet vast aan vaste huurtermijnen;
- Als je het goed aanpakt en je pand bevindt zich op een populaire locatie, kun je maandelijks meer verdienen dankzij een hogere prijs per nacht;
- Je loopt geen risico op wanbetaling door de betalingsbevestiging vooraf. Je ontvangt het geld na het inchecken van je gasten;
- Je bent via Airbnb beschermd tegen schade en aansprakelijkheid en hoeft dus zelf – tenzij zo bepaald door de lokake overheid – geen aparte verzekering af te sluiten;
- Je bent niet wettelijk gebonden aan bepaalde verantwoordelijkheden, zoals onderhoud en herstelling. Natuurlijk moet je er wel over waken dat je pand in goede staat blijft om goede recensies te verzekeren;
- Van zodra de boeking afgelopen is, is ook het contract met je gasten verbroken. Bij traditionele huur geniet de huurder extra bescherming;
- Je kunt eenvoudiger je prijzen switchen op korte termijn en hoeft geen jaar te wachten zoals bij een standaard huurcontract;
- Zowel verhuurders als huurders krijgen recensies. Hierdoor heb je altijd een goed zicht op de reputatie van de huurder. Dat is meestal niet het geval bij klassieke huurcontracten.
Hier sta je best even bij stil
Naast de potentiële voordelen, komt verhuren via Airbnb ook met een aantal aandachtspunten.
Mag je zomaar Airbnb’en in jouw gemeente?
Afhankelijk van het land, het gewest en zelfs de gemeente waar je woont, moet je mogelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen bij Airbnb-verhuur. Informeer je daarom uitgebreid over een aantal zaken:
- Laat je gemeente toe dat je jouw woning verhuurt via Airbnb?
- Moet je de bestemming veranderen van je gebouw?
- Moet je een vergunning aanvragen of bepaalde documenten kunnen voorleggen?
- Moet je pand voldoen aan brandveiligheids-, comfort- of hygiënische eisen?
- Zijn er toeristenheffingen van toepassing?
- Is er sprake van een maximaal aantal verhuurdagen per jaar?
- Moet je je bijkomend laten verzekeren?
- …
Moet je belastingen betalen op je opbrengsten?
De korte versie? Ja. In de praktijk zijn de regeltjes iets ingewikkelder. Hoeveel belastingen je dient te betalen, hangt af van verschillende factoren, zoals:
- De minimale opbrengst per jaar
- Hoe vaak je verhuurt via Airbnb
- Het type van aanbod: bied je bijvoorbeeld ook ontbijt aan je gasten aan? Dan word je anders belast
- …
Hoe dan ook is Airbnb verplicht om je verhuurgegevens door te geven aan de belastingdienst. Om je opbrengsten te maximaliseren, kan het raadzaam zijn om ten rade te gaan bij een boekhouder. Volg je de fiscale spelregels namelijk niet, dan riskeer je zware boetes.
Heb je tijd om alles in goede staat te houden?
Iedere Airbnb-huurder komt graag toe in een proper en netjes onderhouden verblijf. Als verhuurder moet je dus de nodige tijd en moeite willen steken in schoonmaak en onderhoud. Je kan dit zelf in handen nemen of een professioneel schoonmaakbedrijf inhuren. Een deel van deze kosten kan je recupereren door een schoonmaakkost te vragen aan je huurders.
Nog enkele tips om je Airbnb-avontuur succesvol op te starten
Wil je je straks in de boomende wereld van Airbnb wagen? Wij geven je nog een paar korte tips mee met het oog op een flukse start:
- Zet je verblijf aantrekkelijk in de markt: prik een concurrentiële prijs, gebruik sterke foto’s en schrijf een uitnodigende tekst voor je advertenties waarin je de unieke troeven van de plek uitlicht…;
- Zorg voor duidelijke huisregels: wat verwacht jij van je huurders? Wat is absoluut uit den boze (feestjes, roken…)?
- Laat je huurders zich meteen thuisvoelen: zet een leuk welkomstpakketje of -boodschap klaar, deel interessante info om hun verblijf zo comfortabel mogelijk te maken (wifi-informatie, toeristische tips…).
Samengevat: je eigen woning verhuren via Airbnb is enkel een lang leven beschoren als je je engageert voor je huurders. Eén goede recensie maakt namelijk de lente niet, tien goede recensies na elkaar en jouw Airbnb zal snel hot zijn.
Op zoek naar meer info rond verhuren?
Is de Airbnb-kogel nog niet helemaal door de kerk en wil je graag eerst extra informatie opdoen? Op onze Immoweb-blog verzamelden we nog meer relevante content rond verhuren. Neem meteen een kijkje!