Eettafel en lichte woonkamer
Leestijd: 2 min

Wat met een leegstaande woning: verkopen of verhuren?

Denk je eraan om je leegstaand huis of appartement te verkopen? Of lijkt verhuren je ook wel interessant? We helpen je graag de juiste keuze te maken. We bekijken samen met jou in welke situaties verhuren dan wel verkopen interessanter is.

Door de lage rentes op de spaarrekeningen kan het interessant zijn om je leegstaande woning te verhuren. Ondanks het feit dat de maandelijkse huur voor een mooi extra inkomen zorgt, zijn er toch bepaalde situaties waarin je beter voor verkopen kiest. Verkopen of verhuren, wij zetten de belangrijkste redenen op een rijtje.

1. Je woning verhuren

Redenen om je woning te verhuren in plaats van te verkopen, zijn:

 • De huur is ruimschoots voldoende om de lening en alle andere kosten te dekken
  Kocht je je huis of appartement voor de grote ‘vastgoedboom’ van de jaren 2000? Dan is het goed mogelijk dat de huurprijs ruim voldoende is om de hypothecaire lening en de kosten te betalen. Op deze manier kost je woning je niets en levert verhuren je een financieel voordeel op.
 • Je woning is in heel goede staat
  Een pand dat perfect in orde is, raakt makkelijk verhuurd. Je hoeft geen rekening te houden met mogelijke renovatiewerken en je vermijdt ook dat huurders klagen over gebreken aan de woning. Dringt een dure renovatie zich op? Denk dan eerder aan verkopen.
 • De conjunctuur is ongunstig
  Op het moment dat de interestenvoeten voor hypothecaire leningen hoog zijn, wachten mensen met de aankoop van een woning en richten ze zich op de huurmarkt. Dit is het ideale moment om je huis of appartement te huur te stellen. Dalen de rentevoeten? Dan kan je alsnog verkopen.
 • De buurt van je woning wordt binnenkort opgefrist
  De omgeving speelt een grote rol in het bepalen van de verkoopsprijs, dus je wacht beter tot alle omstandigheden optimaal zijn. Ligt je eigendom in een buurt die binnen een paar jaar volledig heraangelegd wordt? Stel dan de verkoop van je pand nog even uit en stel het te huur.

2. Je huis of appartement verkopen

Redenen om je woning te verkopen in plaats van te verhuren, zijn:

 • Verhuren schrikt je af
  Bij verhuren komt heel wat kijken. Je hebt als verhuurder een aantal wettelijke verplichtingen waar je rekening mee moet houden en die vaak wat administratief werk met zich meebrengen. Ook ben je het aanspreekpunt voor alle klachten en opmerkingen van de huurders. Lijkt dat je maar niets? Kies dan zeker voor verkopen.
 • Je woning is dringend aan renovatie toe
  Voldoet de elektriciteit niet meer aan de wettelijke verplichtingen of is het dak van je woning dringend aan vervanging toe? Grote renovatiewerken brengen grote kosten met zich mee en het duurt een hele tijd voor je ze kan terugverdienen met verhuren.
 • De verkoopprijs bedraagt meer dan 20 jaar huuropbrengst
  Door het opwaarderen van de buurt of door een ‘vastgoedboom’ kan je woning plots in waarde stijgen, zonder dat je een hogere huurprijs kan vragen. Als je na een korte rekenoefening vaststelt dat de huidige verkoopprijs hoger ligt dan 20 jaar huur, is het verstandiger om te verkopen.

Verhuur je woning in 1-2-3 met de hulp van Immoweb

Ben je op zoek naar dé geschikte huurder voor jouw huis of appartement? Plaats een zoekertje op Immoweb en zet je woning in de kijker. Immoweb krijgt dagelijks tot vier keer meer bezoekers dan andere immosites en is dus de ideale partner voor elke verhuurder.

Plaats een zoekertje op Immoweb

Meer artikelen