Een betaalbare ruwbouw dankzij een sterke voorbereiding: 8 tips!
Inhoudstafel
De ruwbouwwerken van een nieuwbouwwoning nemen de grootste hap uit je totale bouwbudget. Reken op minstens 50% van al je bouwkosten. Al kan dat aandeel nog aardig oplopen, zeker wanneer je extra energiezuinig wil bouwen. Gelukkig heb je een aantal goeie kaarten zelf in handen om je ruwbouw betaalbaar te houden.
1. Laat je bouwgrond tijdig onderzoeken
Je ruwbouwwerken gaan al van start nog voor de eerste rij stenen wordt gemetseld. Alles begint namelijk met de voorbereidende grondwerken en de funderingswerken. Veel mensen houden hier geen rekening mee in hun budget en komen al snel tijdens hun bouwproject voor onaangename verrassingen te staan.
In het ideale scenario laat je de draagkracht van je bouwgrond nog onderzoeken voor je overgaat tot de aankoop ervan. Dat gebeurt aan de hand van een grondsondering. De resultaten van deze sondering vormen de basis van je stabiliteitsstudie. Hieruit moet blijken welk type fundering je nodig hebt voor je nieuwbouw, hoe groot de belasting is die je muren moeten opvangen, …
Stel dat je pas na de aankoop van je bouwgrond te weten komt dat je ondergrond weinig draagkrachtig is, dan weet je dat er extra budget in je voorbereidende en funderingswerken zal kruipen. Budget dat je verderop tijdens je bouwtraject goed zal moeten maken.
Lees ook: Kosten huis bouwen: 5 tips om je budget onder controle te houden
2. Beperk het aantal ramen en m2
Hoe meer bewoonbare oppervlakte je voorziet in je woningontwerp, hoe hoger je totaalprijs oploopt. En dat zowel tijdens de ruwbouw- als de afwerkingsfase. Idem voor je ramen en deuren. Doorgaans maken die zo’n 10% uit van je totale bouwbudget. Meteen twee kostenposten waar je dus stevig op kunt besparen.
3. Zoek een alternatief voor de kelder of zolder
Je kan nooit te weinig opbergruimte hebben, zeker wanneer er meerdere kinderen in huis rondlopen. Veel mensen verkiezen hier een kelder. Het is er koel, droog, eenvoudig bereikbaar en je kan er eenvoudig je technieken kwijt.
Een alternatief is de zolder, mits je een woning met hellend dak wenst te bouwen. Wil je ooit een extra leefruimte of slaapkamer van je zolder maken of komen hier bepaalde technieken – zoals een ventilatiesysteem – te staan, weet dan dat je jouw hellend dak ook volledig dient te isoleren. Is dat niet het geval, dan volstaat het om je zoldervloer te isoleren.
Om kosten te besparen en een betaalbare ruwbouw na te streven, kan je elders in je woning extra opbergruimte proberen te voorzien. Of een buitenberging, als je over voldoende tuin beschikt. De prijs van een paar extra wanden en deuren weegt niet op tegen die van een volledige kelder- of zolderverdieping.
Extra opbergruimte op zolder of in de kelder kan de kostprijs van je ruwbouw meteen de hoogte in doen schieten. Misschien is een alternatief elders in huis of in de tuin een optie?
4. Bouw zo compact mogelijk
Eerst een misverstand de wereld uithelpen: compact bouwen, is niet klein bouwen. Het betekent dat je de vorm van je woning zo eenvoudig mogelijk houdt. Hoe minder hoekjes en kantjes je ruwbouw heeft, hoe minder materialen en werkuren er in de bouw kruipen.
Bovendien heeft compact bouwen nog een ander groot voordeel. Je verbruikt namelijk minder energie. Het kost je minder geld om een kubusvormige woning met plat dak te verwarmen dan een huis met tal van uitkragingen, hoekjes en nissen. Ook op de lange duur levert een compacte woning je dus geld op.
Een sterke architect tovert een compact ontwerp om tot een woning waarin je elke vierkante meter optimaal gebruikt. De zoektocht naar een goede architect is dus even belangrijk als die naar de geknipte aannemers als je jouw ruwbouw zo betaalbaar mogelijk wil houden.
5. Vergelijk voldoende offertes (in detail)
Over aannemers gesproken. Als bouwer kan je ervoor kiezen om zelf je aannemers aan te stellen of om een sleutel-op-de-deurfirma aan te stellen. Het grote voordeel tijdens zo’n sleutel-op-de-deurtraject is dat je prijzen op voorhand al grotendeels vastliggen. Het nadeel: onderhandelen over de prijs is nog amper mogelijk, tenzij het bouwbedrijf met meerdere ruwbouwpartners samenwerkt.
Ga je zelf op zoek naar een ruwbouwaannemer, vraag dan voldoende offertes op. Voor je ruwbouwwerken doe je er goed aan om minstens 4 à 5 aannemers aan te spreken. Tip: begin hier op tijd mee. De wachttijden kunnen maanden tot zelfs langer dan een jaar oplopen voordat je effectief kunt beginnen met bouwen.
Heb je alle offertes binnen, onthoud dit: hoe meer details, hoe beter. Hoe minder details, hoe meer kans op financiële verrassingen achteraf. Zorg er dus voor dat je in grote mate weet wat je in ruil voor je budget krijgt.
Nog dit: vaak hoor je wel eens de uitdrukking Goedkoop is duurkoop. Dat heeft een goede reden. Zit er één offerte tussen die qua prijs wel heel laag ligt in vergelijking met de rest? Dat is meestal te mooi om waar te zijn. Door te hard te focussen op de prijs, loop je het risico om later alsnog met onnodige kosten te zitten.
Door zelf bepaalde ruwbouwwerken in handen te nemen, kan je de kosten van de werkuren voor een stuk drukken.
6. Denk goed na over je materialen
Ook qua materiaalkeuze kunnen de prijzen stevig uiteenlopen. Een slanke, extra brede gevelsteen zal meer kosten dan een standaard baksteen met traditionele afmetingen. Idem voor dakpannen in kunststof versus leien, pvc dakgoten versus zink, … Laat je goed informeren – eventueel via je architect – over de voor- en nadelen van de verschillende materialen en maak dan een beredeneerde keuze.
7. Bespaar niet op energiezuinigheid
Besparen op materialen en ruimte, we zouden het liever niet doen. Waar je best niet op bespaart met het oog op een betaalbare ruwbouw, is op de isolatie en luchtdichtheid van je gebouwschil. Niet alleen omdat je sowieso moet voldoen aan de huidige EPB-eisen, ook omdat het de waarde van je woning op lange termijn alleen maar ten goede komt, net als je energiefactuur. Een gebouwschil die niet op punt staat, daar kom je niet zomaar even op terug.
8. Steek je aannemer een handje toe
Op bouwmaterialen en werkuren binnen een nieuwbouwproject betaal je nog eens 21% btw. Door zelf bepaalde ruwbouwwerken in handen te nemen – je hebt bijvoorbeeld uitstekende grondwerkers of metselaars in de familie zitten – kan je de kosten van de werkuren dus voor een stuk drukken. Dit dien je wel achteraf te verantwoorden in je btw-aangifte.
Weet wel dat aannemers meestal betere prijsvoorstellen krijgen van bouwhandels dan particuliere bouwers. Bovendien zullen de werken wellicht iets minder vlot vooruitgaan, aangezien deze vooral in je vrije tijd moeten gebeuren. Spreek hoe dan ook goed door met je ruwbouwaannemer wat er mogelijk is, zodat de planning van hun werken niet in het gedrang komt.
Maar eerst de ideale bouwgrond vinden!
Ben je na het lezen van bovenstaande tips extra gemotiveerd om in een bouwavontuur te vliegen, maar ben je de gedroomde bouwgrond nog niet tegengekomen? Start jouw zoektocht hier bij Immoweb. Ga meteen op zoek naar de beschikbare bouwgronden in jouw regio.