dakwerker plaatst nieuwe dakpannen tijdens dakrenovatie
Leestijd: 3 min

Dakrenovaties worden duurder: tijd om je verbouwplannen op te pikken

De prijzen van bepaalde bouwmaterialen zullen in 2023 stevig de hoogte ingaan. Ook die van dakpannen en isolatiematerialen. Droom je van een uitgebreide renovatie, dan stel je jouw verbouwplannen dus best niet meer te lang uit. Te beginnen bij een dakrenovatie.

Nieuw jaar, weinig beterschap

Net als in 2022 kampt de bouwsector met heel wat zorgen. De nasleep van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zorgden voor prijsstijgingen van bouwmaterialen en aanzienlijk langere levertijden.

Dat laatste probleem lijkt intussen grotendeels opgelost volgens een recente rondvraag bij meer dan 300 Belgische bouwbedrijven door sectorfederatie Embuild. De prijzen daarentegen blijven wellicht nog een tijdje in stijgende lijn gaan.

Vooral bakstenen, dakpannen, isolatiematerialen en cement zouden de komende maanden nog duurder worden. Hout en staal zouden dan weer goedkoper worden.

Dakrenovatie cruciaal voor energiezuinige woning

Wie vandaag over concrete verbouwplannen beschikt, houdt dus maar beter rekening met deze mogelijke prijsstijgingen. Zeker wanneer er een nieuw dak aan te pas komt. Een sterk geïsoleerd dak is namelijk de absolute basis om tot een energiezuinige woning te komen.

30 à 35% van de warmte die je in huis opwekt, gaat verloren via een pover geïsoleerd dak. Logisch, want warmte stijgt. Een energiebewuste dakrenovatie is met andere woorden de eerste stap naar een lagere energiefactuur en een comfortabele woning. En dat decennialang, want met een nieuw dak volgens de regels van de kunst zit je de komende 25 à 35 jaar goed.

Heb je jouw dak aangepakt, dan is het de beurt aan de rest van je gebouwschil:

  • Buitenmuren: 25% van de warmte gaat langs hier verloren bij povere isolatie
  • Ramen en deuren: 15%
  • Vloeren: 15%

De andere voordelen van een geslaagde dakrenovatie

Door je dak energiezuinig te renoveren, hou je niet alleen de warmte beter in huis. Je zet ook meteen een aantal andere problemen buitenspel:

  • Daken van oudere woningen kunnen lijden onder houtrot en dat heeft op termijn impact op de draagkracht van je dak. Met een dakrenovatie kun je jouw dakstructuur weer helemaal op punt zetten.
  • Hangt er altijd een muffe geur op zolder? Mogelijk is er sprake van vochtproblemen, bijvoorbeeld door beschadigde dakpannen.
  • De meeste oude daken herken je aan hun verouderde dakpannen en vaak ingezakte dakstructuur. Een nieuw dak geeft meteen een volledig andere uitstraling aan je woning, wat zich op lange termijn wellicht vertaalt in een hogere doorverkoopwaarde.
  • Pak meteen ook beschadigde dakgoten of regenpijpen aan en sluit toekomstige lekken uit.

Bij wie moet je zijn?

Tenzij je zelf over een paar heel vernuftige handen beschikt, doe je in het geval van een uitgebreide dakrenovatie beroep op een dakspecialist of aannemer die gespecialiseerd is in energetische renovaties.

Een professional zal je namelijk als geen ander kunnen vertellen:

  • In welke staat jouw dakstructuur vandaag de dag verkeert
  • Op welke plekken volstaat een kleine herstelling en waar zijn er grotere ingrepen nodig?
  • Met welk budget dien je rekening te houden?
  • Welke werken kun je eventueel in samenspraak zelf voor jouw rekening nemen om te besparen op jouw verbouwbudget?
  • Wat is de impact van je dakrenovatie op je totale energiefactuur, al dan niet in combinatie met nog andere uit te voeren renovatiewerken?
  • Ook met de eventuele (latere) installatie van zonnepanelen kan de specialist in kwestie rekening houden
zolder met geïsoleerd hellend dak na dakrenovatie

Het verwijderen van bestaande dakbedekking en het aanbrengen van isolatie en dampscherm onder een hellend dak zijn werken die verbouwers vaak zelf voor hun rekening durven nemen.

Wat kun je zelf doen?

Zoals we hierboven al stelden, is het mogelijk om bepaalde werken tijdens de dakrenovatie zelf uit te voeren. De meest gangbare voorbeelden hiervan zijn het verwijderen van de bestaande dakbedekking en het aanbrengen van isolatie en dampscherm onder een hellend dak.

Toch is en blijft het vakkundig renoveren van een dak een werk voor specialisten. Niet alleen omwille van de vele verschillende onderdelen waaruit je dak bestaat – en dus ook de meerdere risico’s op fouten – maar ook omwille van de veiligheid. Werken op hoogte brengt natuurlijk vele gevaren met zich mee. Gevaren waar dakwerkers en renovatiespecialisten organisatorisch en materiaalgewijs helemaal op voorzien zijn.

Verlicht het prijskaartje met renovatiepremies

Een volledig nieuw dak plaatsen, heeft meteen een grote positieve impact op de energiezuinigheid, het uitzicht en de waarde van je woning. Tegelijkertijd komt er best een stevig prijskaartje kijken bij zo’n renovatieproject. Zeker nu de prijzen van dakpannen en isolatiematerialen nog meer dreigen te stijgen.

Mogelijk kom je in aanmerking voor bepaalde renovatiepremies, afhankelijk van waar je precies woont. Neem een kijkje naar de premiemogelijkheden voor:

Conclusie?

Wil je renoveren? Wacht zeker niet te lang meer. De verbouweisen worden niet alleen strenger, het zal door de jaren heen ook wellicht steeds meer gaan kosten om je woning energiezuinig te renoveren. En je dak nieuw leven inblazen, is hierin de eerste grote stap.

Kopen en renoveren? Start op Immoweb!

Ben je nog op zoek naar de ideale woning om te verbouwen? In onze immense database vind je ongetwijfeld interessante panden in jouw buurt terug. Benieuwd naar wat jouw huidige woning waard is? Gebruik onze gratis schattingstool. En dan is het tijd voor de grote zoektocht. Veel succes!

Koop jouw woning op Immoweb

Meer artikelen