modern appartementsgebouw omgeven door beplanting
Leestijd: 4 min

Investeren in een appartement of huis? Verlies de volgende factoren niet uit het oog

Je denkt eraan om te investeren in vastgoed. Maar investeer je beter in een appartement of in een huis? Wij zorgen dat je straks alle belangrijke factoren mee in overweging neemt.

Waarom investeren in vastgoed?

Zeker in ons land staat het in steen gebeiteld: investeren in een huis of appartement levert op. Wij Belgen houden ervan om een en zelfs meerdere woningen te bezitten en wel hierom:

  • Lang behoud van waarde: als je het goed aanpakt, zakt vastgoed amper in waarde op korte en middellange termijn. Het is dus een solide investering, ook in tijden van economische onzekerheid
  • Garantie op extra inkomen: een woning verhuren, kan verzekerde extra inkomsten bieden, maand na maand en dat over een heel lange termijn.
  • Hogere doorverkoopwaarde: hoe beter je jouw investering aanpakt, hoe groter de kans dat je de woning ooit tegen een meerprijs doorverkoopt.

Investeer je in een huis…

Zowel een huis als een appartement komen met specifieke voordelen en aandachtspunten zodra er sprake is van een investering. Wat geeft de doorslag bij de investering in een huis?

De voordelen

1. Meer ruimte en mogelijkheden

Een huis biedt doorgaans meer ruimte(s) dan een appartement. Dit maakt het extra interessant voor gezinnen. Bovendien beschik je met een huis over meer opties om de uitstraling en de energiezuinigheid van de woning te verbeteren. Je hebt namelijk geen boven- of onderburen en valt niet onder de beperkingen van de appartementswetgeving. Bijgevolg nemen jouw kansen op een hogere woningwaarde in de toekomst toe.

2. Tuin of buitenruimte

Huizen beschikken in de meeste gevallen over een tuin of terras. Een grote troef voor veel huurders of kopers, zeker sinds thuiswerken en dus ook meer tijd thuis doorbrengen populairder zijn geworden. Dit heeft natuurlijk ook zijn impact op de waarde van de woning.

3. Geen gemeenschappelijke kosten

Investeer je in een huis, dan ben je baas over je eigen gebouw en that’s it. Binnen de context van een appartement word je mede-eigenaar. Je bent weliswaar de eigenaar van jouw appartement, maar wordt gedeelde eigenaar van de gemeenschappelijke delen in het gebouw, zoals de gang of de trappenhal. Wanneer die onderhoud nodig hebben, zul jij dus deels mee instaan voor de kosten. Als eigenaar van een huis vallen deze extra kosten weg.

Jong meisje loopt rond in achtertuin
Huizen beschikken in de meeste gevallen over een tuin of terras. Een grote troef voor veel huurders of kopers, die ook een grote impact kan hebben op de waarde van de woning.

De aandachtspunten

Hoewel een investering in een huis veel voordelen biedt, zijn er ook enkele aandachtspunten om rekening mee te houden.

1.  Hogere aankoopprijs

Huizen bieden een hoger privacygevoel dan de meeste appartementen. En net omdat je jouw eigen stukje buiten hebt, kan de aankoopprijs van een huis vaak hoger uitvallen dan een appartement met hetzelfde comfort en hetzelfde aantal vierkante meters.

2.  Hogere kosten na aankoop

Een huis komt meestal met meer vierkante meters en hogere plafonds dan een gemiddeld appartement. De kosten om een huis (energetisch) te renoveren en te onderhouden, kunnen over de jaren heen dus flink oplopen in vergelijking met een appartement.

3. Mogelijke beperkingen qua locatie

In de stads- of dorpskernen wordt almaar vaker gekozen voor de bouw van nieuwe appartementen. Het keuzeaanbod in huizen zou op de duur wel eens beperkter kunnen worden voor wie zich echt in de centra wil vestigen.

… of investeer je in een appartement?

Het aantal appartementen in ons land blijft toenemen. Niet verwonderlijk dat ook meer en meer investeerders zich op deze woonvorm storten

De voordelen

1. Betaalbare instapprijs

Appartementen hebben over het algemeen een lagere aankoopprijs dan huizen. Dit maakt ze aantrekkelijker voor startende investeerders. De investering betaalt zich namelijk sneller terug en dus is er sneller sprake van winst. Wie graag zijn vastgoedportefeuille uitbreidt, kan met appartementen dan weer meer variatie aanbrengen in zijn aanbod.

2. Grotere kans op populaire ligging

Appartementen bevinden zich vaak in steden of op andere aantrekkelijke locaties. Voor huurders die dicht bij hun werk, het openbaar vervoer of publieke voorzieningen willen wonen, is dit een groot voordeel. En dus zal het niet lang duren voor dergelijke panden een huurder vinden.

Ontdek via de Immoweb Prijsmap wat de gemiddelde prijs van een woning per m2 is in jouw regio.

3. Minder onderhoud

In een appartement hoef je je meestal geen zorgen te maken over zaken zoals het dak of de buitenzijde van het gebouw. Deze worden vaak collectief onderhouden. Minder werk en opvolging voor jou dus.

koppel jonge potentiële kopers krijgt rondleiding in appartement
Richt je je vooral op jonge huurders of kleine gezinnen? Dan oogst je wellicht meer succes door in een appartement te investeren.

De aandachtspunten

We zeiden het hierboven al. Als eigenaar van een appartement binnen een appartementsgebouw komen er een aantal verplichtingen en verantwoordelijkheden bij kijken die je als huiseigenaar niet hebt.

1. Gemeenschappelijke kosten

Naast de aankoopprijs moet je rekening houden met maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld het onderhoud van de lift, de trappenhal en andere gemeenschappelijke delen.

2. Minder vrijheid voor aanpassingen

Je kunt niet zomaar grote veranderingen aanbrengen aan een appartementsgebouw om de waarde ervan te verhogen, zoals een gevelrenovatie of het opwaarderen van andere gemeenschappelijke delen. Die beslissing ligt niet alleen bij jou, maar ook bij de rest van de mede-eigenaars die hier hun stem in hebben.

3. Te veel concurrentie?

In sommige steden zijn er tegenwoordig veel appartementen beschikbaar. Dit kan een negatieve impact hebben op de verhuurprijs of doorverkoopwaarde van je eigen pand. Zeker als jouw appartement zich niet in de positieve zin onderscheidt van de rest.

4 vragen om aan jezelf te stellen

Nog altijd twijfels? Misschien dat je de knoop gemakkelijker kunt doorhakken als je de volgende vier vragen hebt beantwoord.

  • Wat is je budget? Als je instapt met een kleiner budget is een appartement vaak de meest haalbare optie. Heb je meer kapitaal ter beschikking, dan kan een huis meer mogelijkheden bieden.
  • Op welk publiek richt je je? Wil je grote(re) gezinnen aanspreken? Dan is een huis met tuin ideaal. Mik je op jonge professionals, singles of kleine gezinnen? Dan scoort een appartement in een stad wellicht beter.
  • Waar wil je investeren? In stedelijke gebieden zijn appartementen meer in trek, terwijl je buiten de stad wellicht sneller succes kunt boeken met huizen. De locatie is hoe dan ook cruciaal voor veel huurders en heeft meestal een grote impact op de potentiële doorverkoopwaarde van de woning.
  • Hoeveel tijd wil je zelf investeren? Een huis vergt omwille van zijn grootte meer onderhoud en beheer over de jaren heen. Een appartement is over het algemeen eenvoudiger te beheren, zeker een modern pand. Hou wel rekening met je plichten als mede-eigenaar.

Is de mist al wat opgeklaard in je hoofd? Dan is het nu tijd om je gameplan op weg naar je ideale investeringsvastgoed vorm te geven. Succes!

Vind jouw geschikte investeringspand op Immoweb!

Of je nu kiest om te investeren in een huis of in een appartement: je maakt sowieso een goede start op de woningmarkt door bij Immoweb in de zoekertjes te duiken. Gebruik zeker ook onze slimme AI-zoekfunctie om die ene woning met het hoogste potentieel nog beter te vinden.

Vind jouw investeringsvastgoed op Immoweb
Gepubliceerd op 13 januari 2025

Meer artikelen