Gesponsord

Je overweegt om het geld op je spaarboekje te beleggen? Dan is vastgoed ongetwijfeld the way to go. Dat zeggen we niet zomaar: bakstenen blijven met grote zekerheid hun waarde behouden. In tegenstelling tot andere sectoren is de vastgoedmarkt in België sinds jaar en dag stabiel. Vandaag levert de combinatie van lage rentes en hogere vastgoedprijzen bovendien een dubbel rendement op. Niet enkel je huurinkomsten nemen toe, ook de waarde van de woning op zich zal in de toekomst verder stijgen. Investeren in een tweede huis of appartement blijft dus een steengoede én veilige belegging. We adviseren je graag stap voor stap bij je aankoop.

Steeds meer investeerders opteren voor een nieuwbouwappartement of -woning als opbrengsteigendom. Vandaag dient ruim de helft van alle verkochte nieuwbouwappartementen voor verhuur. Huurders tonen dan ook meer interesse in nieuwbouw, omwille van het wooncomfort enerzijds en de energievoordelen anderzijds, en hebben daarvoor een hogere huurprijs over.

Verder bieden de opgelegde minimumeisen voor nieuwbouw, zoals de BEN-normen, zekerheid op een veilige, goed geïsoleerde en uiterst energiezuinige aankoop. Met een nieuwbouwpand zit je automatisch safe wat betreft de wettelijke kwaliteitsnormen voor verhuur, wat dergelijke beleggingen des te aantrekkelijk maar tegelijk iets duurder maakt. Op de aankoop van nieuwbouw betaal je tevens 21% btw in tegenstelling tot 10% registratiekosten op bestaand vastgoed.

Dankzij de tienjarige aansprakelijkheid voor aannemers en architecten geniet je wel bescherming tegen eventuele constructieproblemen. Heb je zelf niet veel ervaring met verbouwingen, dan kan je dus in alle gerustheid professionals inschakelen voor de werken of investeren in een project van een ontwikkelaar.

Voordelen van nieuwbouw

• Je bent zeker van een veilige en uiterst energiezuinige aankoop
• De woning is meteen klaar voor verhuur volgens de wettelijke kwaliteitsnormen
• Huurders kiezen sneller voor een nieuwe instapklare woning en hebben daar een hogere huurprijs voor over
• De wet Breyne beschermt je 10 jaar tegen eventuele constructieproblemen

Investeren? The time is now

Op de vraag wanneer je best investeert, kunnen we in principe kort zijn: doe het nu. Een woonlening is vandaag zo’n vierde goedkoper dan tien jaar geleden. In 2010 reikte de gemiddelde rente nog boven 4%, terwijl die in 2020 onder de symbolische grens van 1% zakte. Daarnaast steeg het maandelijkse inkomen van de Belg met zo’n 1,2%. Zo kunnen én willen mensen meer betalen voor een comfortabele bubbel tijdens deze periode waarin we meer dan ooit tijd thuis doorbrengen.

Hoe begeleidt ERA je in het investeringsproces?

Financieel advies

Investeren in vastgoed is een belangrijke emotionele en financiële beslissing. Daarom informeren onze ERA makelaars je graag duidelijk en correct over het volledige proces. Om als investeerder aan de slag te gaan heb je een startkapitaal nodig, al hoeft dat niet per se een grote som te zijn. We bekijken samen de opties die binnen je budget passen en berekenen de nodige buffer. We raden altijd af je volledige spaarboekje te investeren in een tweede woning: die vormt een mooie spaarpot op lange termijn maar mocht je in nood komen, kan je er niet meteen je centjes weer uithalen.

Zeker zijn dat je een bestaande woning koopt zonder verborgen gebreken of slechte installaties? Bij ERA koop je vastgoed in alle vertrouwen dankzij de ERA Comfort Garantie. Samen met Europ Assistance ontwikkelden we deze gratis waarborg, die de werking van alle vaste mechanische installaties in je huis of appartement dekt. Tot 16 maanden na de ondertekening van de onderhandse overeenkomst (compromis) sturen we zo snel mogelijk een vakman om de bestaande installaties in de woning te herstellen.

Analyse en commercialisatie

Ook na de aankoop kan je op ons rekenen voor een snelle verhuur, of in een later stadium voor de verkoop, van je investeringsgoed. Aan de hand van een vergelijkende marktanalyse bepalen we de beste prijs en leggen we ons toe op de unieke troeven van je woning of appartement. Met behulp van professionele fotografie en een virtuele rondleiding zetten we jouw pand in de kijker op onze website, vastgoedplatformen zoals Immoweb en via online advertenties op Google en social media. Dankzij ons nationale netwerk met meer dan 105 kantoren verspreid over gans België vinden we jouw geschikte kandidaat-huurder in no time!

Heb je investeringsplannen?

Ontdek meer dan 200 nieuwbouwprojecten.

Meer info hier

Meer artikelen