Kosten huis bouwen: 5 tips om je budget onder controle te houden
Inhoudstafel
Wat zijn de kosten om een huis te bouwen? Want de woningprijzen zitten al een tijdje stevig in de lift. En huren, dat is voor jou geen optie (meer). Hoe hou je een bouwavontuur financieel in de hand? Wij geven je vijf belangrijke tips mee.
1. Hoe belangrijk is de locatie?
Bouwgronden zijn grofwild. Zeker op interessante locaties, zoals in de groene buitenrand van grote steden. Bovendien variëren de prijzen van bouwgronden zelfs sterk binnen de provinciegrenzen. Zo zal een bouwgrond in het Limburgse Tongeren gemiddeld een heel stuk goedkoper zijn dan de gemiddelde bouwgrond in provinciehoofdstad Hasselt.
Hoe belangrijk is de locatie voor je? Is het eventueel een optie om een gemeente verder op zoek te gaan naar de geschikte bouwgrond? Idem voor de grootte van je perceel: 8 à 9 are is zeker geweldig, maar je moet het ook kunnen onderhouden. Misschien is een bouwgrond van 4 à 6 are ook al voldoende? En is die open bebouwing een must? Met een halfopen of zelfs een rijwoning heb je mits een slim ontwerp ook plaats te over. Bovendien betaal je minder energiekosten, want je verliest minder warmte langs je muren.
De (tien)duizenden euro’s die je in deze fase bespaart, steek je hoe dan ook meteen op zak voor het vervolg van je bouwtraject.
2. Breng al je kosten om je huis te bouwen in kaart
De kosten van je bouwgrond vormen een (belangrijk) deel van je uiteindelijke, totale bouwkost. In overeenstemming met de bepalingen van het Wetboek van Economisch Recht worden deze kosten duidelijk opgedeeld bij vastgoedadvertenties.
Deze ziet er als volgt uit:
- Bouwprijs exclusief BTW
- Grondprijs exclusief belasting
- BTW op bouw
- Grondbelastingen
- De totale prijs inclusief BTW* en belastingen
- * * Btw: 21% voor nieuwbouw, tenzij je valt onder de 6% btw-regeling bij sloop- en heropbouw
Vergeet daarnaast ook zeker volgende kosten niet (naast de bouwmaterialen, de aannemerskosten en de uiteindelijke afwerking – van je gevel, je keuken, badkamer… ):
- Architectenkosten
- Studiekosten: grondsondering, stabiliteitsingenieur, EPB-verslaggeving…
- Notariskosten en registratierechten
- Leningskosten
Een exacte prijs per vierkante meter op je bouwproject plakken, is daarom heel moeilijk. Online circuleren prijzen tussen de 1.600 en 1.800 euro per vierkante meter (inclusief btw). Al kunnen deze prijzen sterk oplopen naargelang je keuzes:
- Hoeveel vierkante meter aan bewoonbare oppervlakte wens je?
- Kelder en/of zolder?
- Op welke energiescore mik je? Driedubbele beglazing en een geothermische warmtepomp wegen zwaarder door dan pv-panelen en standaard 1.0-beglazing
- Standaard versus luxueuze afwerking
- Een extra berging of een extra grote keuken? De graad van afwerking verschilt hier sterk
3. Geen onderhandelaar? Al gedacht aan een bouwfirma?
Als bouwer heb je twee keuzes: je gaat zelf op zoek naar aannemers of je duidt een algemene bouwfirma aan. In het eerste scenario dien je zelf het juiste evenwicht te vinden tussen de best mogelijke prijs en kwaliteit. Hier is het dus extra belangrijk dat je een goed overzicht hebt over alle mogelijke kosten en de kleine lettertjes die in het contract staan. Zodat je in geval van onenigheid tijdens je bouw helemaal in je recht bent.
Is al dat zoeken, offertes vergelijken en prijzen onderhandelen niets voor jou? Een algemene bouwfirma neemt de volledige opvolging van je nieuwbouw op zich. Bovendien zijn de kosten om je huis te bouwen meestal een stuk afgelijnder. Een verrassing in budget komt hier in principe minder snel voor. En ook legaal ben je ingedekt. Een algemene bouwfirma moet zich namelijk aan de wet-Breyne houden. Als bouwheer geniet je hierdoor een aantal financiële en wettelijke garanties, zoals een maximum aan te betalen voorschotten.
4. Start je bouw met een financiële buffer
Onvoorziene omstandigheden komen – vergeleken met de aankoop van bestaande woningen – minder snel voor bij nieuwbouwwoningen. Toch kan je miscommunicatie tussen bouwpartners of een andere onvoorziene omstandigheid op de werf nooit uitsluiten. Hou daarom altijd voldoende budget aan de kant om dit op te vangen. Heb je het geld uiteindelijk niet nodig, dan kan je eventueel je interieurafwerking een stevige upgrade geven.
5. Schuif niets op de (te) lange baan
Twee uitspraken die je bij de meeste bouwers altijd hoort achteraf: “Als ik nog een tweede keer zou bouwen, dan zou ik het hier en daar toch anders hebben gedaan” en “Dat doen we wel binnen een paar jaartjes.”
Je budget onder controle stopt niet bij de oplevering van je langverwachte nieuwbouwwoning. Natuurlijk is het moeilijk om meteen je volledige woning – inclusief tuin, schilderwerken en mooie verlichting – te bekostigen. Maar hou er wel rekening mee dat deze kosten uiteindelijk toch zullen volgen. En dat niets er goedkoper op wordt doorheen de jaren.
Betekent dit dat je met minder tevreden moet zijn? Helemaal niet, maar probeer wel zoveel mogelijk op te nemen in je oorspronkelijke budget. Al zijn het maar de eerste grondwerken in je tuin, de aanleg van je terras of het grondlaagje verf op de muren. Probeer met andere woorden geen dingen te laten liggen die je doorheen de jaren gegarandeerd frustraties opleveren omdat je ze noodgedwongen te lang moet laten liggen. Besteed ook hier het nodige denkwerk en voorbereiding aan.
De exacte kosten voor de bouw van een huis?
Die ken je helaas dus pas achteraf. Maar door jezelf goed in te schatten en je zo goed mogelijk voor te bereiden, kom je normaal gezien al heel aardig in de buurt. Bepaalde bedrijven bieden een online rekentool aan om je bouwkost zo goed mogelijk in te schatten. Bekijk deze resultaten uiteraard altijd met een kritisch oog.
Vind je ideale bouwgrond op Immoweb
Zoals we in deze blog al stelden: de start van een succesvol bouwavontuur begint bij het kiezen van de ideale bouwgrond. Hier bij Immoweb zetten we je alvast op de goede weg.