Luxevastgoed anno 2021: meer dan ooit van goudwaarde
Inhoudstafel
2021 was hét jaar van het luxevastgoed en dat ondanks de coronacrisis. Of eigenlijk eerder dankzij de coronacrisis. Tot grote verbazing van de vele makelaars zelf. En ook dit jaar scheren de verkoopcijfers in het luxesegment hoge toppen. Welk prijskaartje hangt aan zo’n luxewoning vast? En wat zijn de golden hot spots in ons land?
De biedingen starten vanaf…
Van enorme villa’s en landgoeden tot exclusieve lofts midden in de grootstad. Of van kastelen – inclusief loopgracht – tot grandioze strandwoningen in de duinen met zicht op zee. Tegenover luxevastgoed staat logischerwijs een stevig prijskaartje, meestal met zeven cijfers.
Vorig jaar, tijdens corona, werden voor de eerste keer ooit meer dan 1.000 woningen – 1.132 om precies te zijn – verkocht voor meer dan 1 miljoen euro in ons land. Het overgrote deel daarvan bevindt zich in Vlaanderen.
De absolute toplocaties voor luxezoekers blijken Knokke-Heist, Ukkel en Antwerpen-stad te zijn, zo bleek onlangs nog uit een analyse van Hillewaere Vastgoed, specialist in luxevastgoed.
Corona allesbehalve spelbreker
Dat luxevastgoed het net zo goed deed de voorbije twee jaar bleek zelfs voor veel gespecialiseerde makelaars een verrassing te zijn. In 2020 draaide het wereldbekende Sotheby’s in ons land zelfs zijn beste jaar ooit. In vergelijking met het jaar voordien, noteerde de luxevastgoedverkoper een omzetstijging van maar liefst 40%.
Volgens datzelfde Sotheby’s had dit vooral te maken met de gevolgen van de strenge lockdowns. Mensen die over het nodige kapitaal beschikten en al langer droomden van een verhuis, wilden hun verhuisplannen niet langer uitstellen. Zowel van de stad richting de meer afgelegen woonplaatsen als vice versa. Vooral de vraag naar moderne luxewoningen, chique herenhuizen en nieuwbouwappartementen bleek vorig jaar heel groot te zijn. Net als woningen met een grote keuken, tuin en bureau.
Steeds jonger (en veeleisender) publiek
Waar de gemiddelde leeftijd van een koper van luxevastgoed zich vroeger rond de 50 jaar bevond, is dat publiek vandaag een stuk jonger. Volgens Hillewaere Vastgoed zijn de typische kopersprofielen in 2021 tussen de 35 en 50 jaar oud.
Opvallend, volgens dezelfde vastgoedspecialist, is dat luxueus niet altijd synoniem blijkt te staan voor groots en grootser. Een onderhoudsarme woning die zowel langs binnen als buiten een hoge afwerkingsgraad geniet, blijkt het meest gegeerd te zijn. Ook al gaat dat ten koste van een tiental vierkante meters.
Vooral de vraag naar moderne luxewoningen, chique herenhuizen en nieuwbouwappartementen bleek vorig jaar heel groot te zijn. Net als woningen met een grote keuken, tuin en bureau.
Jacht naar luxe met zicht op zee
Meer dan ooit is de kuststreek toevluchtsoord nummer één om tot rust te komen. Ook hier bleek corona de grote kickstarter te zijn. Met het buitenland dat plots onbereikbaar werd in combinatie met de nog steeds heel gunstige woonkredieten, besloten veel mensen om een (tweede) verblijf aan de kust te zoeken.
En dat daar een hoger prijskaartje aan vasthangt, blijkt voor heel wat mensen geen probleem te zijn. De duurste woningen zal je vooral terugvinden in kustgemeenten als Knokke, met uitschieters tot wel 7 à 9 miljoen euro voor de meest luxueuze woningen, aldus de Federatie van Belgische notarissen.
Lees ook: Waarom investeren in kustvastgoed zeker de moeite is
Wat staat er zoal op de Checklist Deluxe?
De perceelsgrootte, het aantal bewoonbare vierkante meters, de leeftijd en ligging van de woning en de hoge afwerkingsgraad bepalen uiteraard het grootste deel van de prijs van luxueus vastgoed. Maar wat doet het prijskaartje vandaag de dag gegarandeerd nog stijgen?
Onbetaalbaar uitzicht
Een luxeuze woning midden in de bossen of het heidelandschap, een strandwoning met zicht op zee in alle privacy … Een prachtig uitzicht en rustgevend gevoel zijn letterlijk onbetaalbaar. Logischerwijs vertaalt zich dat ook in een hogere woningprijs.
Binnen- of buitenzwembad
Een binnenzwembad betekent vakantie in eigen huis en dat op elke dag van het jaar. Maar ook een verwarmd buitenzwembad of zwemvijver zorgt het hele jaar door voor het nodige plezier en ontspanning. Zeker met een poolhouse, bar of terras in de buurt. Idem voor wellnesstoepassingen zoals een sauna, infraroodcabine of hamam.
Gastenverblijf
Voor wie regelmatig bezoekers of familie over de vloer krijgt en hen naast alle comfort ook de nodige privacy wil garanderen, gaat niets boven een gezellig gastenverblijf. Zeker wanneer het gastenverblijf omringd is door rustgevende natuur.
Thuisbioscoop
Terug van nooit weggeweest: de thuisbioscoop. De ervaring van een echte cinema onder je eigen dak is letterlijk en figuurlijk geld waard. Zeker als je die bioscoop ook kan gebruiken als gamekamer. Succes gegarandeerd bij jong en oud.
Wijnkelder
Een musthave voor wijnverzamelaars. Want echte fanaten weten dat de wijnervaring verder gaat dan het pure proefwerk. Vandaag hebben de klassieke stenen kelders veelal plaats gemaakt voor een moderne presentatiekamer, al dan niet voorzien van een degustatiebar.
Sportinfrastructuur
Een eigen tennis- of padelcourt? Een privégym? Voor potentiële kopers met een actieve levensstijl zijn sportvelden of -installaties een absolute meerwaaarde. Zeker wanneer er weinig onderhoud bij komt kijken. Tenzij het absolute liefhebbers van gras of gravel zijn, natuurlijk.
Sky = limit
Conclusie: een eigen bar, muziekstudio, paardenmanège of bowlingbaan… Wie vijf minuutjes online rondspeurt, weet dat de categorie luxevastgoed zich moeilijk laat vastpinnen.
Een binnen- en/of buitenzwembad staat vaak met stip op nummer 1 bij de zoektocht naar luxevastgoed.
Exclusief vastgoed (ver)kopen? Start op Immoweb
Immoweb is de grootste woningendatabase van het land. En daar horen ook luxueuze woningen bij. Ben je op zoek naar luxevastgoed of wens je jouw exclusieve pand te verkopen? Start je zoektocht op Immoweb.