vastgoed belgische kust
Leestijd: 4 min

Vastgoed aan de Belgische kust, een veilige investering

Wil je investeren in een appartement aan de Belgische kust? Droom je van een mooi huis aan de kust waar je tijdens je weekends en vakantie naartoe kunt? Vastgoed aan de Belgische kust, dat is een vaste waarde! Ontdek de voordelen van een pand aan zee.

De laatste jaren kent het vastgoed aan de Belgische kust een echte boom. De vastgoedactiviteit is er trouwens met 30% gestegen sedert 2014. De Belg kiest steeds meer voor een tweede verblijf in België. Dat is makkelijk en snel bereikbaar.

Deze trend heeft zich overigens ook in 2020 doorgezet. Als gevolg van de gezondheidscrisis hebben we tussen januari en oktober 2020 een verhoging van de vastgoedtransacties aan de kust vastgesteld met 4,4% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In heel België zijn de vastgoedtransacties daarentegen met 5,8% gedaald. Het lijkt erop dat de gezondheidscrisis de Belgen ertoe aanzet om te investeren in tweede verblijven in eigen land, en de Belgische kust zit duidelijk in de lift! 

Wil jij ook investeren in een appartement of huis aan de Belgische kust

Doe jezelf een tweede verblijf cadeau aan de kust

Slechts 20 tot 30% van de vastgoedeigenaars aan de Belgische kust verblijven er het hele jaar. Voor de andere zijn deze panden tweede verblijven die velen verhuren als ze er zelf niet in verblijven. De vastgoedmarkt aan de kust is heel specifiek. 

De meeste investeerders kiezen een badstad omwille van de herinneringen die ze oproept. Ze koesteren een bepaalde badstad waar ze hun vakanties doorbrachten met de familie. Voor hen ligt de keuze van de badstad voor de hand; ze willen immers de herinneringen terug oproepen en die delen met hun kinderen of kleinkinderen. 

Vroeger was de aankoop van een woning aan de Noordzee voor velen een gemakkelijke belegging die veel opbracht: als ze het hele jaar verhuurd worden, kunnen deze panden zeer rendabel zijn.. 

Maar vandaag de dag willen de meeste investeerders samen met familie of vrienden gedurende meerdere weken of maanden per jaar van hun pand genieten. Als je vastgoed aan de Belgische kust bezit, heb je de mogelijkheid om te ontsnappen aan de sleur en te genieten van de frisse zeelucht. 

Of je nu het hele jaar door of enkel ‘s zomers van je woning aan de kust wilt profiteren of als je die wilt verhuren: als eigenaar kan je op meer dan één manier profijt halen uit je vastgoed aan de kust.

Maak je vastgoed aan de kust rendabel: verhuur het

De beslissing om vastgoed te verhuren is dubbel. Je kan perfect je pand voor kortere of langere duur verhuren. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je er zelf niet meer om het even wanneer naartoe kunt gaan. 

Vastgoed aan zee, een vaste waarde

Je kunt ervoor kiezen om een pand te verhuren terwijl je je lening afbetaalt. Als je over voldoende spaargeld beschikt om zonder lening aan te kopen, profiteer dan van de hoge verhuurprijzen aan de Belgische kust om een mooi spaarpotje aan te leggen en dus te kunnen genieten van een meer comfortabel pensioen. Dat geld is beter belegd in vastgoed dan dat het op je bankrekening slaapt.

Bovendien blijft de prijs van appartementen en villa’s aan zee steeds stijgen. Indien je vandaag investeert, kan je binnen enkele jaren met een mooie winst verkopen, als je tenminste het geschikte moment uitkiest.

Deskundig advies voor een geslaagde investering

Omring je met professionals. Zij zullen je de voordeligste oplossingen kunnen adviseren. Is het gunstiger om je appartement of huis gedurende meerdere opeenvolgende jaren te verhuren, om er zelf nadien volop van te genieten? Aan de Belgische kust willen de meeste mensen een pand huren per weekend of per week kunnen huren: het kan dus voordeliger zijn om voor deze optie te kiezen. Op die manier kan je de prijzen optrekken naargelang de marktsituatie. 

Vergeet niet om een schatting te laten uitvoeren van je huurinkomsten, online of bij een makelaar. Zo verhuur je je vastgoed aan de juiste prijs. 

Wanneer investeer je best in vastgoed aan de Noordzee? 

Het lijkt voor velen logisch om in de lente aan te kopen, zodat ze er zo snel mogelijk van kunnen genieten tijdens de hete Belgische zomers. Laat dit toch nog even bezinken vooraleer je overgaat tot aankoop. 

Vermijd een impulsaankoop, zelfs al wil je zo snel mogelijk profiteren van je pand aan zee. Neem de tijd om je budget en criteria op te stellen.

 Heb je een lening nodig of beschik je over voldoende spaargeld om zonder lening aan te kopen? 

Vastgoed aan de Belgische kust tegen uiteenlopende prijzen. Een appartement in Knokke kost gemiddeld € 465.000, terwijl dat in Westende rond de € 174.000 schommelt. Behalve de locatie heeft het type pand een enorme impact op de prijs. Wil je een appartement met zeezicht? Een villa zonder inkijk, met tuin en zwembad? Een eigen stek vlakbij de cafés en winkelstraten? 

Je kunt op verschillende plaatsen vastgoedzoekertjes terugvinden: op onze pagina met online zoekertjes, op de websites van makelaars, tijdens je wandeling door de buurt van je dromen… 

Eenmaal je je droompand hebt gevonden, volg dan deze verschillende stappen, en geniet volop van je nieuwe appartement of villa aan de Belgische kust! 

Wil je investeren in vastgoed aan de Belgische kust?

Vind je droompand op Immoweb. Als grootste Belgische vastgoedwebsite bieden we je tal van vastgoedzoekertjes. Selecteer je criteria, budget en ideale badstad, en vind het appartement of huis van je dromen!

Vind vastgoed aan de kust

Meer artikelen