Opschortende voorwaarde bod: extra veiligheid voor woningkopers
Inhoudstafel
Een bod doen op een woning is een officiële verbintenis naar de verkoper toe. Gaat hij of zij akkoord met jouw bod, dan is de aankoop een feit. Ook in geval van een financieel onverwachtse tegenvaller. Tenzij je jouw bod koppelt aan een opschortende voorwaarde.
Wat is een opschortend voorwaarde bij een woningbod?
Wie een officieel bod op een woning uitbrengt, kan hier na een akkoord van de verkoper in principe niet meer onderuit. Dat is helemaal prima als je al jouw zaakjes mooi geregeld hebt, zoals het tijdig afsluiten van een woonlening. Maar in de praktijk gebeurt het wel vaker dat er alsnog een kink in de kabel verschijnt.
In dat geval is een opschortende voorwaarde bij het maken van je bod van onschatbare waarde. Het laat je namelijk toe om voorbehoud in te bouwen. Als geïnteresseerde koper doe je een effectief bod, maar je laat ook een aantal duidelijke voorwaarden opnemen. Wordt aan een of aan alle voorwaarden voldaan binnen de afgesproken termijn, dan kan de aankoop definitief afgerond worden. Zo niet, is het bod niet langer geldig.
Opschortende voorwaarde: van cruciaal belang
Doe je een officieel bod op de woning zonder opschortende voorwaarden in te bouwen en deze duidelijk te omschrijven? In dat geval heeft de verkoper voldoende bewijs in handen dat je tot het kopen van de woning wenst over te gaan.
Met andere woorden: voor jou als koper is er geen weg meer terug, zelfs als na het bieden blijkt dat de woning gebreken vertoont waar je niet eerder vanaf wist. Tenzij je een zware schadevergoeding ophoest, die kan oplopen tot wel 10% van de totale verkoopprijs.
In principe is ieder type van overeenkomst – mondeling en schriftelijk – bindend. Al moet het bod, maar ook het aanvaarden ervan, zwart op wit bewezen kunnen worden. Zo kan een mondelinge afspraak, sms of e-mail alsnog betwist worden langs beide kanten, maar 100% zekerheid over het vervolg heb je nooit. Met een opschortende voorwaarde daarentegen, speel je wél op zeker.
Een opschortende voorwaarde werkt niet als extra bedenktijd. Je dient te bewijzen dat je in tussentijd alle mogelijke actie ondernomen om de verkoop te doen slagen.
Welke opschortende voorwaarden bestaan er?
Er zijn verschillende logische redenen om een opschortende voorwaarde mee te nemen in je woningbod. De meest voorkomende voorwaarden zijn:
- Een uiterlijke vervaldatum van het bod. Zo niet, blijft je bod in principe voor onbepaalde tijd doorlopen
- Het tijdig verkrijgen van een hypothecaire lening
- Het tijdig ontvangen van bepaalde attesten: omgevingsvergunning, positieve elektriciteitskeuring, een blanco bodemattest, bewijzen rond risico’s op overstromingsgevaar,…
- De garantie op eventuele bijkomende werken door de verkoper
Betekent dit dat je een opschortende voorwaarde ook kunt inbouwen zodat je iets langer kunt nadenken over het al dan niet kopen van de woning? Absoluut niet. Je dient namelijk te bewijzen dat je wel degelijk alle mogelijke actie hebt ondernomen om de verkoop te doen slagen.
Opschortende voorwaarde versus aankoopoptie
Wil je jezelf toch wat extra tijd kopen om die laatste twijfels te doen verdwijnen? In dat geval is het belangrijk om het verschil te kennen tussen de opschortende voorwaarde bij een bod en de aankoopoptie. Een opschortende voorwaarde valt weg van zodra aan die voorwaarde voldaan is. Hierna vindt de verkoop van de woning plaats zoals afgesproken.
Bij een aankoopoptie krijg je – mits akkoord van de verkoper en mogelijk tegen betaling van een vergoeding – voorrang op de rest van de geïnteresseerde kopers op het kopen van de woning.
Licht je de optie, dan gaat de verkoop automatisch door. Cruciaal is om in de optie de nodige afspraken met de verkoper vast te leggen, zoals de prijs en de betalingsvoorwaarden. Ga je binnen de onderling afgesproken termijn toch niet over tot aankoop, dan kunnen de anderen alsnog hun slag slaan.
Haast en spoed zijn zelden goed. Neem de tijd om de koopwoning te bestuderen en vraag alle nodige informatie op zodat je een doordachte keuze kunt maken.
Zo doe je een veilig en sterk bod
Moraal van het verhaal: een bod op de woning van je dromen breng je maar beter niet te goeder trouw uit. Zoals we hierboven al stelden, is een officieel bod niet vrijblijvend en kunnen hier wel degelijk grote financiële gevolgen aan vasthangen.
Door je bod goed voor te bereiden, maak je het zowel voor jezelf als voor de verkoper een pak aangenamer. Nog een aantal afsluitende tips:
- Ga nog voor je eerste bod na bij je bank of je voldoende financiële slagkracht hebt om de woning te kunnen kopen
- Laat je nooit onder druk zetten: bezoek de woning en vraag de nodige informatie (attesten, keuringsbewijzen,…) op zodat je een doordachte keuze kunt maken
- Doe je bod altijd schriftelijk en vermeld duidelijk de belangrijkste details, zoals de opschortende voorwaarde(n), de vervaldatum van het bod, maar ook het adres van de woning, de gegevens van de verkoper, de datum en de nodige handtekeningen.
De weg naar je eerste bod begint bij Immoweb
Nu je helemaal op de hoogte bent van het biedingsproces en over het belang van de opschortende voorwaarde, is er geen reden meer om de zoektocht van je toekomstige woning uit te stellen. rnrnBij Immoweb publiceren we dagelijks tal van nieuwe, interessante koopwoningen in jouw regio. Wij wensen je alvast veel succes met je spannende zoektocht.rn