Sleutel-op-de-deurwoning of toch maar niet: wat is jouw topprioriteit?
Inhoudstafel
Sleutel-op-de-deurwoningen schoten de afgelopen vijftien à twintig jaar massaal uit de grond. Daarbij gingen ook steeds meer vooroordelen gepaard. Terecht of niet? Wanneer is een sleutel-op-de-deurwoning helemaal iets voor jou?
Je vrije tijd is je meest kostbare goed
Wil je een nieuwe woning bouwen, dan heb je twee grote opties. Ofwel ga je zelf op zoek naar een aannemer en leid je zelf je bouwtraject in goede banen, ofwel stel je één algemeen bouwbedrijf aan dat je woning van a tot z bouwt. Van ruwbouw over technieken tot en met de afwerking. In dat laatste geval spreken we van een sleutel-op-de-deurtraject.
Het grote voordeel van samenwerken met één algemene aannemer is dat deze de volledige opvolging van de werken voor zich neemt. Met andere woorden, je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar een ruwbouwfirma, een sanitairbedrijf, iemand voor je hernieuwbare technieken, een pleisterwerker, chapefirma, noem maar op. Ook de hele administratiemolen blijft ver uit jouw buurt en je hoeft je niets meer aan te trekken van de vele verplichte telefoontjes en mails met onder meer de gemeente, studiebureaus en EPB-specialisten.
Kort samengevat: een sleutel-op-de-deurfirma levert je een pak extra vrije tijd – en vele gewonnen uren slaap – op. Bovendien kunnen ze jou helpen om bepaalde knopen eenvoudiger door te hakken. Alle expertise zit namelijk op één plek verzameld.
Je wil binnen je vooropgestelde budget blijven
Een van de belangrijkste redenen waarom nieuwbouwers ervoor kiezen om hun project zelf te coördineren? Ze hopen op deze manier zoveel mogelijk geld te besparen. In het beste geval levert hen dat een hoge kwaliteit aan een zeer betaalbare prijs op. Langs de andere kant is een onvoorziene meerprijs snel een feit.
Dat risico op meerprijzen is bij sleutel-op-de-deurwoningen uitgesloten. Tenzij je in onderling overleg besluit om alsnog voor een ander materiaal of afwerking te kiezen dan vooraf afgesproken. De prijs die je aan het begin van je samenwerking met het sleutel-op-de-deurbedrijf ondertekent, is ook die wat je aan het einde van de rit betaalt.
Bovendien hanteren sleutel-op-de-deurbedrijven lastenboeken die in detail omschrijven wat inbegrepen zit in de afgesproken prijs. Zo is er achteraf geen enkele discussie mogelijk bij de definitieve afrekening.
Heel wat sleutel-op-de-deurondernemingen specialiseren zich in alternatieve bouwtechnieken. Denk aan houtskeletbouw, prefabbouw of woningen met extra focus op ecologie en duurzaamheid.
Je zoekt maximale bescherming
Wie bouwt met afzonderlijke aannemers heeft in principe minder controle over zijn bouwtraject. Hoewel iedere aannemer over een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering dient te beschikken, zou het niet de eerste keer zijn dat er discussie ontstaat over de schuld bij schadegevallen of gebrekkige plaatsingen. Denk bijvoorbeeld aan een kras op een raamprofiel nadat zowel de pleisterwerker als de chapper vlak na elkaar zijn gepasseerd op de werf. Of aan een raam dat niet volledig aansluit op je muren. Met alle vertragingen en financiële onduidelijkheden van dien.
Bij een sleutel-op-de-deurbedrijf geniet je dankzij de wet-Breyne van garanties die zwart op wit staan. Zo mag de aannemer in kwestie je hoogstens 5% voorschot vragen op de volledige kostprijs van de werken in kwestie. De rest van het bedrag maak je in schijven over naarmate de werken vorderen. Ook in het geval van een eventueel faillissement ben je financieel beschermd en zal je bouwproject gewoon onder leiding van een andere aannemer kunnen verderlopen.
Is je bouwproject bijna ten einde? Gebruik je voorlopige oplevering om eventuele gebreken of onafgewerkte zaken op papier te zetten. Die dient je aannemer binnen een afgesproken termijn – meestal een jaar – in orde te brengen. Leeft de aannemer in kwestie de wet-Breyne niet na, dan kan de overeenkomst alsnog stopgezet worden.
Je houdt graag je opties open
Over sleutel-op-de-deurwoningen wordt vaak gezegd dat ze gebaseerd zijn op een voorgekauwd ontwerp. Het klopt dat bepaalde bouwbedrijven werken met typeontwerpen, maar ook deze woningen zijn tot op bepaalde hoogte personaliseerbaar.
Daarnaast werken minstens evenveel sleutel-op-de-deurbedrijven samen met interne of externe architecten die vertrekken vanaf een wit blad. Je behoudt in dat geval dus alle vrijheid op vlak van ontwerp.
Een andere positieve evolutie is dat heel wat sleutel-op-de-deurondernemingen zich gespecialiseerd hebben in alternatieve bouwtechnieken. Denk aan houtskeletbouw, prefabbouw of woningen met extra focus op ecologie en duurzaamheid. Doordat ze dagelijks met hun specialisatie bezig zijn, weet je dat je kan rekenen op de nodige expertise.
Blijft de keuze beperkt tot standaardontwerpen of geniet je absolute vrijheid op vlak van ontwerp? Niet elk sleutel-op-de-deurbedrijf hanteert dezelfde werkwijze.
Je wil meteen weten wanneer je housewarming kan inplannen
Naast het communiceren van een vaste prijs zijn sleutel-op-de-deurbedrijven ook sterk in het plannen van bouwprojecten. Als bouwheer weet je dus redelijk snel wanneer je je mag opmaken voor de langverwachte verhuis – en de bijhorende housewarmingfeestjes.
Bovendien loop je minder risico op vervelende vertragingen tijdens je bouwtraject, net omdat iedereen volgens dezelfde planning werkt. En loopt het toch ergens niet zoals verhoopt, dan is er meestal iemand specifiek aangeduid bij wie je terecht kan, zowel op kantoor als op de werf.
En de nadelen van een sleutel-op-de-deurwoning?
Een continuë opvolging van je project en de bijhorende gemoedsrust komen natuurlijk aan een bepaalde prijs. Dat kan ervoor zorgen dat de prijs van een sleutel-op-de-deurwoning hoger ligt dan de vooropgestelde prijs tijdens een “traditioneel “bouwtraject. Althans aan het begin van de rit, want net omdat je met meer aannemers in het spel minder controle hebt over prijsafwijkingen, kan je achteraf alsnog (ver) van je vooropgestelde budget afwijken.
Besef tot slot ook dat niet elk sleutel-op-de-deurbedrijf de zelfde werkwijze hanteert. Met of zonder eigen architect? Blijft de keuze beperkt tot standaardontwerpen of geniet je absolute vrijheid op vlak van ontwerp? Heb je één of meerdere aanspreekpunten tijdens het bouwproces? Informeer je dus altijd voldoende op voorhand.
Vind een bouwpromotor in jouw buurt
Op zoek naar het geschikte bouwbedrijf om jouw toekomstig woonavontuur in de beste banen te leiden?