fietsen voor gevel stadswoning met blauwe deur
Leestijd: 4 min

Stadswoning kopen: de voor- en nadelen

Wakker worden met de energie van de stad rondom je, een plek waar alles binnen handbereik is. Niet voor niets zien we de afgelopen jaren een groeiende trend in het kopen van stadswoningen. In dit artikel halen we aan waarom een woning in de stad al dan niet op jouw lijf geschreven is.

Dicht bij alle animo

Een stadswoning kopen, betekent in de eerste plaats kiezen voor levendigheid. Gelegen in het hart van de actie, is je woning een steenworp verwijderd van werkplekken, scholen, parkjes, winkels, horeca… Kortom, dicht bij het bruisende sociale en culturele leven.

Maak het jezelf gemakkelijk

Leven in een stadswoning komt ook met vele praktische voordelen op vlak van mobiliteit. Doordat je alles dichtbij hebt, breng je minder tijd in de auto door. Met het openbaar vervoer, je fiets, de step of zelfs te voet ben je quasi meteen waar je moet zijn: bij de bakker, buurtwinkel, in je lievelingsrestaurant, fitness- of sportclub, noem maar op. Bovendien leer je jouw (nieuwe) stad op een heel andere manier (ver)kennen, waardoor je je nog enkel sneller thuis zult voelen.

Kleine ecologische voetafdruk

Minder afhankelijkheid van auto’s vermindert je ecologische voetafdruk. Bovendien stimuleren veel steden groene initiatieven, zoals gemeenschapstuinen en duurzame openbare transportopties. Door voor een stadswoning te kiezen, draag je dus rechtstreeks bij aan een groenere toekomst. Misschien is die auto zelfs helemaal niet meer nodig?

Interessante investering

Stadswoningen kunnen bovendien een slimme investering zijn. De ideale locatie gecombineerd met bijvoorbeeld een doordachte renovatie-aanpak of aankoop van een nieuwbouwappartement kan tot een significante waardestijging leiden op lange termijn. Je thuis in de stad wordt op die manier ook een deel van een financieel zekerdere toekomst.

Fan van karakter?

Ben je gericht op zoek naar een karaktervolle koopwoning met een verhaal en geschiedenis? Dan is de kans groot dat je in de stad jouw slag slaat. Ben je bijvoorbeeld helemaal verknocht aan oude herenhuizen? Laat de charmes van weleer herleven of maak er jouw unieke eigentijdse versie van.

luchtfoto huizen daken Brussel
De ideale locatie gecombineerd met een doordachte renovatie-aanpak kan tot een significante waardestijging van je stadswoning leiden op lange termijn.

Waarom een stadswoning kopen misschien niets voor jou is

Natuurlijk komt het stadsleven met zijn eigen set uitdagingen. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje:

  • Kleinere oppervlakte: een automatisch gevolg van de hogere vastgoedprijzen, is dat de oppervlaktes van stadswoningen over het algemeen beperkter zijn. Logischerwijs is het aanbod van appartementen in steden dan ook groot in een stad.
  • Verouderde panden: heel wat interessante panden in (groot)steden zijn zichtbaar in aanraking gekomen met de tand des tijds en vragen dus heel wat opknap- en renovatiewerk. Het is dus kwestie om je financiële slagkracht zo goed mogelijk in te schatten.
  • Tuintjes zijn schaars: een stadswoning met tuin, ze bestaan wel degelijk. Maar dat merk je natuurlijk ook aan hun prijskaartje. Gelukkig beschik je vaak over heel wat mooie groene alternatieven in de stad, zoals stadsparken of groene bufferzones. Of wat dacht je van een verticale tuin op je terras of van een minimoestuin?
  • Een stad leeft (ook ’s nachts): niet alleen New York slaapt nooit, ook (groot)steden in ons land kunnen er wat van. Mensen op straat, verkeer in de straat, muziek of gepraat van je buren… Dichter bij elkaar wonen betekent meer geluid rondom je. Je woning slim akoestisch isoleren, kan al een groot verschil maken.
  • Wat met je auto? Woningen met een oprit of plaats voor de deur zijn schaars in dichtbewoonde steden. Als je dus niet over een ondergrondse parkeergarage beschikt of er is geen gratis parkeerterrein in de buurt, dien je dus een budgetvriendelijke oplossing voor je wagen te vinden. Bijvoorbeeld in de vorm van een bewonerskaart.
  • Ben je erg gesteld op privacy? Wonen in de stad betekent mogelijk dat je overburen – zeker vanuit een hoger appartement – zicht kunnen hebben op wat er zich in bepaalde ruimtes van jouw woning afspeelt. Dit valt natuurlijk eenvoudig op te lossen met de juiste raamdecoratie, maar is wel iets om rekening mee te houden.
vrouw geniet van dakterras in de stad
Fan van de stad én van het groen, maar heb je niet veel plaats buiten? Wat dacht je van een mini(moes)tuin of verticale tuin om je stadswoning of terras op te fleuren?

Tips voor het kopen van een stadswoning

Hebben de pro’s het voor jou toch gehaald van de contra’s? Dan geven we je nog een aantal tips mee die de zoektocht naar je gedroomde stadswoning kunnen vergemakkelijken.

1.      Onderzoek de buurt

  • Welke voorzieningen liggen er in de buurt? Denk aan winkels, parken, scholen, ziekenhuizen…
  • Kan je op de meeste plaatsen geraken met het openbaar vervoer of heb je toch dagelijks nood aan een auto?
  • Hoe veilig en/of kindvriendelijk is de buurt rondom?
  • Hoe druk is het er op weekdagen, tijdens weekends en ’s nachts?
  • Is er sprake van een hechte gemeenschap of buurtgevoel?
  • Wat voor mensen wonen er voornamelijk: gezinnen, werkende mensen…?

2.      Licht de woning grondig door

  • Hak geen knopen door zonder een grondig woningbezoek vooraf
  • Controleer de staat van de woning zorgvuldig: de leeftijd van het pand, de kwaliteit en huidige staat van de gebruikte materialen, verborgen gebreken en eventuele noodzakelijke reparaties
  • Is de beschikbare oppervlakte voldoende voor je huidige én toekomstige woonplannen?
  • Zou je je er thuis kunnen voelen mits eventuele aanpassingen aan de indeling en/of het interieur? 
  • Hoor je op het moment van je bezoek al veel geluid van bij je buren?

3.      Wat kost het je vandaag en brengt het je morgen op?

  • Is de prijs marktconform? Verkrijg inzicht in de vastgoedmarkt van de stad. Kijk naar prijstrends en de vraag naar gelijkaardige woningen in de regio
  • Informeer naar eventuele toekomstige ontwikkelingsplannen in je omgeving (commerciële projecten, nieuwe infrastructuur…) die de waarde van je woning zouden kunnen beïnvloeden
  • Onderzoek je hypotheekopties en zorg ervoor dat je de beste financieringsvoorwaarden krijgt
  • Stel een realistisch budgetplan op en houd rekening met extra kosten, zoals belastingen, onderhoudskosten en eventuele kosten gelinkt aan het appartementsleven
  • Een appartement kopen om te verhuren? Lees je goed in

Klaar om de stap naar een stadswoning te zetten?

Een stadswoning kopen is dus meer dan investeren in wat bakstenen en mortel, het is een investering in een levensstijl. Het biedt de unieke combinatie van gemak, cultuur en sociale dynamiek.

Klaar om de stap te zetten? Start jouw zoektocht vandaag nog op Immoweb en duik in de vele beschikbare stadswoningen in jouw regio.

 

Vind jouw stadswoning

Meer artikelen