groene stad
Leestijd: 4 min

Een groene stad voor een gerust gemoed: geef jij mee het goede voorbeeld?

De groene stad is niet alleen een must als we de aarde wat ademruimte willen geven. Ook voor onze eigen gemoedsrust is het een goed idee om ons steentje bij te dragen en onze binnensteden wat meer in het groen te steken. Wat kan je zelf doen? En waar geven ze vandaag al het goede voorbeeld?

Corona zullen we maar al te graag uit onze levens verbannen. Iets wat we dankzij deze pandemie wél hebben leren appreciëren, is de ruimte rondom ons. Voor velen die lockdown na lockdown zonder tuin of terras doorbrachten, bleek de maat uiteindelijk vol. Zij gingen op zoek naar een woning met meer buiten, met meer groen.

Maar de prijzen – zeker in de stadsranden – blijken navenant. En op het platteland wordt er tegenwoordig niet zomaar bijgebouwd. Beschik je over een (dak)terras of stadstuintje, dan kan je met relatief weinig middelen en onderhoud toch genieten van weelderig groen.

De voordelen van een groene stad

Vergis je niet, meer groen in en rondom huis is niet alleen een plezier om naar te kijken, het draagt ook effectief bij tot een gezondere leefomgeving.

Zo halen planten en bomen niet alleen CO2 uit de lucht, maar ook het almaar toenemende fijnstof ten gevolge van uitlaatgassen. Daarnaast heeft veel groen in de stad ook een verkoelend effect. Met de toenemende temperaturen van de afgelopen jaren en de frequentere hittegolven een welgekomen bondgenoot.

Door meer groen aan te planten, draag je ook actief jouw steentje bij aan de biodiversiteit in je omgeving en stad. Bijen, vlinders en andere insecten komen graag op bezoek. En tot slot winnen ook je persoonlijke fysieke en mentale gezondheid bij een groenere stad en omgeving. Meer groen betekent namelijk meer zuurstof in de lucht en minder stress in hoofd en lichaam.   

Het volstaat om de hashtag #urbanjungle in Instagram in te geven om overspoeld te worden met geweldige ideeën en tips om je huis of appartement om te toveren in een urban oase.

Beginnen doe je in eigen huis

Afhankelijk van de buitenruimte die je ter beschikking hebt, kan je meerdere kanten uit.

Geen terras of tuintje?

Toegegeven, het is veel eenvoudiger om actief aan de slag te gaan met jouw eigen stukje groen wanneer je daadwerkelijk een tuin of terras hebt. Is dat niet het geval, heb je twee opties: creëer een groene binnenoase of vraag na of je jouw gevel, voortuintje of zelfs stoep in de groene strijd mag gooien.

Gevel- of stoeptuin

Steeds meer steden – zoals Brussel, Gent, Luik, Antwerpen… – laten toe om je gevel of stoep te verfraaien met bijvoorbeeld gevelplanten, bloembakken of zelfs een minivoortuintje. Misschien kom je zelfs in aanmerking voor een subsidie. Hier hangen natuurlijk per gemeente specifieke voorwaarden (afmetingen, plantenkeuze…) aan vast. In Brussel wil het project ‘Vooruit met de wijk’ zelfs hele buurtinitiatieven op stapel zetten. Net als de Geveltuinbrigade in Gent. Ideaal om je karretje aan vast te hangen indien je zelf nog niet goed weet waar te beginnen.

Kan je helaas geen kant uit buiten je vier muren? Het is altijd een goed idee om veel groen in huis te halen. Het volstaat om de hashtag #urbanjungle in Instagram in te geven om overspoeld te worden met geweldige ideeën en tips om je huis of appartement om te toveren in een urban oase. Of je nu een beginner of expert-botanicus bent.

Klein terras?

Zelfs met het kleinste terras kan je jouw steentje bijdragen aan de groene stad van morgen. Een verticale tuin – bijvoorbeeld met behulp van plantenhangers of een vaste plantenwand – maakt niet alleen je tuin visueel groter, je verliest ook amper van je vloeroppervlakte. Bovendien kan je jouw verticale tuin perfect combineren met een bijen- of insectenhuis om nuttige beestjes een gezellige rustplaats te schenken. En waarom geen minimoestuin? Met een vierkantemeterbak kan je al meteen je eigen sla, spinazie, peterselie of basilicum laten groeien.

Een iets groter terras biedt natuurlijk extra mogelijkheden. Kleine boompjes, struiken, bloemenzones… Met houten terrasmeubels en -accessoires geef je jouw stadstuin nog dat extra tikkeltje natuurlijke uitstraling.

Groendak

Heb je geen terras, maar wel toegang tot het dak? Heb je al eens nagedacht over een groendak? Afhankelijk van je dakopbouw heb je hier verschillende mogelijkheden.

Klein stadstuintje

Beschik je over je eigen stadstuintje? De sleutel tot succes: keep it simple. Een overvloed aan verschillende planten- en materiaalsoorten geeft al snel een chaotische indruk. Blijf consequent in je keuzes en creëer zo rust in je tuin.

Laat je ook wijselijk bijstaan in je plantenkeuze. Welke bomen worden niet te groot? Kies voor je eigen gemak ook voor planten die het hele jaar mooi blijven, ondanks het eventuele minder zonlicht dat ze krijgen.

Dit Bosco verticale in het Italiaanse Milaan toont één van de vele gezichten van de groene stad.

En dit gebeurt er wanneer iedereen jouw voorbeeld volgt! 

Vele kleintjes maken een groot. Dat je de blog tot hier hebt gelezen, betekent dat je er wat voor over hebt om mee te bouwen aan je eigen groene stad. Als iedereen zo groot(s) als jij zou denken, hoe zou de wereld er binnenkort dan kunnen uitzien?

Vele steden, zoals Sydney, Vancouver, Tokyo en Singapore pronken al met mooie groene eyecatchers te midden van het drukke openbare leven. Maar misschien kan je deze vraag het best stellen aan de Italiaanse architect Stefano Boeri. Zijn Bosco verticale in zijn thuisstad Milaan toont één van de vele gezichten van de groene stad. Twee enorme woontorens volledig bedekt met honderden bomen, duizenden struiken en tienduizenden planten en bodembedekkers. Geen fictie, maar al jaren realiteit.

Intussen heeft Boeri zelfs een volledige groene stad uitgetekend. Meer bepaald in Cancun, Mexico. Het project draagt de naam Smart Forest City en moet de 100% zelfvoorzienende thuis worden van zo’n 130.000 inwoners. Volledig omgeven door zonnepanelen en een eigen kanalensysteem, zal de stad zorgen voor haar eigen energie en water. En ook voor haar eigen voedsel, dankzij de omringende landbouwpercelen.

In totaal zullen meer dan 260.000 bomen en 7,5 miljoen planten hun thuis vinden in het 557 hectare grote gebied. De gebouwen zijn straks natuurlijk maximaal voorzien van groendaken en -gevels. De groene stad van de toekomst? Die laat misschien niet zo heel lang meer op zich wachten.

De Italiaanse architect heeft trouwens ook zijn eerste project voor ons land uitgetekend. In Antwerpen verrijst straks Palazzo Verde. En zoals de naam het doet vermoeden, zal ook daar groen de voertaal zijn.

Op zoek naar een woning met terras en/of tuin?

Op Immoweb filter je eenvoudig je zoekopdracht op woningen met tuin of terras. Klein en praktisch of mag het toch iets groter? Richting het warme zuiden georiënteerd of toch liever richting het koelere noorden?

Zoek je eigen groen stekje

Meer artikelen