Meisje op trappen
Leestijd: 2 min

Te ondernemen stappen om een woonkrediet te verkrijgen

Een goed doordachte aanvraag kan het verschil maken bij het kopen van het huis van je dromen. Hier volgen de verschillende stappen om een hypotheek te verkrijgen.

Een huis kopen is een mijlpaal in het leven. De zoektocht naar het perfecte huis of appartement achtervolgt aspirant-kopers doorgaans vele nachten. Dus als het huis van je dromen voorbij komt, is het beter om geen tijd te verspillen. De voorbereiding van je hypotheekdossier en het vinden van een woonkrediet voordat je met je zoektocht begint, kan doorslaggevend zijn.

Uitgespreid speelgoed

Het verkrijgen van een hypotheek: hoe werkt het?

Stap 1: Beoordeel je maandelijkse aflossingscapaciteit

Weten wat je aflossingscapaciteit is, is van essentieel belang voor het ramen van het budget dat je beschikbaar hebt voor de aankoop van een woning. Het gaat om ongeveer 1/3 van je inkomen, maar je kan het beste een online simulatie van een woonkrediet doen om het nauwkeuriger in te schatten.

Lees ook: Hoeveel kan ik lenen voor mijn hypotheek?

Stap 2: Vergelijk aanbiedingen

Het is niet altijd gemakkelijk om verschillende hypotheekoffertes met elkaar te vergelijken, omdat ze niet noodzakelijk dezelfde elementen bevatten (aanvraagkosten, verzekering van het openstaande saldo, verzekering, enz.) Het JKP geeft je een duidelijk idee van de kosten van elke lening.

Online een aanvraag indienen bij Immoweb by KeytradeBank is ook een eenvoudige en transparante oplossing. Je hoeft geen tijd te verspillen aan onderhandelen, want je krijgt direct de beste prijs.

Stap 3: Het samenstellen van je dossier

De door jou gekozen financiële organisatie heeft concrete gegevens nodig om te bepalen of je in staat bent je lening terug te betalen. Het is daarom noodzakelijk je financiële inkomsten en je lopende leningen te vermelden.

Hier vind je de lijst met essentiële informatie om een hypotheek te verkrijgen.

Stap 4: Vraag een prijsopgave bij de bank

Na analyse van je dossier geeft de bank je een raming van het bedrag van het vastgoedkrediet dat je kan krijgen. Zo kan je je zoekopdracht verfijnen.

Wees voorzichtig: neem deze raming niet zonder meer aan, want de hypotheekrente fluctueert voortdurend en de omstandigheden kunnen veranderen.

Lees ook: Wat beïnvloedt de hypotheekrente?

Stap 5: De juiste woning vinden

Dit is de belangrijkste stap naar de verwezenlijking van je vastgoedproject. Wanneer je de juiste woning binnen de gegeven prijsklasse hebt gevonden, doe je een bod onder voorbehoud van aanvaarding van je hypotheek. De financiële instelling die je hebt gekozen, zal je dossier vervolgens zeer zorgvuldig bestuderen om je het groene licht te geven.

Lees ook: Wat zijn de opschortende verkoopsvoorwaarden

Stap 6: Ontvangst van het officiële kredietaanbod

De bank heeft ingestemd om je een hypotheek te geven, dus je aanbod is geldig. Het enige wat je hoeft te doen is het ondertekend naar hen terug te sturen voor goedkeuring en de verkoper op de hoogte te stellen.

Stap 7: Ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst en de koopakte

De ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst is de laatste stap in je zoektocht naar onroerend goed en de eerste officiële stap op weg naar eigendom. Vanaf dit moment, is de verkoop definitief.

De ondertekening van de notariële akte bevestigt de verkoop en biedt de koper volledige rechtszekerheid. Gefeliciteerd, je bent officieel een huiseigenaar!

Klaar om de eerste stap in je vastgoedproject te zetten?

Gebruik de online hypotheeksimulator en krijg direct onze beste rente, zonder onderhandeling. Vervolgens dien je je aanvraag in een paar klikken in.

DOE EEN SIMULATIE

Meer artikelen