De vastgoedontwikkelaar aan zet: wat zijn je opties als bouwer-koper?
Inhoudstafel
Wil je sleutel-op-de-deur bouwen, maar vind je moeilijk de geschikte bouwgrond? Een bouwpromotor of vastgoedontwikkelaar is misschien wel de ideale oplossing. Je koopt een woning binnen een ruimer woonproject en de ontwikkelaar zorgt voor de volledige opvolging, tot en met de overhandiging van je sleutels. Hoe ziet zo’n samenwerking er in de praktijk uit?
Volledig afgewerkte woning…
Als koper van een woning via een vastgoedontwikkelaar heb je verschillende opties. Bij de meeste woonprojecten zal je intekenen op een volledig afgewerkte woning.
Je belangrijkste bron van informatie is hier het lastenboek. Hierin staat tot in de details omschreven voor welke bouwmaterialen, (energiezuinige) systemen en afwerkingen de ontwikkelaar heeft gekozen.
Het ontwerp van de woning, de gebruikte bouwmaterialen en systemen liggen binnen dit type projecten meestal al grotendeels vast. Op vlak van afwerking werken vastgoedontwikkelaars samen met een of met meerdere bouwpartners. Als koper beschik je daardoor over voldoende vrijheid om je toekomstige woning naar wens af te werken en in te richten. Denk aan je vloeren, je verlichting, het interieur en meubilair van je keuken en badkamer.
Een paar extra stopcontacten in je woning? Een tussenwand uit het ontwerp halen? Triple in plaats van dubbele beglazing? In nauw overleg met de ontwikkelaar is er misschien nog meer mogelijk. Als je vroeg genoeg in het project instapt natuurlijk.
… of casco?
Een andere manier van een woning op plan kopen, is door een cascowoning op de kop te tikken. Dit betekent in de meeste gevallen dat de projectontwikkelaar verantwoordelijk is voor het opleveren van een wind- en waterdichte woning. Het inpassen van de technieken en afwerking is voor de rekening van de koper, net als de eventuele communicatie en verdere opvolging met aannemers tijdens deze bouwfases.
Casco kopen kan een optie zijn wanneer je om budgettaire redenen de bouwkosten over een langere termijn wil spreiden. Of omdat je de volledige vrijheid wenst over het uiteindelijke energieplaatje, het comfort in huis en/of de afwerking van je woning. Zeker wanneer je over sterke handen en handige familieleden en/of vrienden beschikt, een piste om rekening mee te houden.
Opgelet: casco houdt niet bij iedere vastgoedontwikkelaar hetzelfde in. Laat je dus zo gedetailleerd mogelijk hierover informeren, zodat je perfect weet wat nog op jouw taken- en kostenlijstje staat.
Als koper van een woning via een vastgoedontwikkelaar heb je verschillende opties. In de meeste woonprojecten zal je intekenen op een volledig afgewerkte woning.
De vastgoedontwikkelaar als hoofdverantwoordelijke
Een vastgoedontwikkelaar gaat op zoek naar aantrekkelijke bouwgronden, zoekt naar de geschikte architect, aannemers en andere bouwpartners en doet er alles aan om het bouwproject binnen het vooropgestelde budget opgeleverd te krijgen. Omdat het een project met meerdere woningen betreft, kan de ontwikkelaar vaak een gunstigere verkoopprijs afdwingen.
Daarnaast is het zijn of haar taak om geschikte investeerders te vinden en om het project levensvatbaar te maken. En natuurlijk om de nodige kopers te overhalen. Met andere woorden: de volledige verantwoordelijkheid over het woonproject – en de bijhorende risico’s – komen bij deze ene persoon te liggen.
Bescherming als koper: de wet-Breyne
Bij de meeste bouwprojecten in verkoop is de eerste steen nog verre van gemetseld. Je koopt dus een woning op plan. Dat kan op het eerste gezicht wat vreemd lijken, maar als potentiële koper ben je automatisch beschermd door de wet-Breyne. Idem voor bouwprojecten waar je pas later tijdens het bouwproces instapt.
De wet-Breyne biedt je als koper wettelijk vastgelegde (financiële) garanties tot en met de oplevering van je woning:
- Een vaste, vooraf vastgelegde totaalprijs
- Je betaalt maximum 5% voorschot op de totale contractuele waarde van je woning
- Je betaalt in schijven, op basis van de vordering van de werken
- Tienjarige aansprakelijkheid voor de vastgoedontwikkelaar bij ernstige gebreken op vlak van stabiliteit
- Financieel vangnet bij eventueel faillissement of afspringen van het bouwproject.
- Een verplichte voorlopige en definitieve (1 jaar later) oplevering, pas na de officiële goedkeuring door jou als koper
Als potentiële koper via een vastgoedmakelaar ben je automatisch beschermd door de wet-Breyne. Idem voor bouwprojecten waar je pas later tijdens het bouwproces instapt.
Almaar meer bouwbedrijven aan zet
De laatste jaren mengen almaar meer (algemeen) aannemers zich in de markt van de projectbouw. Bijkomende zekerheid voor jou als koper: je werkt samen met één partij die je projectwoning verkoopt, coördineert en ook nog eens alle technische kennis en kunde in eigen huis heeft zitten. Sommige aannemingsbedrijven bieden zelfs bouwgronden aan.
Ook interessant voor investeerders
En ook investeren in vastgoed heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. En dat hebben heel wat vastgoedontwikkelaars goed begrepen. Zo kan je binnen bepaalde projecten een woning kopen om meteen weer verder te verhuren. Laat je altijd duidelijk informeren en adviseren over het rendement dat zo’n investering met zich meebrengt.
Als je minimale kosten wil maken en maximaal rendement uit je projectwoning wil halen, dan is een bovengenoemde casco-afwerking trouwens zeker het overwegen waard.
Samengevat: de grote voordelen van een vastgoedontwikkelaar?
We zetten de belangrijkste voordelen van bouwen met een vastgoedontwikkelaar nog eens op een rijtje:
- Mogelijk aantrekkelijkere aankoopprijs
- Minimale kopzorgen tijdens het bouwtraject
- Bepaal je vrijheid: casco of volledig afgewerkt?
- (Financiële) wettelijke garanties voor de koper
- Steeds gebouwd volgens de hedendaagse bouwvoorschriften
- Interessante mogelijkheden voor vastgoedinvesteerders
Vind een bouwpromotor in jouw regio
Op Immoweb vind je een ruime selectie terug van vastgoedontwikkelaars over heel het land. Neem een kijkje via onze zoekmodule en ga op zoek naar interessante woonprojecten in jouw buurt.