Vloerverwarming slaapkamer: goed idee of zijn er betere alternatieven?
Inhoudstafel
Een vaak voorkomend dilemma bij nieuwbouwers: is het aangewezen om vloerverwarming in de slaapkamers te voorzien of wegen de voordelen niet op tegen de extra investering? Wij helpen je mee de juiste keuze maken.
Waarom vloerverwarming?
Vloerverwarming is niet meer weg te denken uit nieuwbouw. De temperatuur die je dient op te wekken om je woning te verwarmen, ligt een pak lager dan bij de klassieke verwarmingssystemen met radiatoren. Dit maakt dat vloerverwarming een zeer energiezuinige vorm van verwarmen is.
De opgewekte warmte wordt bovendien gelijkmatig over de ruimte verdeeld, waardoor die comfortabeler aanvoelt. Geen koudere of té warme hoekjes in huis, maar overal een aangename temperatuur.
Het systeem is bovendien volledig onzichtbaar weggewerkt onder je vloer. Met andere woorden: je interieur ziet er meteen een pak cleaner en strakker uit.
De ideale slaap(kamer)temperatuur
De ideale temperatuur om comfortabel in slaap te vallen en van een deugddoende nachtrust te genieten, bedraagt 16 à 17 graden. Niet minder en zeker niet meer. In de goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen van tegenwoordig is dit een temperatuur die vlotjes en zonder enige vorm van bijverwarming gehaald wordt. Zelfs in de koudere wintermaanden.
Toch zijn er aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het op de slaapkamer toch een tikkeltje té fris kan worden. Zeker als je de slaapkamer ook wenst te gebruiken als bureau, speelkamer, leeshoekje, noem maar op.
Teken je in je bouwplannen een slaapkamer bijvoorbeeld (deels) in boven een carport of koude berging? Of voorzie je heel veel raampartijen – en dus ook glas – in je slaapkamer? Houd er dan rekening mee dat het iets minder warm op de kamer kan zijn dan wanneer diezelfde slaapkamer zich pal boven een goed verwarmde leefruimte bevindt of quasi volledig omgeven is door sterk geïsoleerde muren. Zeker wanneer de slaapkamer in kwestie zich aan de koudere noordelijke kant van het huis bevindt.
De ideale temperatuur om comfortabel in slaap te vallen en van een deugddoende nachtrust te genieten, bedraagt 16 à 17 graden. Niet minder en zeker niet meer.
Wel of geen vloerverwarming in de slaapkamer?
Extra vloerverwarming op de slaapkamers dan maar? Best dat je toch meteen het een en ander in overweging neemt.
In de eerste plaats betekent dit dat je een groter netwerk van buizen dient te plaatsen. En meer materiaal en meer werkuren betekent een hoger prijskaartje. Tenzij je zelf de handen uit de mouwen wenst te steken, bijvoorbeeld met behulp van een zelfbouwpakket.
Een van de grootste “nadelen” van vloerverwarming is dat het een traag reagerend systeem is. In tegenstelling tot radiatoren is het niet zo dat je aan de knop draait en het binnen de 5 minuutjes al meteen merkbaar warmer is in de ruimte. Het systeem heeft dus tijd nodig om op gang te komen.
Idem in de omgekeerde richting: het mag dan overdag of ’s avonds wel aangenaam warm zijn in de slaapkamer om te lezen, te werken of te spelen, maar die warmte zal nog altijd aanwezig zijn wanneer je in bed kruipt.
Bovendien is een vloerverwarmingssysteem net op zijn energiezuinigst wanneer je er niet aankomt. Door te vaak te gaan spelen met temperaturen en aan-uit-knoppen, speel je met de efficiëntie van het systeem en dus met je energiekosten.
En de alternatieven?
Gelukkig bestaan er manieren om het beste van een aantal werelden te combineren, zonder dat je energiefactuur en je dagelijks comfort eronder lijden.
Meer ruimte tussen je leidingen
Hoe dichter de leidingen van je vloerverwarming bij elkaar liggen onder je vloer, hoe hoger de temperatuur in de ruimte oploopt. Je kunt er dus voor kiezen om op de slaapkamer minder vloerverwarming per vierkante meter te voorzien door de buizen verder van elkaar te plaatsen.
Vloerverwarming met zoneregeling
Bij een standaard vloerverwarmingssysteem wordt de verwarming overal gelijkmatig verdeeld over de ruimtes waar je vloerverwarming voorziet. Maar je kunt vloerverwarming ook in verschillende zones of kringen plaatsen die je op hun beurt apart kunt aansturen.
Concreet betekent dit dat je verschillende temperaturen kunt instellen voor verschillende ruimtes in huis. Dus ook voor je slaapkamers, zodat het er doorheen de dag aangenaam warm is, ’s avonds al lichtjes begint af te koelen en het er tegen de late avond volledig op slaaptemperatuur is. Hier staat wel een hoger prijskaartje tegenover.
Vloerverwarming in combinatie met lage energieradiatoren
Je slaapkamer(s) plaatselijk bijverwarmen met een radiator? Zeker te overwegen, al dien je ook hier rekening te houden met extra kosten voor een systeem dat het mogelijk maakt om verwarming op lage temperatuur en hoge temperatuur met elkaar te combineren. Bovendien stijgt ook je energieverbruik hierdoor.
Je kunt ervoor kiezen om op de slaapkamer minder vloerverwarming per vierkante meter te voorzien door de buizen verder van elkaar te plaatsen.
Elektrisch bijverwarmen
Een ander mogelijk alternatief op vloerverwarming in de slaapkamer is een vaste elektrische radiator. Positief: ieder jaar opnieuw komen er almaar zuinigere verwarmingstoestellen op de markt. Negatief: elektrisch verwarmen kan nadelig zijn voor je energiescore. In Vlaanderen riskeert het E-peil van je woning zelfs met aantal punten te stijgen hierdoor.
De minst structurele oplossing is een klein, los elektrisch vuurtje – de zogenaamde blazertjes – inschakelen als je je in de slaapkamer bevindt. Maar hier durven de energiekosten – zeker na een aantal koudere maanden – wel eens hoog op te lopen. Met zonnepanelen kan je de kosten voor elektrisch (bij)verwarmen wel deels opvangen.
Hou de warmte zoveel mogelijk op je slaapkamers
De beste manier om ervoor te zorgen dat je kamer zowel overdag, ’s avonds als ’s nachts aangenaam om in te vertoeven is, zonder dat er vloerverwarming aan te pas komt: door extra aandacht te besteden aan de isolatie rondom je slaapkamer.
Ben je van plan om een zolder te bouwen die enkel dienstdoet als technische of opbergruimte? Door de vloer tussen de slaapkamer en de zolderruimte voldoende te isoleren, hou je de slaapkamertemperatuur beter op peil. Het loont dus zeker de moeite om hier extra aandacht aan te besteden tijdens de ontwerpfase van je toekomstige nieuwbouwwoning.
vakmannen plaatsen vloerverwarmingsleidingen
Heb je nog tijd om even na te denken over waar je vloerverwarming moet komen? Op Immoweb kun je intussen al volop aan de slag gaan met je toekomstig nieuwbouwproject. Houd de nieuwste bouwgronden in jouw regio in de gaten in onze dagelijks geüpdatete zoekomgeving!