Zelf verbouwen? Dit moet je weten over overlast!
Wanneer je zelf verbouwt, zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet weten. Welk materiaal je nodig hebt, hoe je de werken precies aanpakt, wat je door een professional laat doen en wat je zelf doet … Maar ook: wanneer voer je die werken het best uit en hoe vermijd je overlast? Wij klaren het voor je uit!
Inhoudstafel
Zelf verbouwen mag, maar niet eender wanneer
Uiteraard mag je in of aan je eigen huis zelf verbouwingen uitvoeren. Maar je moet ook rekening houden met verschillende zaken, zoals de dagen en tijdstippen wanneer het is toegestaan om effectief te werken. Deze regels kunnen verschillen per gemeente, en vaak staan ze in de algemene plaatselijke verordening (APV) die je per gemeente online kunt vinden.
Voer je grote werkzaamheden uit, zoals muren afbreken, ramen plaatsen of dakwerken? Dan is dat doorgaans NIET toegestaan op deze momenten:
- Van maandag tot zaterdag tussen 20u en 07u
- Op zon- en feestdagen
Staan er kleinere klusjes op de planning, zoals schilderen, tegelzetten of kleine herstellingen? Dan mag dit gewoonlijk:
- Van maandag tot vrijdag tussen 8u en 12u en van 14u tot 20u
- Op zaterdag van 9u tot 12u en van 15u tot 19u
- Op zondag van 10u tot 12u
Welke werkzaamheden mag je uitvoeren op zaterdag en zondag?
Het is toegestaan om op zaterdag en zondag te werken, ongeacht of je in een huis of appartement woont. Weet wel dat je voor appartementen de toestemming nodig hebt van de syndicus voor zware klussen. Het is sowieso ook verstandig om je buren op de hoogte te brengen hiervan. Let er wel op dat er verschillen zijn in de toegestane werkzaamheden op deze 2 dagen:
Wat mag op zaterdag?
Op zaterdag mag je standaard lichte werkzaamheden uitvoeren. Maar ook de verbouwingen die als ‘zwaar’ worden beschouwd zijn toegestaan. Denk hierbij aan de klusjes die meer lawaai veroorzaken, zoals boren, zagen, zware materialen verplaatsen … En zoals hierboven vermeld, gebeurt dat idealiter tussen 9u en 12u en tussen 15u en 19u.
En wat op zondag?
Als je zin hebt om op zondag zelf te verbouwen, dan mag dit enkel wanneer je ‘lichte’ klussen uitvoert. Werken die geen overlast veroorzaken zeg maar, zoals schilderen, schoonmaken, schuren … Dit dan weer idealiter tussen10u en 12u.
Waarom is er een onderscheid tussen lichte en zware klussen?
Klussen in huis worden ingedeeld op basis van de mate van overlast die ze veroorzaken, om de rust van je buren te waarborgen. Lichte klussen zoals schilderen of meubels schoonmaken veroorzaken weinig tot geen overlast en kunnen op rustigere dagen zoals zondag worden gedaan. Zware werkzaamheden die meer lawaai en stof veroorzaken, zoals het gebruik van luidruchtig gereedschap of het verplaatsen van zware objecten, worden doordeweeks aangeraden.
Twijfel je of een klus als licht of zwaar wordt beschouwd? Neem dan contact op met de syndicus van je appartementsgebouw of met de gemeente. Voor sommige werkzaamheden heb je mogelijks een vergunning nodig.
Wanneer is zelf verbouwen een overlast voor je buren?
Het belangrijkste bij zelf verbouwen is dat je de vastgestelde tijden volgt om geluidsoverlast te voorkomen. Het is cruciaal dat je werken niet zorgen voor aanhoudende, herhaalde en ernstige overlast voor de buren. Maandenlang dagelijks intensief werken kan als overlast worden ervaren, ook wanneer je je aan de tijdstippen houdt. Communicatie en begrip tonen naar je buren toe is essentieel. Hen vooraf informeren kan veel begrip opleveren!
In het algemeen is er sprake van overlast wanneer de werken de buren in hun normale leefcomfort hinderen. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze niet kunnen slapen, niet kunnen eten of niet kunnen ontspannen.
Wanneer je buren hinder ondervinden van de werken, kunnen ze contact opnemen met de aannemer of de eigenaar van de woning waar de werken worden uitgevoerd. In sommige – meer extremere – gevallen dienen ze een klacht in bij de gemeente.
Toch overlast veroorzaakt? Zo los je het op!
Wanneer je de vastgestelde tijden voor werkzaamheden niet respecteert of wanneer het werk overlast veroorzaakt, zijn er oplossingen voor de getroffen buren. Een vriendelijke benadering heeft de voorkeur. Als er problemen zijn, kan je de syndicus inschakelen of een procedure starten via de verzekering, met bewijzen zoals foto’s of een deskundigenrapport.
Probeer het eerst op te lossen door je excuses aan te bieden en uitleg te geven over welke werken je uitvoert en waarom. Vertel hun ook hoelang de werken ongeveer zullen duren. Zoek samen met je buren naar oplossingen om de overlast te beperken. Hou ze op de hoogte van de voortgang en laat zeker weten wanneer je klaar bent.
Meer verbouwtips vind je op Immoweb!
Zelf verbouwen, daar komt heel wat bij kijken. Weet je dat je altijd best eerst contact opneemt met je gemeente. Wij hebben ook alvast een aantal tips & tricks voor je klaarstaan! Die helpen je sowieso vooruit bij het maken van enkele cruciale keuzes. Ga er eens door op je gemakje en veel succes!