huis in de stellingen voor renovatie
Leestijd: 3 min

​​​​​(Ver)bouwen in 2024? Nu ben je weer helemaal mee 

Waar 2023 voornamelijk in het teken stond van aangescherpte renovatie-eisen, komt 2024 vooral met een aantal interessante financiële nieuwtjes voor (ver)bouwers. Wij sommen de opvallendste veranderingen en status quo’s voor je op.

1. Energetisch renoveren ook in 2024 beloond 

Zowel Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kondigden in 2023 aan dat ze de energetische renovaties van woningen structureler zouden aanpakken. Dat resulteerde in een zwart-op-wit stappenplan richting 2050. 

Even voordien, in 2022, riep Brussel al de RENOLUTION-premies in het leven, een verzameling van 41 premies voor renovatie- of energiebesparende werken. Medio 2023 besloot Wallonië om een extra inspanning te doen: de basisbedragen voor de Primes Logement en de plafonds voor subsidies werden verhoogd. 

En ook vanuit Vlaanderen weerklinken positieve geluiden. De Mijn Verbouwpremie zal namelijk in 2024 beschikbaar blijven voor verbouwers en dit volgens ​​​​dezelfde voorwaarden als in 2023, ondanks de eerdere plannen om de maximale premiebedragen te verlagen voor de laagste en middelste inkomenscategorieën.  

2. Sloop en heropbouw: permanent aan 6% btw 

Ook goed nieuws voor wie een bestaande woning wil slopen en vervangen door een nieuwbouwproject. Zo zal je in de meeste omstandigheden nog steeds in aanmerking komen voor een btw-verlaging van 21 naar 6%. Een beslissing die toekomstige bouwers een welgekomen financieel hart onder de riem steekt. 

jong koppel in geverfde woonkamer
Zowel Wallonië, Vlaanderen als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zetten ook in 2024 nog volop in op de energetische renovatie van woningen via premies.

3. Asbest verwijderen én isoleren: extra premie in Vlaanderen 

Wie in Vlaanderen zijn woning asbestvrij wil maken en dit combineert met het isoleren van zijn ​​buitenmuren, dak of vloeren ontvangt hiervoor ook in 2024 een extra premie van 8 euro per m2 bovenop de premiebedragen voor het isoleren zelf.  

De premieregeling voor asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie loopt nog zeker tot eind 2025 door. Over de einddatum voor de combinatie met dakisolatie is nog geen beslissing genomen. 

4. Warmtepompen wel nog aan 6% btw, zonnepanelen (en boilers) niet 

Vanaf 1 januari 2024 krijg je in ons land geen btw-verlaging meer op de aankoop van zonnepanelen als je woning minder dan tien jaar oud is. Je betaalt dus opnieuw de volle 21% btw. Idem voor zonneboilers.  

Wel is er goed nieuws voor wie wenst te investeren in een warmtepomp. Hier blijft het 6% btw-tarief wel nog van kracht voor woningen jonger dan tien jaar. Is je woning wel al de tien jaar gepasseerd, dan kom je alsnog in aanmerking voor een btw-verlaging van 21 naar 6%. 

5. Vlaamse premie voor zonnepanelen verdwijnt versneld 

Dat de financiële ondersteuning voor zonnepanelen stilaan helemaal uitdooft, bewijst het wegvallen van de Vlaamse premie voor zonnepanelen vanaf 2024. In 2021 had je nog recht op een eenmalige premie tot 1.500 euro. In 2023 bedraagt deze nog de helft. In 2024 blijft hier niets meer van over.  

twee mannen plaatsen zonnepanelen op dak
De financiële steun voor zonnepanelen dooft stilaan helemaal uit. Vandaag 2024 valt in Vlaanderen onder meer de premie bij de aankoop van zonnepanelen helemaal weg.

6. Woonlening? Betaal minder dossierkosten 

Wie een hypothecaire lening afsluit betaalt hiervoor onder meer dossierkosten aan de bank. Een bedrag dat kon oplopen tot 500 euro. Vanaf 2024 zal je bank je nog maximaal 350 euro mogen aanrekenen hiervoor. Bij een herfinanciering daalt dat plafond van 250 naar 175 euro. 

7. Ook goed nieuws voor Vlaamse appartmentsbewoners 

Tot slot is er een nieuwe premie in aantocht die interessant kan zijn voor appartementsbewoners. Vanaf het voorjaar van 2024 kan je als eigenaar-bewoner namelijk binnen de Vlaamse Mijn Verbouwpremie een aanvullende premie aanvragen die je ontvangt na de energetische renovatie van gemeenschappelijke delen binnen je appartementsgebouw. 

Je dient hiervoor wel te behoren tot de laagste of middelste inkomenscategorie of een SVK-verhuurder te zijn.  

Vind jouw te renoveren woning op Immoweb

Heb je jouw gedroomde renovatieproject nog niet gevonden? Door iedere dag een kijkje te komen nemen in onze database van koopwoningen, vergroot je ongetwijfeld jouw kansen op succes.  

Spot jouw droomwoning op Immoweb

Meer artikelen