Zuidelijke oriëntatie woning: een must of helemaal achterhaald?
Inhoudstafel
Een woning met de tuin op het zuiden gericht met aangrenzend alle voornaamste leefruimtes: voor velen is het nog altijd een van de belangrijkste zoekcriteria in de zoektocht naar een nieuwe thuis. Maar is de zuidelijke oriëntatie van een woning vandaag de dag nog wel zo heiligmakend?
Doe je het voor het licht…?
Hét grote voordeel van een woning met de tuin en leefruimtes op het zuiden gericht, is de overvloed aan lichtinval. Zeker wanneer je extra grote glaspartijen hebt die uitgeven op je tuin. Van de ene winter tot de andere geniet je de hele dag door van zonlicht. Als de weerkaarten je gunstig gezind zijn natuurlijk.
Ben je bovendien een fervent tuinierder? Een zuidelijk gerichte tuin profiteert logischerwijs mee van die extra porties zonlicht. Fruit en groentjes inclusief.
… of voor een gunstigere energierekening?
Toch kan een overvloed aan zonlicht ook plots een nadeel worden. We zijn namelijk verplicht om ons woningenbestand de komende decennia een pak energiezuiniger te maken. En energiezuiniger betekent in de eerste plaats meer isoleren.
Net daar wringt het schoentje. Door onze woningen beter te isoleren en luchtdichter af te werken, houden we de warmte veel gemakkelijker in huis. Een enorm goede zaak in de koudere maanden, maar in de zomermaanden loert een ander gevaar om de hoek: oververhitting.
Met andere woorden: plots moet je jouw woning koelen. In de meeste gevallen kiezen mensen voor een aircosysteem en dat kost vaak nog meer energie dan wanneer je jouw woning verwarmt.
Is de energiefactuur een van de hoofdredenen waarom je voor een zuidelijke oriëntatie van je toekomstige woning kiest? Hou hier dan zeker rekening mee. Zeker met de toenemende opwarming van ons klimaat in het achterhoofd.
Door onze woningen beter te isoleren en luchtdichter af te werken, houden we ook de warmte gemakkelijker in huis. Bijgevolg nemen veel mensen hun toevlucht tot een aircosysteem.
Wat zijn de alternatieven?
Betekent dit dat een woning met zuidelijk gerichte tuin en zonovergoten keuken en woonkamer een absolute no-go is? Zeker niet. Er bestaan verschillende manieren om de zon op de warmste momenten alsnog buiten te houden, en net te verwelkomen wanneer je er het meest nood aan hebt. Denk onder meer aan:
- Rolluiken of screens: afhankelijk van de aard van de renovatie heb je de keuze uit opbouw-, inbouw- of voorzetsystemen.
- Het bijbouwen van een oversteek of overdekt terras, bijvoorbeeld tegen een woonkamer of keuken aan, kan voor welgekomen schaduw en dus een extra buffer tegen de warmere zonnestralen zorgen. En in de winter kan de lage winterzon toch gewoon binnenschijnen.
- Terrasoverkapping: is een overdekt terras geen optie, dan kan deze losstaande constructie een oplossing bieden. Tegenwoordig bestaan er ook terrasoverkappingen met automatisch verstelbare lamellen, zodat je zelf bepaalt wanneer je de zon of de schaduw toelaat.
- Ook kleine of grote bomen kunnen je een grote dienst bewijzen in ieder seizoen. Kijk hierbij zeker uit naar bomen die in de winter voldoende zonnestralen doorlaten.
- Laat de techniek je alsnog een handje toesteken, bijvoorbeeld door ventilatie met nachtkoeling of vloerverwarming met koelfunctie te voorzien. Als de geplande renovatiewerken dit toelaten natuurlijk.
Tegenwoordig bestaan er terrasoverkappingen met automatisch verstelbare lamellen, zodat je zelf bepaalt wanneer je zon of schaduw toelaat.
Op woningjacht: bijkomende tips
Wie extra goed voorbereid aan zijn zoektocht naar een nieuwe (te renoveren) thuis wil beginnen, hebben we nog de volgende interessante tips op vlak van woningoriëntatie in petto:
- Wat zijn jouw kleine gelukjes? Ontbijten in het ochtendzonnetje of extra lang genieten van de valavond? Waar de zuiderzon de ene persoon in extase brengt, wordt de ander net het meest gelukkig van een frisse douche in het licht van de opkomende zon of een gezellig tafelmoment in het bijzijn van de ondergaande zon. Om rekening mee te houden bij een toekomstig woningbezoekje!
- Slaap jij amper tijdens warme zomernachten? Mik op slaapkamers aan de koelere zijdes van je woning. Voor de fans: een slaapkamer aan de oostzijde betekent ontwaken samen met de opgaande zon.
- Bevinden de tuin en/of leefruimtes zich niet aan lichtrijke, zuidelijke kant de woning? Misschien kun je een deel van je verbouwbudget in extra ramen in de andere gevels investeren voor meer lichtinval.
- Ben je ooit van plan om in zonnepanelen te investeren? Je panelen verdelen over de oost- en westgerichte delen van het dak kan ook veel zonnestroom opleveren. Doe hier navraag naar bij een expert.
- Bij een eventuele grondige renovatie: verzamel zoveel mogelijk functionele ruimtes aan de minst lichtrijke zijde van de woning: de koele berging, trappenhal, toilet, inkomhal, garage…
Conclusie? Bekijk het totaalplaatje
Het belangrijkste is dat jij je straks helemaal thuisvoelt in je nieuwe woning. Welke hokjes op je checklist vind jij het belangrijkst om te kunnen afvinken, vandaag en binnen tien jaar? De oriëntatie van je woning, de praktische indeling of net die dagelijkse kleine gelukjes waar we het al over hadden? Hopelijk hebben bovenstaande tips je alvast meer inzicht gegeven.
Dan rest er ons niets meer dan jou enorm veel succes te wensen met de zoektocht naar je nieuwe woning. Te beginnen op Immoweb, in onze dagelijks geüpdatete vastgoeddatabase.